Τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία και τα μέτρα της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας κορονοϊού σχολιάζει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, που πριν από...
λίγες μέρες έδωσε στη δημοσιότητα και το δικό του σχέδιο ανάκαμψης, αλλά και τις ηχογραφημένες συνομιλίες του Eurogroup (Euroleaks) όταν ήταν ο ίδιος ΥΠΟΙΚ το 2015.
* Πώς είδατε τη νέα «ποσοτική χαλάρωση» της ΕΚΤ, που εντάσσει και τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές της ΕΚΤ, καθώς και τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup που η κυβέρνηση λέει, ότι «της έλυσαν τα χέρια»;
Ο ιστορικός του μέλλοντος (όπως και στην περίπτωση της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην αρχή της κρίσης, το 2010) θα αναφέρεται στο πιο πρόσφατο Eurogroup, σε συνδυασμό με τις κινήσεις της ΕΚΤ, ως άλλη μια Ιστορική Ήττα της Ευρώπης. Οπως και το 2010, έτσι και σήμερα, η ευρωπαϊκή ηγεσία επιμένει να αντιμετωπίζει μια γενικευμένη πτώχευση ως εάν να επρόκειτο για έλλειψη ρευστότητας.
Να το πω απλά: όση ρευστότητα και να προμηθεύσει η ΕΚΤ στους τραπεζίτες, για να τα δανείσουν σε επιχειρήσεις, όσες επιμηκύνσεις και να δώσουν στις πληρωμές φόρων ή δόσεων, όσα νέα δάνεια και να δοθούν, δεν θα βοηθήσει σε τίποτα, όταν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν χρεοκοπία.
Εκεί που άλλες κυβερνήσεις τονώνουν δημοσιονομικά τις οικονομίες τους με τεράστια ποσά, π.χ. η αμερικανική κυβέρνηση 850 δισ. δολάρια, η Βρετανία 350 δισ. λίρες, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ χρηματοδοτούν απευθείας πολίτες, η Ε.Ε. αποφασίζει μια δημοσιονομική τονωτική ένεση κάτω του 0,001% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Με αυτό το δεδομένο, όσες πιστωτικές γραμμές και αναβολές πληρωμών (δάνεια δηλαδή) και να ανακοινώσουν Eurogroup και ΕΚΤ, μια τρύπα στο νερό θα πετύχουν... Ερχόμενος στην εγχώρια κατάσταση, παρατηρώ με θλίψη, τα μνημονιακά φερέφωνα να ζητωκραυγάζουν, που η ΕΚΤ εντάσσει τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές της, λες και αυτό θα ωφελήσει το ελληνικό Δημόσιο.
Γιατί δεν θα ωφεληθεί το κράτος; Πρώτον, η ΕΚΤ αγοράζει μόνο από τα funds, τα οποία βέβαια θα κερδίσουν. Δεύτερον, η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει αρκετά (αγοράζει το πολύ το 1/3 των ομολόγων που ήδη βρίσκονται στην αγορά), ώστε να βοηθήσει το κράτος μας, ωθώντας τα επιτόκια δανεισμού σε βιώσιμο επίπεδο.
Τέλος, ρωτάω: έλυσε πραγματικά τα χέρια της κυβέρνησης το Eurogroup ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα; Για να καταλάβουμε την αφροσύνη αυτής της κυβερνητικής δήλωσης, αρκεί το εξής παράδειγμα: το 2009, η General Motors αδυνατούσε να αποπληρώνει τα χρέη της. Αν δεν είχαν κουρευτεί τα χρέη της προληπτικά (κατά 90%), θα είχε κλείσει και θα κουρεύονταν τα χρέη της κατά… 100%.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει σήμερα με τα πρωτογενή πλεονάσματα: το Eurogroup αρνήθηκε στην κυβέρνηση, να προβεί στο προληπτικό κούρεμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα επέτρεπε την απαραίτητη δημοσιονομική τονωτική ένεση, ώστε να μην καταρρεύσει εντελώς η οικονομία. Αλλά, όταν θα καταρρεύσει, το Eurogroup θα αποδεχτεί, ότι δεν θα υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα. Η κυβέρνηση, δηλαδή, θριαμβολογεί για την απαγόρευση προληπτικού/θεραπευτικού κουρέματος πλεονασμάτων, επειδή της επιτρέπουν το μεταθανάτιο κούρεμα. Συγχαρητήρια κ. Μητσοτάκη και Σταϊκούρα!
* Ταυτόχρονα αποφάσισαν, πως όλα θα τελεστούν στη βάση της ευελιξίας που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή ο κ. Τσακαλώτος είπε, πως δεν θα έπρεπε να ισχύει τώρα το Σύμφωνο αυτό.
Ποτέ δεν θα έπρεπε να ισχύει το εν λόγω Σύμφωνο, το οποίο καταργεί τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να χρησιμοποιούν τον κρατικό προϋπολογισμό ως αμορτισέρ κραδασμών, που πλήττουν τους πολλούς.
Πέραν τούτου, αυτό που έχει ενδιαφέρον και καταδεικνύει και την ασέλγεια του τελευταίου Eurogroup επί των Ευρωπαίων πολιτών, είναι, το ότι δεν τόλμησαν, ούτε καν να ενεργοποιήσουν την πρόβλεψη του ίδιου του Συμφώνου για αναστολή των περιορισμών του σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης!
Γιατί; Επειδή το διευθυντήριο της Ε.Ε. προτιμά, να θυσιαστεί η πλειονότητα των Ευρωπαίων στον βωμό της Νέας Ύφεσης, από το να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις βαθμούς ελευθερίας που μπορούν, εν δυνάμει, να μεταφέρουν μέρος του πλούτου προς την πλειονότητα των πολιτών.
* Εφόσον η κυβέρνηση δεν δείχνει να προτίθεται να νομοθετήσει τα μέτρα που προτείνει το ΜέΡΑ25 (όπως είπατε πως θα πρέπει να κάνει άμεσα), ποιές προβλέπετε να είναι οι συνέπειες;
Νέα Ύφεση βάθους -10% του εθνικού εισοδήματος, που θα πλήξει ανισοβαρώς τους αδύναμους. Επί πλέον, μεγάλο ψαλίδισμα της ικανότητας της οικονομίας να ανακάμψει, όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών