Μαρίνα Αλεξανδρή
To δώρο του Πάσχα θα δοθεί… χωρίς να δοθεί και η «ρήτρα μη απολύσεων» σημαίνει τελικά αναστολή συμβάσεων εργασίας.
Η σημερινή εξειδίκευση των μέτρων των 10 δις από τους συναρμόδιους υπουργούς Σταϊκούρα και Βρούτση, επιβεβαιώνει...
απλώς, ότι τα πρώτα και μεγάλα θύματα της κρίσης του κοροναϊού είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Και κατέρριψαν τις χθεσινές εξαγγελίες του διαγγέλματος του πρωθυπουργού περί πλήρους προστασίας τους και κατοχύρωσης των θέσεων εργασίας τους.
Στην πραγματικότητα, από τις σημερινές ανακοινώσεις προκύπτει, ότι όλοι οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που κλείνουν λόγω κοροναϊού, μετατρέπονται αυτομάτως σε ανέργους. Η μόνη εγγυημένη προστασία που θα έχουν, είναι το βοήθημα των 800 ευρώ, που θα καλύπτει το διάστημα έως το τέλος Απριλίου και το οποίο, ουσιαστικά, μεταφράζεται σε επίδομα 533 ευρώ τον μήνα για ένα δίμηνο.
Το δώρο του Πάσχα για τουλάχιστον μισό εκατομμύριο εργαζόμενους, η καταβολή του οποίου έχει ως πάγια προθεσμία βάσει νόμου την Μεγάλη Τετάρτη μετατίθεται για το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα άδειας. Επίσης, οι 40.000 απολύσεις, που έγιναν από την 1η έως τις 18 Μαρτίου, δεν ακυρώνονται, ούτε υποχρεούνται οι εργοδότες σε επαναπρόσληψη των απολυμένων. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση γι αυτούς τους απολυμένους, είναι να τους εντάξει επίσης στους δικαιούχους του βοηθήματος των 800 ευρώ.
Το χειρότερο όλων είναι, πως η περίφημη «ρήτρα μη απολύσεων» μετατρέπεται ουσιαστικά σε προκάλυμμα για μαζικές και επιδοτούμενες απολύσεις, καθώς όσες επιχειρήσεις έκλεισαν ή «αποδεδειγμένα υπολειτουργούν και έχουν μεγάλη πτώση τζίρου» μπορούν να προχωρήσουν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι θέτουν σε παύση τους εργαζομένους, χωρίς καμία υποχρέωση απέναντί τους ότι δεν θα τους απολύσουν μόλις τελειώσει η κρίση. Η μόνη δέσμευση που αναλαμβάνουν, προκειμένου να τύχουν της απαλλαγής από ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, είναι ότι θα διατηρήσουν τις ίδιες θέσεις εργασίας (όχι όμως απαραιτήτως με τους ίδιους εργαζόμενους και τις ίδιες αποδοχές).
Είναι προφανές, πως πρόκειται για ολοκληρωτική διάλυση του εργασιακού ιστού της χώρας, με την κυβέρνηση να υποτιμά δραματικά το μέγεθος της ύφεσης και της ανεργίας. Αυτό τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους και οι τρεις τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση μετατρέπει το σύνολο των εργαζομένων της χώρας σε ανέργους με ένα έκτακτο επίδομα χαμηλότερο του βασικού μισθού και τις επιχειρήσεις σε επιχειρήσεις μηδενικού τζίρου. Οφείλει μέχρι το βράδυ να έχει ανακαλέσει».
Οι τρεις τομεάρχες καλούν επίσης την κυβέρνηση, να πάρει σειρά συγκεκριμένων μέτρων επισημαίνοντας:
1. Η επιλογή της να δοθεί το δώρο Πάσχα με καθυστέρηση είναι αδιανόητη. Αφενός οι εργαζόμενοι πρέπει να το λάβουν άμεσα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των παγίων εξόδων τους συνεχίζει να υφίσταται. Αφετέρου, όταν βγούμε από αυτή τη κρίση, οι επιχειρήσεις θα έχουν υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα. Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από την κυβέρνηση σε όλους τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.
2. Η κυβέρνηση κάνει το σύνολο των ιδιωτικών υπαλλήλων της χώρας ανέργους με έκτακτο επίδομα των 533 ευρώ τον μήνα. Οφείλει να αναθεωρήσει άμεσα και να καλύψει το σύνολο του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται.
3. Οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έχουν ήδη γίνει, πρέπει να ακυρωθούν τώρα ως παράνομες. Οι μισθοί των εργαζομένων των οποίων η επιχείρηση πλήττεται πρέπει να καταβάλλονται από το κράτος. Ταυτόχρονα πρέπει να απαγορευθεί ρητά κάθε δυσμενής μετατροπή συμβάσεων εργασίας.
4. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες πρέπει να υπάρξει ειδικό μηνιαίο επίδομα, το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περυσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο ένα πλαφόν που θα ορίσει η κυβέρνηση.
5. Η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει άμεσα επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα.
6. Πρέπει να υπάρξει άμεσα αναστολή των ποινικών κυρώσεων για την σφράγιση επιταγών και μετατροπή του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών σε 90 ημέρες και μη αναγγελία στο Τειρεσίας.
7. Η προστασία πρώτης κατοικίας και η αναστολή πλειστηριασμών οφείλουν να παραταθούν μέχρι το τέλος του έτους.
8. Πρέπει να υπάρξει άμεση εκταμίευση άτοκων δανείων προς τις επιχειρήσεις.
9. Πρέπει να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, των οποίων τα ωράρια έχουν επεκταθεί (πχ σούπερ μάρκετ). Η κυβέρνηση αντιθέτως έχει αναστείλει τη δήλωση των υπερωριών τους, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων χωρίς προστασία».
ΠΗΓΗ: tvxs.gr