21 Φεβ 2020

Μακάρι να ήταν οι μετανάστες το πρόβλημα


Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Είναι γεγονός, πως το μεταναστευτικό αναδείχθηκε πλέον ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, προφανώς ώστε να ξεχαστούν τα υπόλοιπα προβλήματα.
Είναι και το πρόβλημα με το...


μικρότερο πολιτικό κόστος για την πολιτική εξουσία στην Ελλάδα.

Ειδικά τώρα που έχουν και κάτι μάρτυρες να τσιμεντώσουν.

Κατά τη γνώμη μου, όμως, οι Έλληνες πάλι έπεσαν μέσα στη λακκούβα -το ‘χουν αυτό ε;

Παραφράζοντας τον Κάρλιν και πάνω-κάτω όσα είπες, κομπανιέρο, οι πρόσφυγες βρίσκονται εδώ για να φοβίζουν τη “μεσαία” τάξη.

Οπότε, όσο η μεσαία τάξη τα βάζει με τους πρόσφυγες, οι πλούσιοι ανενόχλητοι πάνε στην τράπεζα.

Φυσικά, ο σκοπός του προσφυγικού (όταν έσκασε πριν λίγα χρόνια στα κεφάλια των κατοίκων του γαλατικού χωριού) δεν ήταν, να ξεχάσουν οι Έλληνες τα καθάρματα που τους χρεοκόπησαν, αφού αυτό έχει ήδη συμβεί, αλλά ήταν μια ακόμα ευκαιρία να γεμίσουν τις τσέπες τους κάποιοι πολύ καλοί άνθρωποι.

Οι δε Ευρωπαίοι πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα στα σύνορα της Ελλάδας με την Ευρώπη (η Ελλάδα δεν ξέρω πια τι θεωρείται, εκτός από προτεκτοράτο, αφού στις συσκέψεις δεν της δίνει κανένας πλέον σημασία), ενώ πέτυχαν παράλληλα μια προσοδοφόρα συμφωνία με την Τουρκία, πληρώνοντας κυριολεκτικά ψίχουλα.

Σε αντίθεση με ότι λένε οι Έλληνες, η Ευρώπη έφτιαξε δυο πρόχειρα αναχώματα, το πρώτο είναι η Τουρκία και το δεύτερο η Ελλάδα, για να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πολύχρονων πολέμων της Δύσης σε δεκάδες χώρες (Λιβύη, Υεμένη, Συρία, Αφγανιστάν κ.α.).

Πάντως, θα μπορούσαν οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών να αφοπλίσουν την όποια δυναμική του μεταναστευτικού με μια απλή κίνηση, αφού το πρόβλημα δεν είναι οι πρόσφυγες, αλλά έχουν τρομάξει (δεν το λέω υποτιμητικά) και ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος.

Οι νησιώτες έπρεπε πρώτα να καταργήσουν τα γκέτο.

Και τα γκέτο δεν τα καταργείς, διώχνοντας τους άτυχους που μένουν σε αυτά.

Τα γκρεμίζεις και τους φιλοξενείς στη γειτονιά σου. Για αρχή. Προσωρινά. Επ’ αόριστον. Και το Airbnb, ας έστελνε. Ας περιμένει.

Συναντιέσαι με τους πρόσφυγες, μιλάς μαζί τους, βρίσκετε κοινό έδαφος και πάτε ένα βράδυ όλοι μαζί μονιασμένοι και πέτρα-πέτρα τα ξηλώνετε όλα.

Αλλά ο καθένας κοιτάει να λύσει τα δικά του προβλήματα και δεν βλέπει, ότι όλοι αντιμετωπίζουμε τα ίδια εμπόδια.

Φυσικά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για την ελίτ, όταν, αντί να σκοτωθούν οι φτωχοί μεταξύ τους, εκείνοι επιλέγουν να ζουν αρμονικά.

Δεν το θέλει και κάνει τα πάντα να το εμποδίσει.

Και δεν την δυσκολεύουμε καθόλου σ’ αυτό.

Δεν φτάνει, λοιπόν, η συνεχής υποβάθμιση της χώρας, τώρα έχουμε και ανθρώπους που ζουν σε ακόμα χειρότερες συνθήκες.

Και αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα (αυτοί που στοιβάζουν τους πρόσφυγες στα γκέτο) θα έρθουν αύριο μεθαύριο, να σου πουλήσουν και τη λύση. Ακριβά.

Να διευκρινίσω, κιόλας, πως συμφωνώ με τους κατοίκους, όταν λένε, ότι δεν θα σηκώσουν 3 νησιά το βάρος του μεταναστευτικού, αλλά την πατήσατε, επειδή οι ψήφοι στη στεριά είναι περισσότεροι.

Επίσης, είναι επικίνδυνοι όσοι λένε πως μπορούν να λύσουν το μεταναστευτικό με πλωτά φράγματα, fast-track απελάσεις, κλειστές δομές ή δεν ξέρω τι άλλο και πως θα το λύσουν τον άλλον μήνα, ας πούμε.

Καλό θα ήταν, οι κάτοικοι να πάψουν να ονειρεύονται νησιά χωρίς πρόσφυγες.

Ο πόλεμος στη Συρία φουντώνει πάλι τις τελευταίες βδομάδες και θα χρειαστούν δεκαετίες να ορθοποδήσει.

Δεν είναι προσωρινό πρόβλημα, είναι το υπόλοιπο της ζωής μας.

Μου θυμίζουν τον τύπο, που έχει πάρει φωτιά το σπίτι του και κλείνει την πόρτα του δωματίου του, γιατί τον ενοχλεί ο καπνός.

Κατά τη γνώμη μου, βέβαια, η ΕΕ που έκλεισε τα σύνορα της Ευρώπης και άφησε την Ελλάδα μόνη της απ’ έξω, είναι ο νο1 λόγος που τα νησιά δεν πρόκειται να συνέλθουν απ’ όλο αυτό.

Βέβαια, οι Έλληνες δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και δεν μιλάμε φυσικά μόνο για το σήμερα, μιλάμε και για το 2015 και έπειτα. Και πιο πριν ακόμα. Πιο πριν και από το «ανήκομε εις την Δύσιν».

Για παράδειγμα, το πρωτοσέλιδο αυτό είναι από το 1924 και αφορά ένα χωριό των Σερρών που τώρα έχει άλλο όνομα.
Αυτή ήταν πάντα η ελληνική κοινωνία, ένα χωριό.

Όχι πως είναι τόσο απλό, που ρίχνουμε μια ταμπέλα και ξεμπερδεύουμε.

Ο καθένας, λοιπόν, βγάζει τα συμπεράσματά του και καλείται να πορευτεί με αυτά, θέλει δεν θέλει.

Να υπενθυμίσω, σ’ αυτό το σημείο, ότι στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου αναδείχθηκαν πολιτικοί που υποσχέθηκαν την επίλυση του μεταναστευτικού, την αποσυμφόρηση των νησιών.
Αυτό ήταν το «καινούριο» πρόβλημα, αφού τα υπόλοιπα προβλήματα είναι χρόνια και μάλλον τα έχουμε συνηθίσει.

Βέβαια, γι’ όλα αυτά έχουν ευθύνη οι τοπικές κοινωνίες, που από πολίτες έγιναν επιχειρηματίες στον Τουρισμό και το μόνο που θα καταφέρουν είναι σε λίγα χρόνια να καταντήσουν τουρίστες στον τόπο τους.

Έχω πει πόσο μου αρέσει αυτή η λέξη «αποσυμφόρηση»;

Γιατί, ας πούμε, μέχρι να έρθουν οι πρόσφυγες, τα νησιά αυτά ήταν παράδεισος.

Μόνο στη Σάμο, το 1928 ο πληθυσμός ήταν κάπου 58.000 άνθρωποι, τώρα με το ζόρι 33.000. Το δε χειμώνα κλάψε μας Χαράλαμπε.

Όλους αυτούς οι πρόσφυγες τους έδιωξαν, όχι η συνεχής κατάντια της χώρας.

Μακάρι να ήταν οι μετανάστες το πρόβλημα, να τους διώχναμε και να ζούσαμε τον μύθο μας από την επόμενη μέρα κιόλας.

Αλλά δεν είναι έτσι.

Οι πρόσφυγες μια μέρα θα φύγουν και οι Έλληνες θα ζουν πάλι στο ίδιο κωλοχώρι, που, ενώ όλα τριγύρω αλλάζουνε, αυτό το ίδιο μένει.

Μάλιστα, οι άνθρωποι που διέλυσαν τη χώρα, έχουν όλοι (ή σχεδόν όλοι) ελληνικό ονοματεπώνυμο.

Είναι κάτι τύποι σαν τον Γκουαϊδό, που περιφέρθηκε σε Ευρώπη και Αμερική ζητώντας σκληρότερο εμπάργκο, δηλαδή να ξεσκίσουν οι δυτικοί το λαό του, για να μπορέσει αυτός να γίνει πρόεδρος.

Εντάξει, αποκλείεται να υπήρξε Έλληνας πολιτικός ή πρωθυπουργός που να ζήτησε περισσότερα μνημόνια και λιτότητα, για να υπουργοποιηθεί ή να διατηρηθεί στην εξουσία.

Και φτάσαμε, σχεδόν, το μόνο που απασχολεί τους κατοίκους της νησιωτικής (και μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής) Ελλάδας πλέον, να είναι ο τουρισμός, δηλαδή τα λεφτά.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να γεμίσει ένα νησί 150.000 τουρίστες, αλλά προκαλούν πανικό οι πρόσφυγες.

Λογικό και αυτό, αφού (εκτός από τις ΜΚΟ) δεν μπορεί κανένας να τους εκμεταλλευτεί οικονομικά, άσε που διώχνουν και τις… επενδύσεις.

Όλα τα προβλήματα περιστρέφονται γύρω από τα φράγκα και την πρόσβαση σ’ αυτά και κάθε άλλη πτυχή ενός προβλήματος περνάει σε τριτοδεύτερη μοίρα.

Και άρχισε από την αρχή να επικρατεί μια κάποια παράνοια, που χαρακτηρίζει μια λούμπεν μικροαστική κοινωνία.

Κάποιοι έφτασαν να λένε, ότι δεν είναι όλοι πρόσφυγες, τι ξέρει τώρα ο ΟΗΕ, αφού πχ οι περισσότεροι είναι Αφγανοί.

Το Αφγανιστάν στο μεταξύ επί 20 χρόνια βιώνει έναν πόλεμο που μετράει πάνω από 2,5 εκατομμύρια νεκρούς.

«Ναι, αλλά δεν είναι σαν την Συρία».

Έφυγαν πάνω από 700.000 Έλληνες από την Ελλάδα λόγω της κρίσης, αλλά οι Αφγανοί θα καθόντουσαν να σκοτώνονται στον πόλεμο.

«Και στο κάτω-κάτω, εμείς φταίμε για τον πόλεμο;»

Φυσικά και όχι.

Πάντως, η Ελλάδα είναι σύμμαχος με τους Αμερικάνους που περπάτησαν και περπατούν πάνω στα πτώματα Σύριων και Αφγανών, αλλά αυτά δεν τα λέμε, γιατί δεν πρέπει.

Και οι Αμερικάνοι παίζει να βοηθήσουν τους Τούρκους, που ζορίζονται λίγο στη Συρία, ως αντάλλαγμα την συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Αιγαίο, αλλά ούτε αυτά πρέπει να τα λέμε.

Γενικά, δεν ξέρω αν έχει και νόημα πια, να τα λέμε.

Δεν ξέρω, επίσης, αν θυμούνται κάποιοι, ότι στα χρόνια του πρώτου Μνημονίου, ένας κύριος απειλούσε τον ελληνικό λαό μέσω ενός τσοντοκάναλου, πως, αν η Ελλάδα βγει από την ΕΕ, θα γεμίσουν τα νησιά λαθρομετανάστες, οι Τούρκοι θα πάρουν το Αιγαίο και οι τουρίστες θα πάψουν να έρχονται στην Ελλάδα.

Άντε λίγο μας έμεινε για να κάνουμε το 3/3.

Με εκτίμηση,

Άρης

Υ.Γ. Το μεταναστευτικό, κομπανιέρο, είναι η νέα «χρεοκοπία». Όπως η χρεοκοπία (μέσα από τα Μνημόνια) κουκούλωσε κάθε κοινωνικό αίτημα, ότι υπήρχε και αν υπήρχε τέλος πάντων, έτσι και το μεταναστευτικό ανάγεται στο μεγάλο ζήτημα και τα υπόλοιπα τα παίρνει το ποτάμι, που όσο πάει γίνεται χείμαρρος μέχρι να μας πνίξει να ησυχάσουμε. Όχι πως οι Έλληνες έχουν και κάποιο αίτημα. Δέκα ολόκληρα χρόνια μετά και αυτοί στεναχωριόντουσαν που δεν θα βλέπουν πια το 50-50. Φυσικά και δεν θα τους χαρίσουμε στους φασίστες, αλλά τα ημερολόγια δεν γράφουν πια 2010. Δεν μπορούν συνέχεια, να χρησιμοποιούν την ίδια δικαιολογία: «δεν ξέραμε». Τους επόμενους μήνες, ειλικρινά δεν ξέρω πότε και δεν με νοιάζει κιόλας, η παγκόσμια οικονομία θα βυθιστεί πάλι σε ύφεση, επειδή ο καπιταλισμός δεν μπορεί να αναπτύσσεται συνεχώς. Στις ΗΠΑ υπάρχουν ολοένα περισσότερες φωνές για πολύ άσχημες καταστάσεις. Για να θυμηθούμε λίγο, πάντως, τι έφερε η προηγούμενη, σε όλο τον κόσμο και το πιάνετε πιστεύω τι έρχεται. Όχι τίποτε άλλο, επειδή οι Έλληνες βλέπω αγωνιούν για επενδύσεις, ανάπτυξη και τουρισμό και μου έρχεται να πάρω τα βουνά (των ΗΠΑ για αρχή).

(Φίλε Άρη, δίνε πόνο. Άρη, κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτό που πρέπει να κάνουν οι Έλληνες - νησιώτες ή μη - είναι να ανοίξουν τα σύνορα, για να φύγουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Αφού ξέρουμε όλοι, πως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν έρχονται εδώ, αλλά τους σταματάμε στη χώρα μας και μετά τους βρίζουμε κιόλας. Σε αυτή τη ζωή, ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει το δικαίωμα να πάει όπου θέλει. Ανοιχτά σύνορα για όλους. Μεταξύ μας, αν ήσουν μετανάστης ή πρόσφυγας, θα ήθελες να μείνεις στη Μυτιλήνη ή στην Ελλάδα; Όχι. Ούτε με σφαίρες. Εδώ φεύγουν οι Έλληνες από την Ελλάδα, δεν θα θέλουν να φύγουν πρόσφυγες και μετανάστες που δεν έχουν τίποτα να τους κρατάει εδώ; Άρη, δεν ξέρω αν φταίμε για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αλλά είχαμε στείλει και στρατό στο Αφγανιστάν. Να θυμίσω, πως μόνο το ΚΚΕ είχε αντιδράσει τότε. Άρη, μπορεί το μεταναστευτικό να είναι η νέα χρεοκοπία - και να έχει καπελώσει τα πάντα - αλλά έρχεται και νέα χρεοκοπία. Τα στοιχεία δείχνουν, ότι έχει έρθει ήδη. Φοβάμαι, πως οι μετανάστες θα την πληρώσουν. Οι μετανάστες και οι φτωχοί Έλληνες που θα σκοτώνονται μεταξύ τους, ενώ οι υπεύθυνοι θα τρίβουν πάλι τα χέρια τους και θα γελάνε. Θέλει και λίγο μυαλό σε αυτή τη ζωή. Ε, στην Ελλάδα δεν… Κοίτα μόνο ποιον έκαναν πρωθυπουργό οι Έλληνες. Κοίτα και το κόμμα που είναι κυβέρνηση σήμερα. Το κόμμα που εκτίναξε το δημόσιο χρέος και έφερε την χρεοκοπία. Δεν μπορούν οι Έλληνες. Δεν μπορούν, μωρέ, οι άχαροι. Δεν μπορούν. Να είσαι καλά, Άρη. Την αγάπη μου.)

ΠΗΓΗ: pitsirikos.net