14 Αυγ 2020

Το πολιτικό πρόβλημα του Π. Νίκα με το φυσικό αέριο στη Πελοπόννησο


Το θέμα του φυσικού αερίου στην Πελοποννησο αναδεικνύει το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει  αυτή τη στιγμή ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας.Και αυτό διαφαίνεται από μια σειρά γεγονότων.
Η Πελοπόννησος απενταχθηκε από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.


Η Περιφέρεια παρά το γεγονός πως διατυμπανιζε πως θα πρέπει το θέμα να λυθεί στο συνολό του κι όχι αποσπασμα τικά, ουδείς την  έλαβε υπόψιν ενώ  μετά από λίγο καιρό υπεγράφησαν οι συμβάσεις της Κορινθου και της Τρίπολης με την εταιρία ΕDIL HELLAS  και με την παρουσία των 2 υπουργών (Δήμα στην Κόρινθο και Βλάση στην Τρίπολη).Η Περιφέρεια απούσα.
Σήμερα η Περιφέρεια κάνει ενστάσεις κατά των συμβάσεων αυτών και λέει πως δεν δίνει τα 20 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες αλλά μόνο στην ΔΕΔΑ .
Αντιλαμβάνεται κανείς σε πόσο δυσχερή θέση έχει εισέλθη ο Περιφερειάρχης Π. Νίκας. 
Σε αυτό εαν προσθέσουμε και την στοχευμένη δημοσιοποίηση της αιφνίδιας συνάντησης του Α. Σαμαρά με εκπρόσωπο της   Εdil Hellas,  τότε το ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Περιφερειάρχης είναι εξόχως πολιτικό, διότι τα γεγονότα τον προσπερνούν. 

Η θέση Νίκα για τον δημόσιο χαρακτήρα του φυσικού αερίου σε όλη την Πελοπόννησο, είναι μια θέση κοινώς αποδεκτή. 
Ερωτήματα γενούνται ωστόσο πώς άφησε να δημιουργηθεί όλη αυτή η κατάσταση και βεβαίως τι εννοεί όταν λέει "Στηρίζουμε την κρατική πολιτική, η οποία μπορεί στη συνέχεια να δώσει έργα σε εταιρείες ".
Το επόμενο διάστημα θα έχει πολύ ενδιαφέρον. 

Τζ. Σουκ. 

Οι  χθεσινές δηλώσεις του Περιφερειάρχη για το θέμα:


Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζουμε την κρατική πολιτική όσον αφορά το φυσικό αέριο, στηρίζουμε την ΔΕΔΑ, η οποία μπορεί στη συνέχεια να δώσει έργα σε εταιρείες, αλλά τον σχεδιασμό πρέπει να τον κάνει το κράτος”.

Τα παραπάνω τόνισε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος χθες  στη συνέντευξή του, στην Καλαμάτα, στο θέμα της επέκτασης του φυσικού αερίου στις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου.
“Μου είναι αδιανόητο το κράτος να μην προγραμματίσει την επέκταση του φυσικού αερίου και στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Προσωπικά, αγωνίζομαι από το 2009, όταν κατορθώσαμε η διάμετρος του αγωγού να μπορεί να καλύπτει μελλοντική επέκταση των δικτύων σε Πάτρα και Αγρίνιο.
Δεν διανοούμαι η ΔΕΔΑ να κάνει τον προγραμματισμό των έργων στη Δυτική Ελλάδα, στην Ηπειρο, αλλά στην Πελοπόννησο -όπου περνάει ο αγωγός του φυσικού αερίου και φθάνει μέχρι τη Μεγαλόπολη- να φέρνουμε συμπιεσμένο αέριο από τη Ρεβυθούσα. Με ποιο τιμολόγιο και με ποιο πρόγραμμα άραγε;
Αυτο δεν το δέχεται ούτε η Μεσσηνία, ούτε η Λακωνία, ούτε η Αργολίδα και είμαι βέβαιος ούτε η Αρκαδία, ούτε και η Κορινθία.
Ως Περιφέρεια έχουμε κάνει ενστάσεις προς την ΡΑΕ, όπως ενστάσεις έχει κάνει και η ΔΕΔΑ. Στηρίζουμε την κρατική πολιτική, η οποία μπορεί στη συνέχεια να δώσει έργα σε εταιρείες αλλά τον σχεδιασμό πρέπει να τον κάνει το κράτος. Η Περιφέρεια μόνο στη ΔΕΔΑ θα δώσει τα 20.000.000 ευρώ για το δίκτυο του φυσικού αερίου” επισήμανε ο περιφερειάρχης.
Ο Π. Νίκας πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τον διεβεβαίωσε ότι το εν λόγω θέμα θα τον απασχολήσει αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.