Τα ύστερα του κόσμου.
Τα έχουμε βάλει στις ΗΠΑ με το TikTok, γιατί λένε, μας παρακολουθούν μέσω αυτού οι Κινέζοι και, ως γνωστόν, μόνο η αμερικανική κυβέρνηση και το Facebook έχουν αυτό το δικαίωμα.
Ο Snowden πρέπει...
να έχει πέσει κάτω από τα γέλια, να ‘ναι καλά ο άνθρωπος.
Ας πάμε, όμως, στην ανεργία, αφού σχεδόν 33 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση (λόγω ανεργίας), ενώ κάθε βδομάδα περίπου ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι δηλώνουν νέοι άνεργοι.
Ταυτόχρονα, γίνονται αρκετές προσλήψεις και επαναπροσλήψεις, αλλά είναι προφανές, ότι μερικά μπαρ και εστιατόρια απλά δεν είναι αρκετά, για να ανακόψουν το τεράστιο παγκόσμιο κραχ που είναι πλέον θέμα χρόνου· όχι χρονιάς, χρόνου.
Οι εξώσεις, τα λουκέτα και η ανεργία, δηλαδή η πείνα, έχουν ήδη ξεκινήσει και μάλλον θα αυξηθούν δραματικά τους επόμενους μήνες, αφού επάνοδος …V της οικονομίας δεν πρόκειται να υπάρξει και, ουσιαστικά, κάποιες πολιτειακές δράσεις (όπως το πάγωμα ενοικίων) έχουν απλά καθυστερήσει την τρανταχτή εμφάνιση των συνεπειών τους, και λέω “τρανταχτή” επειδή, όποιος θέλει, το βλέπει από τώρα.
Τελείωσαν όλα όσα ξέραμε, δεν ξέρω πόσο γρήγορα θα το καταλάβει η κάθε κοινωνία και το κάθε άτομο, αλλά τέρμα οι κοινωνικές εγγυήσεις, τέρμα και οι …ανέπαφες συναλλαγές με την εξουσία.
Η κοινωνία μας καταρρέει παρέα με την οικονομία· άλλωστε, γι’ αυτό τα λέμε κοινωνικοοικονομικά συστήματα.
Με λίγα λόγια, καταρρέει το σύστημα. Και (για άλλη μια φορά) καθόμαστε ακριβώς από κάτω.
Αν θέλετε, λοιπόν, να περιμένετε την …επανεκκίνηση του καπιταλισμού, δικαίωμά σας, απλά μην την περιμένετε σύντομα.
(Πάντα τους λέω, ότι ο σοσιαλισμός δεν πρόκειται ποτέ να δουλέψει, επειδή πριν από 90 χρόνια ξέσπασε λιμός στη Ρωσία και σκότωσε 4 εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά δεν τους αναφέρω ποτέ, ότι στον καπιταλισμό, 815 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν και το 80% ζει με λιγότερα από 10 δολάρια τη μέρα).
Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αργεί ακόμα και ο καπιταλισμός έμεινε από δυνάμεις, είναι τόσο απλό.
Και δεν ξέρει και κανείς να πει, αν η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας.
Αλλά μιλάμε για τουλάχιστον 20-30 χρόνια από τώρα και εδώ δεν ξέρουμε αν θα ζήσουμε τα επόμενα 3-5 χρόνια, που πιθανόν να χρειαστούν για το εμβόλιο· για όσους βρίζουν το 2020, μάλλον δεν έχουν καταλάβει, ότι το 2021 θα είναι ακόμα χειρότερο.
Ανάμεσα, πάντως, σε μια πανδημία, μια οικονομική κρίση και μια ανθρωπότητα αλλοπαρμένη από το περιστασιακό χρήμα, πραγματικά δεν θα ξέρεις, από πού θα σου έρθει.
Θα κρατήσω κιόλας αυτό που είπε ο επικεφαλής του WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) [με το όνομα σιβηρικός σιδηρόδρομος, Tedros Adhanom Ghebreyesus] ότι δεν αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή ο ιός σήμερα, αλλά η έλλειψη ενότητας των ανθρώπων και η στάση των τοπικών ηγετών.
Φυσικά, δεν περιμέναμε μια πανδημία, για να καταλάβουμε τι σκορποχώρι που είναι η ανθρωπότητα.
Και δεν χρειάζεται να περιμένουμε ως το εμβόλιο για να καταλάβουμε, ότι, όσο πιο «ισχυρός» είναι κάποιος, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να την βγάλει καθαρή· ότι ο ιός δηλαδή θα κάνει πάρτι περισσότερο στις φτωχογειτονιές παρά στις ιδιωτικές παραλίες.
Μπορεί, λοιπόν, να με γεμίζουν αυτές τις μέρες, όσο τίποτε άλλο, οι κινηματικές δράσεις στις ΗΠΑ, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αργήσαμε. Αργήσαμε πολύ.
Έπρεπε ήδη να συζητάμε για την εποχή μετά την ανθρώπινη εργασία και καλά-καλά δεν έχουμε ξεκινήσει να μιλάμε για το Ενιαίο Βασικό Εισόδημα.
Έπρεπε να συζητάμε για την οικονομική ισότητα όλων των ανθρώπων και ακόμα συζητάμε για τον ρατσισμό κατά των μαύρων.
Και δεν έπρεπε με την καμία να συζητάμε πράγματα αυτονόητα: αν θα φοράμε μάσκες, αν θα ανοίξουν τα σχολεία, αν ο ιός είναι αλήθεια και άλλες τέτοιες πίπες.
(Οι άνθρωποι ξεστομίζουν ένα σωρό θεωρίες συνομωσίας για τις μάσκες και πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη χειρουργική μάσκα, για να μας ελέγχει. Δεν μπορώ να ασχοληθώ με όλους σας. Έχουν κυριολεκτικά ορίσει έναν μοναδικό αριθμό, που αντιστοιχεί στον καθέναν μας. Μας βάζουν να πληρώσουμε φόρους, να δηλώνουμε την περιουσία μας και την διεύθυνσή μας. Ξέρουν τα πάντα για σένα και νομίζεις ότι σε ελέγχουν με το να σου λένε, να μην φτύνουμε ο ένας τον άλλον; Τι έχετε πάθει όλοι σας;)
Γιατί τώρα καλούμαστε να τα βάλουμε όχι μόνο με τα συμπτώματα, αλλά και με το ίδιο το σύστημα που τα προκαλεί. Αν θέλουμε, βέβαια, να επιβιώσουμε τα επόμενα χρόνια.
Και μετά έπεσα πάνω στο κείμενό σου για τις διαδηλώσεις στην Ελλάδα και σκέφτηκα υπάρχουν και χειρότερα, αλλά να ξέρεις, ότι όπως τα λες είναι.
Δεν εντυπωσιάζουν πλέον οι εικόνες με τις μολότοφ μπροστά στη Βουλή, και τα ίδια μπλοκ και τα ίδια συνθήματα 50 χρόνια.
Μάλιστα, όταν είδα στα λίγα βίντεο τους αστυνομικούς να πέφτουν με τα μηχανάκια πάνω στους διαδηλωτές και να σκορπάει ο κόσμος, σαν να άνοιξε κάποιος πυρ με το αυτόματο, κατάλαβα, ότι όλα τριγύρω αλλάζουνε, στην Ελλάδα τα ίδια μένουν.
Δέκα χρόνια χρεοκοπημένοι και ακόμα δεν έχουν αποφασίσει, αν πρέπει να συγκρουστούν με τις δυνάμεις καταστολής και ακόμα πέφτουν από τα σύννεφα με την έκταση της αστυνομικής βίας.
Τώρα, για τον χουντικό νόμο της Νουδούλας που, αντί να βλέπουν κάποιοι τι έρχεται, ασχολούνται με έναν νόμο, λυπάμαι δεν έχει σημασία, αυτές είναι ιστορίες για αγρίους.
Η επιτυχία ενός νόμου δεν κρίνεται από την …συνταγματικότητά του ή την νομιμότητά του ή το σκεπτικό του νομοθέτη· (ειδικά σε ένα προτεκτοράτο που το Σύνταγμα αντικαταστάθηκε από τα Μνημόνια των δανειστών) αλλά από την τήρησή του ή όχι από τον λαουτζίκο.
Αν ο λαουτζίκος θέλει να βγει στους δρόμους, δεν θα τον εμποδίσει κανένας νόμος και κανένα Σύνταγμα.
Αν από την άλλη θέλει να πληρώνει κάθε φόρο που του επιβάλλουν (χωρίς να βγάζει κιχ), δεν θα τον σώσει κανένας νόμος και κανένα Σύνταγμα.
Απεργία διαρκείας [ή ανεργία (το ίδιο θα είναι τα επόμενα χρόνια)], στάση πληρωμών παντού, κανένας διάλογος με την εξουσία και αλληλεγγύη όπου χρειαστεί.
Τον δρόμο τον ξέρετε. Θυμάστε αυτά που λέγαμε στο 1ο, 2ο, 3ο και 4ο Μνημόνιο; Ε τα ίδια ισχύουν και για το 5ο.
Βλέπετε, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, κάποιοι δεν έχουν ωριμάσει καθόλου.
Και μάλλον ψάχνουν τον επόμενο, στον οποίο θα αναθέσουν την …επανάσταση. Ποια επανάσταση; Αυτή που λέγαμε προηγουμένως.
Με εκτίμηση,
Άρης
Υ.Γ. Σημειωτέον, πρόχειρες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία μιλάνε φέτος για λουκέτο σε 20.000 καφέ και απώλεια 500.000 θέσεων εργασίας έμμεσα και άμεσα. Μην περιμένετε να διαψευστούν τα προγνωστικά· είναι αναπόφευκτα, αφού οι ζημιές στις οικονομίες δεν επιδοτήθηκαν και δεν θα επιδοτηθούν. Ήδη, οι πλούσιοι προετοιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια γι’ αυτό που έρχεται· εμείς μάλλον είναι, που πιανόμαστε πάλι απροετοίμαστοι. Καλά, εδώ δεν ξέρουμε τι σημαίνει πλούσιος και φτωχός. Δεν θέλω να πω κιόλας, ότι πέρσι κάποιοι περίμεναν νέες θέσεις εργασίας (όχι μόνο στην Ελλάδα) και τώρα θα βλέπουν να χάνουν (και άρχισαν να χάνουν) τις υπάρχουσες. Δηλαδή, game over, try again. Or don’t. Έτσι για μπόνους σήμερα, απόσπασμα από Βασίλη Ραφαηλίδη:
(Φίλε Άρη, δίνε πόνο. Άρη, βλέπω μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία για την ανθρωπότητα. Ίσως αυτή τη φορά να μην πετάξει. Είναι θέμα συνείδησης. Και ανάγκης. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)
ΠΗΓΗ: pitsirikos.net