31 Αυγ 2020

Ουραγός η Ελλάδα στο πρόγραμμα SURE


Την ώρα που η κυβέρνηση εξέφραζε την ικανοποίησή της, για τα 2,7 δισ. που έχει λαμβάνειν από την Ε.Ε. μέσω ευνοϊκών δανείων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης της εργασίας...


εν μέσω πανδημίας, νέο κύμα κριτικής ξέσπασε εναντίον της, αφού αποδείχθηκε «άνθρακας ο θησαυρός».

Κι αυτό, σύμφωνα με την «Αυγή», διότι λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι η Πορτογαλία, μια χώρα με παρόμοια χαρακτηριστικά οικονομίας με την Ελλάδα και πολύ μικρότερη ανεργία, κατάφερε να πάρει από την Ε.Ε. ποσό υπερδιπλάσιο (5,9 δισ.).

Είναι προφανές, ότι ο λόγος, για τον οποίο πήρε περισσότερα χρήματα, ήταν, ότι παρουσίασε στην Επιτροπή μεγαλύτερη δέσμη μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό κείμενο που δημοσίευσε η Επιτροπή για κάθε χώρα, η Πορτογαλία παρουσίασε ένα σχέδιο 17 σημείων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

   * Η απλούστευση των διαδικασιών για τη χορήγηση ειδικής υποστήριξης με στόχο τη διατήρηση των συμβάσεων εργασίας μέσω της προσωρινής διακοπής της εργασίας ή της μείωσης του κανονικού χρόνου εργασίας.
   * Μια ειδική υποστήριξη για τις επιχειρήσεις για την επανέναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
   * Συμπλήρωμα σταθεροποίησης εισοδήματος μεταξύ 100 και 351 ευρώ για υπαλλήλους που επωφελούνται από τα μέτρα αποζημίωσης.
   * Ειδική υποστήριξη για αυτοαπασχολούμενους και άλλους, ύψους μέχρι και 438,81 ευρώ μηνιαίως, που αναστέλλουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή αντιμετωπίζουν απώλειες εσόδων τουλάχιστον 40% κατά την περίοδο των 30 ημερών που προηγούνται του αιτήματος για υποστήριξη.
   * Οικογενειακό επίδομα για τους εργαζομένους που εμποδίζονται να εργαστούν λόγω φροντίδας παιδιών ή άλλων εξαρτώμενων ατόμων.
   * Επίδομα για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους που δεν μπορούν προσωρινά να ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα λόγω προληπτικής απομόνωσης, αλλά και ειδική στήριξη στις αυτόνομες περιοχές των Αζορών και της Μαδέρας που είναι εξαρτημένες από τον τουρισμό και στήριξη του προσωπικού Υγείας.

Τα παραπάνω (χωρίς να είναι διεξοδική η αναφορά τους) μπορούν να συγκριθούν με τα παρακάτω μέτρα, που καλείται να χρηματοδοτήσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της εργασίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, η Επιτροπή ζήτησε τη γνώμη των ελληνικών αρχών, για να επαληθεύσει την ξαφνική και σοβαρή αύξηση των πραγματικών και προγραμματισμένων δαπανών που σχετίζονται άμεσα με:

α. Την ειδική αποζημίωση που παρέχεται σε υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν ανασταλεί λόγω της κρίσης (543 ευρώ μηνιαίως από τα μέσα Μαρτίου 2020).

β. Το κόστος της κοινωνικής τους ασφάλισης κατά τη διάρκεια της περιόδου αναστολής, με προϋπόθεση ότι ο εργοδότης κρατάει τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων.

γ. Το ειδικό επίδομα που παρέχεται σε αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες (600 ευρώ εφάπαξ τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο του 2020).

δ. Το βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα εργασίας μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Οκτωβρίου στις επιχειρήσεις που έχουν χάσει το 20% του τζίρου τους και το μέτρο επιτρέπει τη μείωση έως και 50% των ωρών εργασίας με προϋπόθεση τη διατήρηση της εργασιακής σχέσης.

ε. Εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, που επηρεάζονται από την πανδημία της Covid-19 για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο με προϋπόθεση να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που είχαν στις 30 Ιουνίου 2020.

Υπενθυμίζεται, ότι μέσο χρηματοδότησης SURE αποτελεί ένα από τα μέτρα που ελήφθησαν σε επίπεδο Ε.Ε. για τον μετριασμό των εξαιρετικά αρνητικών κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας και συγκεκριμένα ένα από τα τρία δίχτυα ασφαλείας που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προστασία των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των χωρών.

Τα δάνεια αυτά στόχο έχουν, σύμφωνα με την Επιτροπή, να βοηθήσουν τα κράτη - μέλη να αντεπεξέλθουν σε τυχόν αιφνίδια αύξηση των δημοσίων δαπανών για τη διατήρηση της απασχόλησης. Μέχρι σήμερα 16 χώρες έχουν καταθέσει το σχέδιό τους προς χρηματοδότηση και έχουν προεγκριθεί περί τα 87 δισ. (από τα 100 δισ. που είχαν ανακοινωθεί) με πάνω από το 50% εξ αυτών να πηγαίνουν σε Ιταλία και Ισπανία.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr