Δημήτρης Τερζής
Οι διακοπές τελειώνουν για τον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στην εβδομάδα η Κουμουνδούρου αναμένεται να αποκτήσει και πάλι ζωή μετά το διάλειμμα της θερινής ραστώνης. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά σε...
σχέση με πέρυσι, όπου παρά το γεγονός ότι το κόμμα είχε υποστεί τρεις απανωτές εκλογικές ήττες, υπήρχε μια πιο «ζεστή» ατμόσφαιρα που χαρακτηριζόταν από διάθεση δημιουργίας. Ο Αλέξης Τσίπρας, ήδη από το βράδυ των εκλογών, είχε ανακοινώσει τη νέα εποχή για το κόμμα και το κλίμα που έβγαινε προς τα έξω, ήταν πως κάτι διαφορετικό επιχειρούσε να γεννηθεί.
Από τότε έχουν περάσει 13 μήνες. Κάποια πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ έγιναν, κάποια άλλα όχι. Το σίγουρο είναι, ότι όπως ο Covid-19 σταμάτησε την πορεία σχεδόν ολόκληρου του πλανήτη, το ίδιο έπραξε και με την πορεία της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Το συνέδριο, με όλα όσα είχαν προγραμματιστεί να γίνουν πριν και μετά, ακυρώθηκε, ακόμα και τώρα είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα διεξαχθεί, τουλάχιστον με τον παραδοσιακό τρόπο. Τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στο εσωκομματικό πλαίσιο, μάλλον αποδεικνύουν, ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει για πολύ ακόμα. Υπάρχουν ουσιαστικά θέματα προς συζήτηση, θεμελιώδη για την πορεία του κόμματος, τα οποία δεν μπορούν να ανακυκλώνονται μέσω επιλεκτικών διαρροών στον Tύπο ή μέσω «καρφιών» σε άρθρα και συνεντεύξεις στελεχών.
Ο προσανατολισμός
Αντικείμενο της διαμάχης αποτελεί η περίφημη διεύρυνση και οι όροι με τους οποίους διεξάγεται, αλλά και η μάχη των ιδεών και της πολιτικής που καλείται να δώσει το κόμμα. Εδώ υπάρχει το δίλημμα, αν «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» ή όχι, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δίνει τη δική του απάντηση πριν λίγο καιρό στην «Εποχή», κάτι που προκάλεσε ένα νέο κύκλο εσωκομματικής αντιπαλότητας. Ειδικά, το σκέλος εκείνο στο οποίο μιλούσε για «αλλαγή μοντέλου» στο κόμμα, δεν ακούστηκε και πολύ ευχάριστα από πολλούς.
Τις τελευταίες δέκα μέρες η Κουμουνδούρου θυμίζει λίγο ανατολική Μεσόγειο, όσον αφορά το σκηνικό της έντασης που έχει δημιουργηθεί εντός της. Από τη μια, η γραμμή του κόμματος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής που έρχεται σε αντίθεση με εκείνη των 53+ (όσον αφορά το πλαίσιο της συμφωνίας της ΑΟΖ με την Αίγυπτο), από την άλλη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που επιτέθηκε στους νεοσημιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ (εντάσσοντας στο πλαίσιο και τους 53) και φαίνεται να βρίσκεται στην ίδια γραμμή με εκείνη του Αλέξη Τσίπρα (ή και το ανάποδο) και σαν κερασάκι στην τούρτα έρχονται και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, από στελέχη που πιστώνονται στο προεδρικό περιβάλλον, εναντίον συντρόφων τους που φαίνεται ότι έχουν άλλη άποψη.
Έτσι, στον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε απαντήσει πριν από μερικές μέρες ο Παύλος Πολάκης, στο δε κείμενο των 53+ για την εξωτερική πολιτική απάντησε η Θεοδώρα Τζάκρη, κάνοντας λόγο για «αριστερίζουσες εκκρεμότητες». Στο μέτωπο που σχηματίζεται, όπως φαίνεται, είναι οι προεδρικοί από τη μια (με τη βοήθεια στελεχών που προέρχονται από το «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ) και από την άλλη οι 53+ μαζί με τους πρώην εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον αυτό αποδείχθηκε στην «αρένα» των εθνικών θεμάτων.
Παναγία βόηθα...
Και ο Αλέξης Τσίπρας; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ίσως να μην περίμενε, ότι μια ανάρτησή του, που έκανε ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, στο facebook θα αποτελούσε τη θρυαλλίδα, ώστε να ξεσπάσει ένας ιδιόμορφος διαδικτυακός «πόλεμος» μεταξύ υποστηρικτών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα αναντίστοιχος της ανάρτησης. Δείγμα πως τα νεύρα αρκετών φίλων και στελεχών είναι τεντωμένα εδώ και καιρό.
Στο μήνυμά του προς τον λαό και χρησιμοποιώντας έναν μάλλον ασυνήθιστα (για τον ίδιο) λυρικό όσο και κατανυκτικό τόνο μίλησε για την Παναγία, αποδίδοντάς της 7 ιδιότητες της παράδοσης.
Η παράγραφος αυτή, που εργαλειοποιούσε ελαφρώς τα θρησκευτικά αντανακλαστικά με ολίγο πατριωτικό «συναίσθημα», προκάλεσε έναν απίστευτο κύμα σχολιασμών (αρνητικών όσο και θετικών), που σε κάποια σημεία ξέφυγε χαρακτηριστικά, κυρίως από εκείνους που έσπευσαν να υπερασπιστούν τον πρόεδρο. Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση που έκανε ο παλιός σύμβουλός του στο Μαξίμου, Νίκος Καρανίκας, που έκανε λόγο για ορισμένα «θηλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ», τα οποία «είναι καλύτερα να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και να συνεχίσουν την πορεία τους σε γκρούπες αριστεριστών».
Το πράγμα πήγε όπως ακόμα πιο μακριά. Ιστότοποι, που κατά καιρούς εκφράζουν το προεδρικό περιβάλλον, έγραφαν για «υπόγεια σύνδεση» όσων σχολίασαν αρνητικά την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα με τα τρολ του Μαξίμου και της Ν.Δ.!
Η αλήθεια να λέγεται. Περνάνε καλά στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το εισπράττει ο κόσμος...
ΠΗΓΗ: efsyn.gr