19 Φεβ 2020

Τα καυτά ερωτήματα των δημάρχων στην συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου



Αναβολή πήρε η  έγκριση της τιμολογιακής πολιτικής του Φορέα Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων Πελοποννήσου για το 2020, χθες στην  συνεδρίαση του, στο Πνευματικό Κέντρο...



Τρίπολης με το σκεπτικό το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια, κατόπιν να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη ημερίδα της ΤΕΡΝΑ η οποία θα απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα των αυτοδιοικητικών και κατόπιν το θεμα να έλθει στον ΦΟΣΔΑ προς έγκριση. 


Ο πρόεδρος του φορέα  Σταύρος Αργειτάκος είπε πως εκτός απροόπτου μέσα  στο καλοκαίρι του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση. κάλεσε όλους να δείξουν ομόνοια καθότι το ξεκίνημα είναι δύσκολο και θα πρέπει να είναι όλοι ενωμένοι και να δράσουν με μοναδικό κριτήριο τι συμφέρει το σύνολο.



Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος στηλίτευσε το γεγονός πως  η ανακύκλωση πάει περίπατο και ζήτησε να ασκηθούν μεγάλες  πιέσεις για να διευκρινιστεί πόσα χρήματα θα κοστίσει η διαχείριση του σύμμεικτου. "


Ο κ. Αργειτάκος καθησύχασε τον δήμαρχος Άργους πως μπορεί να κάνει ανακύκλωση διότι  δεν θα δέχονται μη συμβατά απόβλητα. Ενώ έχει  ότι από τους 150.000 τόνους έχουμε πάει στα 100.000 τόνους.


Ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Βασιλόπουλος είπε ότι είναι υπέρ της κεντρικής διαχείρισης, αλλά διευκρίνισε πως πρέπει  να συζητηθεί το θέμα στα δημοτικά συμβούλια και μετά να έλθει στον ΦΟΣΔΑ 

Ο κ. Βασιλόπουλος υπογράμμισε πως " Το 69,1 είναι πολύ οικονομικά για τον δήμο Καλαμάτας , διότι τώρα πληρώνει 57 και το 40% μένει στον Ταΰγετο.Ενώ αντιλαμβάνεται κάνεις πόσα  ακόμα θα πληρώσει   αν δεν ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση."


Την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και ο δήμος Τρίπολης αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Λαγός κάνοντας έκκληση η αναβολή που δίδεται στο θέμα να είναι σύντομη διότι η Τρίπολη κάνει προσωρινή διαχείριση και της επιβάλλονται πρόστιμα. Μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά θέλοντας να δείξει την κρισιμότητα της κατάστασης :

"Ξέρω ότι αύριο το πρωί μας αναγκάσουν να μας κλείσουν και να πρέπει να βρούμε άλλο χώρο και να τρώμε ξύλο."


Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι πρέπει να συζητηθεί  τι θα πράξουν οι δήμοι  για πάνω από 200.000 τόνους και τι θα γίνει με τα σκουπίδια που βρίσκονται δεξιά και αριστερά σε κάθε περιοχή.