9 Απρ 2020

Διευκρινίσεις από την Ιερά Σύνοδο:Οι εκκλησίες δεν θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς τη Μεγάλη Εβδομάδα


Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου με διευκρινιστική δήλωση ξεκαθαρίζει ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους...


πιστούς. 
Θα είναι ανοιχτές μόνο για τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των ιερών ναών.

Ειδικότερα για την εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία αναφέρει ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 τη Μεγάλη Παρασκευή, δύο (2) ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών, επισήμανε ότι «αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της διυπουργικής απόφασης:
 "Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας'' και αφορά μόνο τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών».

Μάλιστα διευκρινίζεται πως η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να παραμείνουν στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ΄οίκον προσευχή.

«Πέρα από όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ' άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ΄οίκον προσευχή», τόνισε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.

Υπενθυμίζεται πως μετά την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου υπήρξε προβληματισμός για συνωστισμό στις εκκλησίες τις ημέρες του Πάσχα, καθώς πολλοί πιστοί θα πήγαιναν για να προσκυνήσουν.

Σημειώνεται πάντως ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε αναφέρει «είμαστε σε επικοινωνία με την Εκκλησία. Εξετάζουμε θέματα όπως το ωράριο, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός, αλλά και αν κάποιος βγαίνει για τους λόγους που επιτρέπονται να μπορεί να ασκήσει και ατομική προσευχή».