Εκτίναξη του ελληνικού χρέους σε δυσθεώρητα ύψη βλέπει το ΔΝΤ εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.
Σύμφωνα με την έκθεση Fiscal Monitor, το ταμείο προβλέπει, ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 200,8% του ΑΕΠ το 2020 ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 9% του ΑΕΠ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου, η καθοδική τροχιά του χρέους ανακόπτεται βίαια, καθώς από το 184,8% του ΑΕΠ το 2018 εκτιμάται, ότι διαμορφώθηκε πέρσι στο 179,2%. Θα ακολουθήσει εκτίναξη στο 200,8% το 2020 και περιορισμένη αποκλιμάκωση στο 194,8% του ΑΕΠ το 2021.
Η αντίστοιχη πορεία για το έλλειμμα σε επίπεδο προβλέψεων δείχνει, ότι από πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 0,4% του ΑΕΠ το 2019 το έλλειμμα εκτινάσσεται στο 9% το 2020 και περιορίζεται στο 7,9% το 2021. Σε επίπεδο πρωτογενούς αποτελέσματος μετά από πλεόνασμα 4% το 2019, αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα 5,1% το 2020 και 4,4% του ΑΕΠ το 2021.
Το ΔΝΤ εκτιμά, ότι το έλλειμμα σε παγκόσμιο επίπεδο θα εκτιναχθεί από το 3,7% του ΑΕΠ στο 9,9% του ΑΕΠ με το δημόσιο χρέος να αυξάνεται δραματικά σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Τόμσεν: «Η Ελλάδα θα χτυπηθεί ιδιαίτερα σκληρά»
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, σχολίασε, ότι η Ελλάδα που «ξεκινούσε να βλέπει τους καρπούς των προσπαθειών της», «θα χτυπηθεί ιδιαίτερα σκληρά από το ξέσπασμα της επιδημίας» για τους εξής λόγους:
* Υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και τις μεταφορές, ενώ παράλληλα η οικονομία στηρίζεται στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
* Έχει περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Έτσι, οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να στηρίξουν την ανάκαμψη.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, εκτίμησε, ότι είναι πολύ νωρίς να έχουμε μια καλή εκτίμηση, γιατί έχει μεγάλη διαφορά στον αντίκτυπο, αν το lockdown θα κρατήσει ένα, δύο ή τρεις μήνες. «Όσο δεν έχουμε καλύτερη εικόνα, για το πόσο θα χρειαστεί ο έλεγχος της πανδημίας, δεν μπορούμε να μπούμε σε συζήτηση για τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις σε ότι αφορά το χρέος», αρκέστηκε να σχολιάσει.
Υπενθυμίζεται, ότι χθεσινή έκθεση του Ταμείου προέβλεψε ύφεση 10% και έκρηξη της ανεργίας στο 22,3% του εργατικού δυναμικού για την Ελλάδα το 2020, πριν η οικονομία επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, με επέκταση 5,1% το 2021.