31 Μαρ 2020

Γιατί χαμογελάνε στα κανάλια μπαμπά;


Εν μέσω μιας φονικής επιδημίας που δοκιμάζει αρκετές από τις αντοχές της κοινωνίας, αν κάποιος παρακολουθήσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ομοιόμορφα φιλοκυβερνητικούς, από τις "ανέμελες" πρωινές...


εκπομπές μέχρι τις πιο σοβαρές βραδινές, θα διαπιστώσει, ότι οι συντελεστές εμφανίζονται με ένα σχεδόν μόνιμο χαμόγελο. Αρμόδιοι και αναρμόδιοι μας δίνουν καθημερινά lifestyle οδηγίες, για το πώς να «εκμεταλλευτούμε την καραντίνα».

Αυτή η παράταιρη εικόνα μαζικής «ευδιαθεσίας» για μια τέτοια «πολεμική» κατάσταση έχει προφανώς έναν πολιτικό στόχο: Να λειτουργήσει η πανδημία και το lock down ως μέσο για την ενίσχυση του προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης. Δεν είναι πρωτοφανές. Πολλά συντηρητικά καθεστώτα, όταν κατέχουν τον έλεγχο της ενημέρωσης, επενδύουν στις μεγάλες κρίσεις. Ο Όρμπαν είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Όμως την ώρα που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την κοινωνία με όρους ψυχολογικών επιχειρήσεων, επικοινωνιακών τρικ και προπαγάνδας, γίνεται ορατός όλο και περισσότερο στους πολίτες ο αντίκτυπος της κρίσης στην καθημερινότητα και τα εισοδήματα. Μια γενικευμένη ανασφάλεια με έναν «αρμαγεδώνα» που εξαπολύεται στην αγορά εργασίας με τα μέτρα της κυβέρνησης και μια πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση. Τα πακέτα που ανακοινώνονται, μοιάζουν με ασπιρίνες, καθώς η ανεπάρκεια κρύβεται πίσω από την αναγκαστικότητα των έκτακτων μέτρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα επιδεικνύουν υπευθυνότητα και στήριξη στις επιλογές της κυβέρνησης στο επίπεδο της υγειονομικής αντιμετώπισης και του περιορισμού των μετακινήσεων, παραμερίζοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.  Το «μένουμε σπίτι» είναι ένα σύνθημα που υιοθετήθηκε ορθώς  (και ευτυχώς) από το σύνολο της κοινωνίας. Από την άλλη αυτό δεν αποτελεί «λευκή επιταγή», όπως μεταφράζεται από την κυβέρνηση. 

Σε κάθε περίπτωση,  η συναίνεση της αντιπολίτευσης, αν και έχει προκαλέσει προβληματισμό στο εσωτερικό των κομμάτων, τη δεδομένη στιγμή, αποσκοπεί στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στη διευκόλυνση για τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Δεν σημαίνει συνευθύνη ή κάλυψη στους λάθος χειρισμούς, που μπορεί να αποβούν μοιραίοι, όχι μόνο για την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και για την επόμενη ημέρα.

Παρά τη φονική επιδημία και τις ψευδείς υποσχέσεις, η ΝΔ τελικά δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ, αφήνοντάς το να καταρρέει στηριζόμενη μόνο στην ηρωική προσπάθεια των υγειονομικών και στις δωρεές. Επέτρεψε το όργιο αισχροκέρδειας και χρησιμοποίησε την κρίση για να «χρυσώσει» ιδιώτες. Το δε πακέτο στήριξης που προωθεί, αναπαράγει τις γνωστές νεοφιλελεύθερες εμμονές και κρίνεται αναιμικό. Επίσης τα κενά που υπάρχουν στην εφαρμογή του, έχουν προκαλέσει ένα μπάχαλο, με τους πολίτες να έχουν μπλέξει σε έναν κυκεώνα και να μην γνωρίζουν τι και εάν το δικαιούνται. 
Είναι πλέον ορατό, πως η κρίση χρησιμοποιείται όχι για αλλαγή, αλλά για ενίσχυση του μοντέλου που απέτυχε παταγωδώς να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Με τη λογική των «ιδιοκτητών της χώρας», η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί, πως μπορεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και μάλιστα απαιτεί την απόλυτη συναίνεση, ενώ όταν δεν κυβερνούσε έσπερνε τον διχασμό. Κάποιος να ενημερώσει τους αρμόδιους, πως τους πολίτες δεν τους απασχολεί τόσο, εάν φέτος θα κάνουν ένα «διαφορετικό Πάσχα», εάν «δεν θα πάμε στα χωριά». Αυτό το έχουν όλοι αντιληφθεί. Την καραντίνα και την κρίση του κοροναϊού, αργά ή γρήγορα, θα την περάσουμε, όμως οι κρίσεις που θα ακολουθήσουν είναι οι δυσκολότερες και εκεί τα επικοινωνιακά χαμόγελα δεν θα αρκούν.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Jenny΄s world