Σε θεσμικό τραγέλαφο χωρίς προηγούμενο εξελίχθηκε η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την επέκταση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο συνήγορος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρης Τσοβόλας, θέτουν επισήμως θέμα ακυρότητας της όλης διαδικασίας. Από τη μία πλευρά καταγγέλλουν παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει χωριστή ψήφο για κάθε ένα από τα επτά αδικήματα που προσάπτουν στον κ. Παπαγγελόπουλο, ενώ το ψηφοδέλτιο που συντάχθηκε ήταν «όλα ή τίποτα».
Από την άλλη πλευρά, επικαλούνται την παρωδία που μεταδιδόταν ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής, όπου ο βουλευτής της Ν.Δ., Σταύρος Καλογιάννης, έριξε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο χωρίς φάκελο και η εφορευτική επιτροπή άνοιξε την κάλπη για να το βάλει ο βουλευτής σε φάκελο και να το... ξαναρίξει.
Επειτα από μια πολύωρη διαδικασία λόγω του ότι οι βουλευτές ψήφιζαν κατά ομάδες, ακολουθώντας τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα αποφυγής του συνωστισμού, η πρόταση της Ν.Δ. για διεύρυνση του κατηγορητηρίου εγκρίθηκε με 175 υπέρ, ενώ βρέθηκαν και δύο άκυρα ψηφοδέλτια.
Συνολικά ψήφισαν 177 βουλευτές, αντί για 180 (158 της Ν.Δ. και 22 του ΚΙΝ.ΑΛΛ.), καθώς απουσίαζαν «εκτός Αθηνών για ανελαστικούς λόγους» τρεις από το Κίνημα Αλλαγής: η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης.
Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι ενώ η ψηφοφορία είναι μυστική, οι τρεις έστειλαν επιστολή με την οποία ανακοίνωναν δημόσια ότι «αν ήμουν παρών θα ψήφιζα σύμφωνα με τη θέση του κόμματός μου».
Το ατόπημα Καλογιάννη
Η ήδη προβληματική διαδικασία, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση πλην ΚΙΝ.ΑΛΛ. απείχε, εκτραχύνθηκε, όταν έφτασε η ώρα να ψηφίσει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ., Σταύρος Καλογιάννης, γιος του πρώην βουλευτή Λευτέρη Καλογιάννη, που έμεινε στην ιστορία ως «Καλπογιάννης» το 1985 όταν πήρε την κάλπη και έφυγε σε ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Καλογιάννης εκ παραδρομής δεν έβαλε το ψηφοδέλτιο σε φάκελο και το έριξε στην κάλπη πριν οι ψηφολέκτες βουλευτές προλάβουν να τον σταματήσουν.
Αμέσως σήμανε συναγερμός και διακόπηκε η ψηφοφορία. Τα μέλη της εφορευτικής Γιάννης Μελάς (Ν.Δ.) και Γιώργος Αρβανιτίδης (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) ενημέρωσαν τον πρόεδρο της επιτροπής Βασίλη Υψηλάντη (Ν.Δ.) και αποφασίστηκε ομόφωνα με τα υπόλοιπα μέλη να ανοιχτεί η κάλπη μπροστά σε όλους και να επιστραφεί το μοναδικό σκέτο ψηφοδέλτιο στον κ. Καλογιάννη. Ο βουλευτής το ξανάριξε στην κάλπη παρουσία και του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα και η ψηφοφορία συνεχίστηκε κανονικά.
Οι σκηνές απείρου κάλλους σε ζωντανή μετάδοση συμπληρώθηκαν από την απίστευτη φράση του κ. Αρβανιτίδη ότι «δεν μας πειράζει, δεν θα το καταλάβουν», αλλά και του παρόντος εκείνη τη στιγμή, Βασίλη Κεγκέρογλου (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) ότι «δεν βγήκε φωτογραφία ότι ψήφισε».
Το τραφελαφικό σκηνικό συμπλήρωσαν ορισμένα «γαλλικά» της Νάντιας Γιαννακοπούλου (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) κατά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, καθώς μιλούσε στο τηλέφωνό της με ανοιχτό το μικρόφωνο. «Τι τα μπλέκει... τα έχει κάνει σκατά... θα τη σκίσω», ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων.
Μετά τα όσα συνέβησαν, έντονα αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ολγα Γεροβασίλη να αποστέλλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, καταγγέλλοντας «λαθροχειρία και κοινοβουλευτικό έγκλημα» και χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία άκυρη.
Οπως αναφέρει, «βασικός κανόνας της εκλογικής διαδικασίας, για την ανάδειξη σωματείων -πόσω δε μάλλον στην εκλογική διαδικασία που διεξάγεται εντός του Ναού της Δημοκρατίας, της Βουλής των Ελλήνων- είναι ότι η κάλπη σφραγίζεται πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας και ανοίγει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας, προκειμένου να αρχίσει η αποσφράγιση των φακέλων, ο διαχωρισμός των ψηφοδελτίων σε έγκυρα, άκυρα και λευκά και η καταμέτρηση των έγκυρων ψήφων».
Η κ. Γεροβασίλη υπογραμμίζει ότι «η κάλπη, επ’ ουδενί, δεν μπορεί να αποσφραγιστεί πριν το τέλος της ψηφοφορίας. Αν αυτό συμβεί, για οποιονδήποτε λόγο, τότε η εκλογική διαδικασία δεν είναι έγκυρη. Αυτό το γνωρίζουν ακόμη και ασκούμενοι δικηγόροι που συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες, ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, πόσο μάλλον ο πρόεδρος της Βουλής που είναι έμπειρος νομικός, αλλά και ο πρόεδρος της Εφορευτικής, επίσης δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Ως εκ τούτων, η εκλογική διαδικασία είναι άκυρη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα».
Λαμβάνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε τη σχετική απόφαση της εφορευτικής επιτροπής και εξήγησε ότι στόχος ήταν να προστατευτεί η μυστικότητα της ψήφου, που παραβιαζόταν από την απουσία φακέλου, ώστε να μην υπάρχουν νομικές επιπτώσεις. «Δεν υπήρξε λαθροχειρία, προστατεύτηκε η μυστικότητα της ψήφου, κανείς δεν ξέρει τι ψήφισε», σημείωσε ο κ. Τασούλας, εμφανώς δυσαρεστημένος από τα όσα συνέβησαν.
Παραδέχτηκε πάντως ότι «δεν λέω ότι η διαδικασία ήταν όπως την ήθελα, κανείς δεν θα ευχόταν να συμβεί» κάτι τέτοιο.
Απαντώντας εκ νέου, κύκλοι της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν για λαθροχειρία που ξεπερνά κάθε φαντασία. «Οχι μόνο η διαδικασία είναι άκυρη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, αλλά είναι και πρωτοφανής στα χρονικά του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα. Μια μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία γράφτηκε. Σε απευθείας μετάδοση πιάστηκαν “με την κάλπη στην πλάτη”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ
Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για εξευτελισμό του Κοινοβουλίου και παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας από το άνοιγμα της κάλπης.
«Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ξεπέρασαν κάθε όριο, απροκάλυπτα και σε απευθείας μετάδοση, δεν δίστασαν να “διορθώσουν” βουλευτή που ψήφισε άκυρο και να επαναλάβουν τη διαδικασία ανοίγοντας την κάλπη για να αφαιρέσουν το “λάθος” ψηφοδέλτιο και να ξαναψηφίσει ο βουλευτής αυτή τη φορά “σωστά”».
Η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μάς έχει συνηθίσει σε αντιθεσμικές και αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές», όμως «δεν θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι θα ξεπερνούσε ακόμη και όρια που προσβάλλουν την ίδια την Δημοκρατία».
Απαντώντας, πηγές της Κ.Ο. της Ν.Δ. ανέφεραν ότι «ομόφωνα η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε ότι πρέπει να ανοιχτεί η κάλπη, να αφαιρεθεί το ψηφοδέλτιο του βουλευτή που δεν είχε μπει σε φάκελο και, στη συνέχεια, αφού ο κ. Καλογιάννης έβαλε το ψηφοδέλτιό του στον φάκελο το έριξε στην κάλπη. Αυτή ήταν η νομικά ενδεδειγμένη διαδικασία μετά το περιστατικό».