10 Απρ 2020

Eurogroup: Συμβιβασμός 540 δισ. χωρίς μνημόνια και κορονο-ομόλογα. Ικανοποίηση Σταϊκούρα από τη συμφωνία


Δεν τίθενται όροι για τον δανεισμό από τον ESM, εφόσον οι χώρες χρησιμοποιήσουν την πιστωτική γραμμή αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας. 


Έπειτα από μια αποτυχημένη συνεδρίαση και ένα διήμερο έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και πιέσεων, οι 27 χώρες της Ευρώπης τελικώς κατάφεραν, να εγκρίνουν ένα πακέτο δανεισμού, περίπου 540 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας. 

Αυτό έγινε, αφού Ισπανία και Ιταλία πέτυχαν, να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα δάνεια από το ESM, χωρίς όρους σε κανένα πρόγραμμα προσαρμογής ή μεταρρυθμίσεων όπως ζητούσε επίμονα μέχρι σήμερα η Ολλανδία. Ωστόσο, φαίνεται πως τις τελικές αποφάσεις θα πάρει το Συμβούλιο Κορυφής, για τη δημιουργία ενός ταμείου οικονομικής ανάκαμψης. 

Πριν από τη συνεδρίαση, Γαλλία και Γερμανία πίεσαν την Ολλανδία να άρει τις αντιρρήσεις της για τη συμφωνία. Μάλιστα, οι διμερείς επαφές, ειδικά μεταξύ Χάγης και Ρώμης, ήταν αυτές που καθυστέρησαν την έναρξη του Eurogroup, στο οποίο τελικά συμμετείχαν και οι 27 χώρες. 

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας 

Τρεις είναι οι πυλώνες της συμφωνίας που προσφέρουν δίχτυ προστασίας σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες:

   * το πρόγραμμα SURE που έχει προτείνει η Κομισιόν για θέσεις εργασίας και ανέργους, ύψους 100 δισ. ευρώ. 
   * η ενίσχυση των επιχειρήσεων (και κυρίως των μικρομεσαίων) μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους 200 δισ. ευρώ.
   * η στήριξη των χωρών-μελών μέσω ESM 240 δισ. ευρώ και αναλογικά το 2% του ΑΕΠ για την κάθε χώρα (επειδή κάθε χώρα δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο).

Το κείμενο αναφέρει, πως οι χώρες που θα προσφύγουν, θα πρέπει να δεσμευθούν, ότι θα χρησιμοποιήσουν αυτή την πιστωτική γραμμή αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, θεραπειών και πρόληψης (σχετικών δαπανών που οφείλονται στην κρίση της πανδημίας). 

Στο κείμενο που θα παρουσιαστεί προς έγκριση στους ηγέτες της Ε.Ε.,  θα αναφέρεται ως πρόταση η ίδρυση ενός ταμείου ανάκαμψης, για να βοηθήσουν τις οικονομίες των χωρών-μελών την περίοδο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ωστόσο, το πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτό το ταμείο παραμένει αντικείμενο συζήτησης και έντονης αντιπαράθεσης. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, άλλοι υποστηρίζουν πως πρέπει να γίνει με αμοιβαιοποίση του χρέους, ενώ άλλοι ζητούν εναλλακτικές λύσεις. 

Υπογραμμίζεται, ότι η επιτυχία του παραπάνω σχεδίου θα εξαρτηθεί και από το πότε θα γίνει πάλι η «επανεκκίνηση» των ευρωπαϊκών οικονομικών, δηλαδή πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στις ευρωπαϊκές χώρες. Ένα θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής που πιθανώς θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.



Ικανοποίηση Σταϊκούρα από τη συμφωνία 

Ως θετικό έκρινε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών το αποτέλεσμα της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ΥΠ.ΟΙΚ. για την αντιμετώπιση της κρίσης, που φέρνει η πανδημία του κορονοϊού, τονίζοντας ότι αναμένει ανάλογες πρωτοβουλίες και στο μέλλον.
Ως μια «ικανοποιητική συμφωνία» που «προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup, το βράδυ της Πέμπτης.

Όπως ανέφερε, πρόκειται για ένα νέο πακέτο μέτρων, τόσο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεταγενέστερη ανάταξη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Επισήμανε, πως προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Ωστόσο, ο υπουργός δήλωσε, ότι αναμένει ανάλογες πρωτοβουλίες και το μέλλον, σημειώνοντας πως «η σημερινή, θετική απόφαση θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες – μελλοντικά – ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με άγρυπνο το «μάτι» στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα».

Η ανακοίνωση του Χρ. Σταϊκούρα

«Το Eurogroup κατέληξε τελικά, σε συμφωνία, μέσα από συμβιβασμούς. 

Μια ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Μία συμφωνία που έρχεται να συμπληρώσει τις πολύ θετικές πρόσφατες αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών για δημοσιονομική ευελιξία και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενίσχυση της ρευστότητας.

Πρόκειται για ένα νέο πακέτο μέτρων, τόσο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεταγενέστερη ανάταξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αυξημένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υλοποίηση ενός προσωρινού προγράμματος για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, και ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προσαρμοσμένης στις τρέχουσες υγειονομικές ανάγκες.

Στόχος αυτού του πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι η ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ο περιορισμός της διόγκωσης της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. 

Ως προς την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας, προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Η σημερινή, θετική απόφαση θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες –μελλοντικά– ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με άγρυπνο το «μάτι» στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα».


ΠΗΓΗ: efsyn.gr