22 Μαρ 2020

Κατερίνα Ατσόγλου: Οι λέξεις γεννούν την ανάγκη της γραφής


Ιωσήφ Αρνές

Η Κατερίνα Ατσόγλου γεννήθηκε τον Μάιο του 1977 στην Κόρινθο. Σπούδασε Λογιστική στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Δυτικής Μακεδονίας και εργάζεται στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Σικυωνίων τα τελευταία 15 χρόνια. Από το 2018 σπουδάζει στο μεταπτυχιακό τμήμα...


Δημιουργικής Γραφής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και παρακολουθεί σεμινάρια γραφής. 

Ποιήματα και κείμενά της δημοσιεύονται σε ηλεκτρονικά περιοδικά και blogs (Ποιητικός πυρήνας, Bibliotheque, Enfo.gr, τοβιβλίο.net κά). Επίσης, δείγματα της δουλειάς της έχουν συμπεριληφθεί στη 2η και 3η Ομαδική Ποιητική Συλλογή των εκδόσεων Διάνυσμα, σε λογοτεχνικά περιοδικά (Δίοδος, Λογοτεχνικό δελτίο κά) και στα καλλιτεχνικά Ημερολόγια 2015, 2016, 2017 και 2019 του δικτυακού τόπου τοβιβλίο.net.

Τον Μάιο βραβεύτηκε το διήγημά της «Ο Μίλτος» στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος «Κοράλλι» από τις εκδόσεις Κοράλλι. Είναι απόλυτα ευτυχισμένη και περήφανη για την οικογένειά της, που τη στηρίζει και την εμπνέει και κυρίως για τις δύο κόρες της και την ιδιαίτερη επικοινωνία τους. Τον Ιανουάριο του 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν η πρώτη ποιητική συλλογή της Συμβολισμοί.

Τι είναι εκείνο που σας ωθεί να γράφετε;

Είναι μια εσωτερική ανάγκη να περιγράψω όσα αφουγκράζομαι, νιώθω και σκέφτομαι. Η ανάγκη να μιλήσουν οι λέξεις για μένα.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσάς να καταφέρετε να εκφράσετε τη σκέψη σας πάνω στο χαρτί;

Οι λέξεις γεμίζουν τις σελίδες, η σχέση τους είναι ερωτική και έχουν διάρκεια, το δύσκολο είναι να μετατραπεί όλη αυτή η διαδικασία σε λογοτεχνία. Οι λέξεις να γίνουν στίχοι και οι στίχοι στροφές και το όλον ένα ποίημα.

Ποιες οι επιρροές σας;

Οι μεγάλοι λογοτέχνες και η ικανότητά τους να δημιουργούν συγγραφικά θαύματα, αλλά και όλα όσα παλεύουν με τις αισθήσεις μου και τις καθημερινές εμπειρίες της ύπαρξής μου.

Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σας;

Η ανθρώπινη ύπαρξη και όσα της δίνουν υπόσταση. Όπως το συναίσθημα της αγάπης, η αναγκαιότητα να δρα στις κοινωνικοπολιτικές και ιστορικές εξελίξεις και φυσικά η πίστη.

Συναίσθημα ή λογική και γιατί;

Στη λογική δίνω συναίσθημα το οποίο γεννιέται από την επαφή μεταξύ των ανθρώπων και χωρίς αυτό παύουν να είναι «Άνθρωποι». Νιώθω τον άλλο, άρα υπάρχω.

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.

Η πρώτη μου ποιητική συλλογή έχει τρεις θεματικές ενότητες, τον άνθρωπο απέναντι στα φαινόμενα των καιρών, κοινωνικά και πολιτικά, η επιρροή της αγάπης και του έρωτα σε αυτόν, και καταλήγω με σκέψεις και αφορισμούς για όσα μας ορίζουν. Είναι μια γνωριμία με το αναγνωστικό κοινό, ένας λυρικός τρόπος προσέγγισης με βοηθό την αγάπη και το πάθος για κάθε μας πράξη.

Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Οι ιδέες, οι σκέψεις, οι λέξεις γεννούν την ανάγκη της γραφής. Συγγραφέας γίνεσαι όταν ο λόγος σου είναι λογοτεχνικός, κυρίως όταν γράφεις για τα πράγματα όπως θα τα επιθυμούσες εσύ ο ίδιος και όχι όπως είναι στην πραγματικότητα. Ειδάλλως είσαι ιστορικός.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον τομέα της λογοτεχνίας, τι θα ήταν αυτό;

Με τα νέα τεχνολογικά μέσα σήμερα μπορούν περισσότεροι συγγραφείς να φτάσουν το αναγνωστικό κοινό τους. Θα ήθελα να ενισχύσω αυτήν την προσπάθεια. Όσο πιο πολλές σκέψεις και βιώματα αποτυπώνονται και όσο πιο πολύ οι άνθρωποι δείχνουν κάτι από την ψυχή τους, τόσο εγγύτερα ερχόμαστε και ως ανθρωπότητα μεταξύ μας.

Όλο και περισσότεροι νέοι συγγραφείς εμφανίζονται στον ορίζοντα. Αν έπρεπε να συνομιλήσετε μαζί τους, τι ήταν αυτό που θα τονίζατε περισσότερο;

Την ανάγκη να προστατεύσουμε τη γλώσσα μας, να εκφραζόμαστε ελεύθεροι απαλλαγμένοι από το φόβο της κριτικής και την αποφυγή των «εκπτώσεων» σε όσα πιστεύουμε και υποστηρίζουμε. Κάθε λογοτεχνικό έργο είναι προσωπική παρακαταθήκη, που όμως δεν ανήκει μόνο στον συγγραφέα από τη στιγμή που εκδοθεί.

Έχετε επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Φυσικά, ποιήματα, μικρό–διηγήματα και πολλές ιδέες θα αναζητήσουν λευκές κόλλες χαρτιού. Η γραφή είναι ο τρόπος.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr