Κορίνα Βασιλοπούλου
Παγκόσμιο φαινόμενο η υστερία από την εξάπλωση του ιού, η οποία υποδαυλίζεται και από κινήσεις κυρίως της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και από επώνυμες τοποθετήσεις. Ψυχραιμία συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά ποιος τον ακούει...
«Το πολιτικό σύστημα της Κίνας στο τέλος θα κάνει ζημιά στον κόσμο, είτε κατά λάθος είτε από πρόθεση». Οσους είχαν απορίες για τον κορονοϊό, ανέλαβαν να διαφωτίσουν οι έγκριτοι Financial Times. Σε ένα ανεκδιήγητο άρθρο γνώμης με τίτλο «Ενας κομμουνιστικός κορονοϊός», η «Βίβλος» του νεοφιλελευθερισμού συνέδεε με μοναδική μαεστρία την επιδημία με το κομμουνιστικό σύστημα της Κίνας, όσο «κομμουνιστικό» μπορεί να το θεωρήσει κανείς. Aλλά η μεγάλη οικονομική εφημερίδα δεν ήταν η μόνη που είχε αυτή τη φαεινή ιδέα.
Σε άρθρο του στο American Enterprise Institute ο Πολ Γούλφοβιτς, ο διαβόητος πρώην υφυπουργός Αμυνας του Τζορτζ Μπους Β’, από τους αρχιτέκτονες του δεύτερου πολέμου κατά του Ιράκ και μετέπειτα πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναρωτιόταν αν ο κορονοϊός θα γίνει το «Τσέρνομπιλ της Κίνας» και σημείωνε, ότι «ο κομμουνισμός είναι ο λόγος, για τον οποίο ο ιός είναι τόσο επικίνδυνος».
Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την ιδεολογία του κορονοϊού, που έχει προσβάλει πάνω από 17.000 ανθρώπους, έχει προκαλέσει τουλάχιστον 360 θανάτους και έχει εξαπλωθεί σε καμιά 20αριά χώρες, φαίνεται πως η υστερία και η παραπληροφόρηση είναι ακόμα πιο επικίνδυνες από αυτή καθεαυτήν την επιδημία.
Η δε υστερία λαμβάνει ενίοτε απροκάλυπτη μορφή πολιτικής και οικονομικής αντιπαλότητας απέναντι στην Κίνα. Ορισμένοι μάλιστα δεν κρύβουν καθόλου τον κυνισμό τους, όπως ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος δήλωσε πριν από λίγες μέρες, ότι η επιδημία του κορονοϊού ίσως αποβεί ευεργετική για τις ΗΠΑ, καθώς, όπως εικάζει, πολλές θέσεις εργασίας θα επανέλθουν σύντομα στη Βόρεια Αμερική.
Κλείνουν τα «περάσματα»
Στο Χονγκ Κονγκ, όπου τους τελευταίους μήνες γίνονται μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με έντονο αντικινεζικό χαρακτήρα, χθες, μεσούσης της επιδημίας, πραγματοποιήθηκε απεργία στα νοσοκομεία, με αίτημα να κλείσουν τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα.
Η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, ανακοίνωσε το κλείσιμο 10 εκ των 13 σταθμών μεθοριακής διέλευσης, αρνήθηκε όμως να προχωρήσει σε πλήρες κλείσιμο. Μέχρι χθες, η Ρωσία και η Μογγολία είχαν προχωρήσει σε μερικό κλείσιμο των συνόρων τους.
Διάφορες χώρες έχουν ακυρώσει ή περιορίσει τις πτήσεις τους προς την Κίνα, άλλες έχουν επιβάλει περιορισμούς στην είσοδο πολιτών ή τουριστών από τη χώρα, ενώ η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει την είσοδο, σε όλους τους ταξιδιώτες που βρέθηκαν πρόσφατα στην Κίνα.
Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ, συν την κήρυξη υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσουνίνγκ, κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση, ότι «προκαλεί και σπέρνει τον πανικό» αντί να προσφέρει βοήθεια. Τόνισε, ότι οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση σε πολίτες από την Κίνα, καθώς και η πρώτη που ζήτησε τη μερική αποχώρηση του προσωπικού από την πρεσβεία της. «Αναπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, με μεγάλη υποδομή για πρόληψη επιδημιών, είναι αυτές που επέβαλαν πρώτες υπερβολικούς περιορισμούς αντίθετα προς τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», σημείωσε.
ΠΟΥ: Παραπληροφόρηση
Η υστερία με τον κορονοϊό έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, ώστε ο ΠΟΥ αναγκάστηκε χθες να προβεί σε συστάσεις για ψυχραιμία. «Δεν υπάρχει ανάγκη για μέτρα, που παρεμβαίνουν στα διεθνή ταξίδια και στο διεθνές εμπόριο χωρίς να υπάρχει λόγος», είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, και κάλεσε όλες τις χώρες «να εφαρμόσουν αποφάσεις, που βασίζονται σε στοιχεία και είναι εύλογες».
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μετά την απόφαση των εταιρειών που διοργανώνουν κρουαζιέρες, να απαγορεύσουν την παρουσία στα κρουαζιερόπλοια επιβατών και μελών πληρώματος που έχουν ταξιδέψει στην Κίνα μέσα στις 14 τελευταίες ημέρες. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε, επίσης, ότι συνεργάζεται με την Google, στην προσπάθεια να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο γύρω από τον ιό.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr