21 Απρ 2020

Nα πιστέψουμε την κυβέρνηση ή τα κανάλια της;


Στην εποχή της «μεταδημοκρατίας» και της μιντιακής διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι συχνά δυσδιάκριτα τα όρια, ανάμεσα στο πότε τα ΜΜΕ προετοιμάζουν το κλίμα για τις πολιτικές αποφάσεις και πότε τις υπαγορεύουν ή τις επιβάλλουν στην εκτελεστική εξουσία. Έτσι το ερώτημα για τις προσεχείς πολύ...


κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις είναι, αν πρέπει οι πολίτες να πιστέψουν τις δηλώσεις της κυβέρνησης ή τις "εξαγγελίες" των καναλιών που τη στηρίζουν. 

Στην απλή του μορφή το σχήμα λειτούργησε εξόφθαλμα αλλά και αποτελεσματικά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης του κοροναϊού. Πριν από μερικές εβδομάδες το πλάνο μερικών πολιτών που έκαναν βόλτες στην παραλία, ήταν δείγμα απειθαρχίας και ανευθυνότητας,  ώστε να διαχυθεί η ατομική ευθύνη σε μια συλλογική ενοχή και να προωθηθούν τα μέτρα της καραντίνας, που ετοίμαζε η κυβέρνηση. Αντιστρόφως, τώρα, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, η ίδια εικόνα με αντίστοιχο αριθμό πολιτών να περπατούν στο Φλοίσβο (κεντρική φωτογραφία), χαρακτηρίζεται απολύτως φυσιολογική, το βάδισμα  πολύ καλό και οι πολίτες υπεύθυνοι, τηρώντας τους περιορισμούς. 

Οι πολίτες εξ αρχής είχαν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και τα τεράστια προβλήματα και τις ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τήρησαν «ευλαβικά» την καραντίνα.

Στο εξής όμως το διακύβευμα είναι πολύ πιο σοβαρό: ο Πρωθυπουργός, αν και ταλαντεύτηκε στις δημόσιες τοποθετήσεις του, διέψευσε τελικά τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, ενώ στο πεδίο της οικονομίας ξεχνά τις παλαιότερες εκκλήσεις για «ένα μνημόνιο με οποιουσδήποτε όρους» και προσχωρεί στις θέσεις αυτών, που κάποτε χαρακτήριζε «λαϊκιστές» σχετικά με την αμοιβαιοποίηση του χρέους στην ευρωζώνη, χωρίς προσφυγή στον ESM.

Ωστόσο, οι τηλεοπτικοί «καθοδηγητές» φαίνεται να εμμένουν στις διαχρονικές τους απόψεις για τη διάσωση της οικονομίας «με κάθε κόστος», μεριμνώντας παράλληλα για την ελαχιστοποίηση του πολιτικού κόστους, με όπλο τις  πρόωρες εκλογές. Οι προεξάρχοντες της μιντιακής στήριξης της κυβέρνησης εκφράζουν ανοιχτά την ανάγκη, να προσφύγει η χώρα σε δανεισμό υπό όρους, παρά τις παγίδες των μνημονίων.

Καθώς προσπαθούν να εξισορροπήσουν τα επικοινωνιακά κέρδη του κοροναϊού, προλαβαίνοντας τη μεγάλη πολιτική φθορά ενός νέου προγράμματος (όπως και αν ονομαστεί) σε καθεστώς πρωτοφανούς ύφεσης, επιμένουν και για τις πρόωρες εκλογές. Πλην, όμως, στους προσεχείς μήνες δεν φαίνεται να χωρούν όλες αυτές οι κινήσεις και μάλιστα με ένα διάστημα ακυβερνησίας και απρόβλεπτων εξελίξεων να μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο κάλπες, ακόμη και αν όλα κυλήσουν, όπως τα προγραμματίζουν οι θιασώτες αυτών των σεναρίων στα κυρίαρχα ΜΜΕ. 

Το βασικό όμως ερώτημα παραμένει: ποιος εκφράζει την κυβέρνηση και τις θέσεις της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν;


ΠΗΓΗ: tvxs.gr