15 Απρ 2020

Αυτά που μένουν αδιαπραγμάτευτα την φετινή Πασχαλιά- Της Τζένης Σουκαρά




Ας το πάρουμε και λίγο αλλιώς..
Ας το φιλοσοφήσουμε, βρε αδελφέ!
Ο Χαρδαλιάς απειλεί εμάς, τα αδέλφια και τα πρωτοξάδελφά μας πως το Πάσχα θα μας βρει στο αυτόφωρο εάν συναντηθούμε σε πυλωτές και ταράτσες.
Να μην μπορεί να δει ο αδελφός την αδελφή ,ο γονιός να αισθανθεί το στερνοπούλι του ξενιτεμένο, ενώ βρίσκεται δυο τετράγωνα μακριά.
Πίκρα, τι τα θες;
Οι εκκλησιές κλεισανε τις πόρτες και οι ευωδιές απο τα λουλούδια του Επιταφίου δεν θα γεμίσουν τον αέρα,φέτος, τη Μεγάλη Παρασκευή .
Στενάχωρα όλα αυτά, το ξέρω, πατριώτη μου εγκλεισμένε. 
Όμως  δεν μας τα πήραν όλα ακόμα!
 Διότι η σύγχρονη Πασχαλιάτικη πράδοση κρατάει γερά ακόμα, έχει και άλλες παραμέτρους που δεν παραδίδονται ούτε στον Χαρδαλιά και τους συν αυτώ ,ούτε στον COVID-19  πίστεψέ με!
Το δε Σύνταγμα δε μπορεί να τις αγγίξει!Πού το πας αυτό; 
Μπορεί να απαγορεύσει κανείς τον Πέτρο Γαιτάνο; 
 Σε παρακαλώ!Έχει  εξασφαλίσει τη χρήση των διαχρονικών σουξέ που δεν επιβαρύνονται με πνευματικά δικαιώματα. 
 Για το ελληνικό Πάσχα κατόρθωσε  ο Πέτρος Γαϊτάνος να είναι ό,τι και ο Αγιος Βασίλης για τα Χριστούγεννα. 
Δεν υπάρχει Πάσχα χωρίς Γαϊτάνο, όπως δεν ανθίζει η άνοιξη χωρίς χελιδόνι. 

Και αν δεν τον μπορείς τον Γαιτάνο, δικαίωμα σου να αγαπάς το κοκορέτσι απο το σπετσοφάι,δες τον Ιησού απο τη Ναζαρέτ για να βιώσεις το Πάσχα που θες. 
 Σύμφωνα με πληροφορίες  και φέτος για πρώτη χρονιά, το κανάλι δεν μεταδίδει τη σειρά από τη Μεγάλη Δευτέρα, αλλά από τη Μεγάλη Πέμπτη.Είναι η έκπληξη στο ακροατήριο, το οποίο εν μέσω καραντίνας πειραματίζεται στα τσουρέκια και αισθάνεται κατάκοπο με την ζύμη που ξεκουράζεται!
  Για  όλους μας  η παρακολούθηση του Ιησού απο τη Ναζαρέτ  περιέχει ακόμα  προκλήσεις: Δοκιμές για αλτσαχάιμερ.Ελέγχεις εαν θυμάσαι όλες τις ατάκες ή έχεις ξεχάσει κάτι . Οσον αφορά τον πρωταγωνιστή, τον Ρόμπερτ Πάουελ, λογικά κάποια στιγμή θα γίνει άγιος της καθολικής εκκλησίας και προστάτης απελπισμένων δημοσιογράφων που κάθε χρόνο αναρτούν το «Δείτε πώς είναι σήμερα ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

 Και αν τον Ιησού απο τη Ναζαρέτ τον αφήνεις στα αλλόδοξα ακροατήρια που θα έχουν και μια αγωνία για το τι θα γίνει στο τέλος ,τότε πάς ολοταχώς στους ήρωες της Βίβλου.Μωυσή, Ερυθρά Θάλασσα και πολλά άλλα γουέστερν!Από την μία ο εκλεκτός λαός του Θεού και από την άλλη οι ινδιάνοι –Ρωμαίοι, Αιγύπτιοι, Φιλισταίοι. 

 Ο ήρωας της Βίβλου φοράει φαρδύ χιτώνα. Έχει πολύ φρύδι και καλοχτενισμένο γένι. Επίσης είναι cool, άνετος και δεν  έχει το παραμικρό άγχος ακόμα και αν βλέπει, ας πούμε, τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει επικινδύνως, να βρέχει ακρίδες, φωτιά και να μετατρέπεται  σε στήλη άλατος. 
Ομοίως, διαθέτει και υπερφυσικές δυνάμεις. Ο Σαμψών είναι ένας πρώιμος Superman.   

Όχι, φέτος, λέω να γίνουμε λίγο άνθρωποι και να σεβαστούμε τον πλησίον μας, γι αυτό εμείς θα σπάσουμε την παράδοση και θα δηλώσουμε  συμπαράσταση στο πένθος και την περιπέτεια της γείτονος Ιταλίας.

Δεν θα δούμε φέτος τον ρωμαικό πολιτισμό να γίνεται ένα με την βαρβαρότητα.
Φέτος δεν θα δούμε τους  Ρωμαίους  ως έκφυλα, άγρια πλάσματα, αποφασισμένα να ταϊσουν λιοντάρια με τρυφερό χριστιανικό κρέας.  

Τώρα που είπα κρέας, φέτος δεν θα δούμε την Βαρβάκειο με τα αρνιά στα τσιγκέλια και δεν θα δούμε το γνωστό παιδοκατάστημα να κλείνει το μάτι στους νονούς.

Πάντως τώρα που το σκέφτομαι, αν σε έναν φανταστικό κόσμο, τα ζώα αποφασίσουν να μας εκδικηθούν, οι της Βαρβακείου  θα δικαστούν για γενοκτονία. Πόσα αρνιά και κατσίκια να έχουν περάσει από εκεί; Πόσα κοπάδια; Πόσες χιλιάδες κεφάλια; 

Απορία πάντως την έχω:Αυτά τα ολόκληρα αρνιά που βλέπω στα κρεοπωλεία πού πάνε πατριώτη; 

Στα μπαλκόνια, στις πυλωτές,στις αυλές; 

Διότι φέτος , δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις δεν μου λέει τίποτα και ο μετεωρολόγος. 

Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή, σε ποια γωνιά θα πάει η ψησταριά, πού θα φυσάει ο αέρας ,τέτοια υπαρξιακά και πανεύκολα ο μετεωρολόγος γίνεται φίρμα και τον ζητούν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.Στον μετεωρόλογο αποδίδονται πλέον ιδιότητες που είχαν και οι βιβλικοί ήρωες. 
Όχι απλώς γνωρίζει τι καιρό θα κάνει, αλλά δύναται να τον αλλάξει προς το ευνοϊκότερο. 
Να σημειώσω παρά ταύτα πως ουδείς έχει ερμηνεύσει το δυσερμήνευτο μυστήριο,   με τη βροχή της Μεγάλης Παρασκευής!Να τα λέμε και αυτά!
Και μπορεί φέτος να βγούμε μέχρι τα μπαλκόνια μας το βράδυ της  Ανάστασης, δίχως την προτροπή της Μαρέβας, το Άγιο Φως πατριώτη μου όμως θα συνεχίσει να υπάρχει, να έρχεται και να προσγειώνεται με τιμές Αρχηγού Κράτους. 
Απο τα Ιεροσόλυμα ,εδώ και παντού!Και χωρίς ντιλίβερυ!
Αυτό είναι και η φλόγα - η ελπίδα - το Πάσχα μας.
Γι αυτό σου λέω!Σκέψου αλλιώς ! Η Πασχαλιά έφτασε! Άδραξε την έτσι όπως πρέπει!