7 Ιαν 2020

Σταυρέλης : ΟΧΙ στην πληρωμή των μηχανημάτων του εργοστασίου απορριμμάτων


Καίρια ερωτήματα για την λειτουργία του εργοστασίου  απορριμμάτων και κυρίως για την αγορά μηχανημάτων έθεσε ο επικεφαλής της "Πνοής Δημιουργίας" Νίκος Σταυρέλης κατά την συζήτηση του προυπολογισμού στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο.


Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

"1.894.000 € προβλέπονται στον προϋπολογισμό για τη πληρωμή των μηχανημάτων του εργοστασίου απορριμμάτων.
Εμείς κ. Δήμαρχε, έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση, δε συμφωνούμε να πληρώσουμε τα μηχανήματα. Δε συμφωνούμε. Ας περιμένει ο προμηθευτής. Παρατάσεις παίρνουμε συνέχεια μέχρι να τελειώσει το εργοστάσιο.
Όταν ξεκίνησε το έργο το κτιριακό πηγαίνανε παράλληλα, όταν θα τελείωνε ο κατασκευαστής να είναι έτοιμος ο προμηθευτής να στήσει τα μηχανήματα. Στον κατασκευαστή του εργοστασίου δώσαμε παράταση μέχρι Απρίλιο- Μάϊο. Οι ρυθμοί είναι χελώνας.
Όμως έχουμε και νέα δεδομένα. Έχουμε δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνουν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στην περιοχή αυτή της βιομηχανικής ζώνης.
Και πέστε ότι αύριο τελείωσε το εργοστάσιο και τοποθετήθηκαν τα μηχανήματα. Πως θα πάρει άδεια λειτουργίας;
Πέραν τούτου έχετε πει κύριε Δήμαρχε και εγώ συμφωνώ, πρέπει να γίνει μία οικονομική μελέτη για το τι συμφέρει. Τελικά όπως μας έχουνε μπλέξει είναι απαραίτητη. 
Συμφωνώ ότι αυτή ήταν η λύση τότε γι αυτό έλεγα ναι.
Όμως τώρα θα πληρώνουμε τρία κόστη:
1ον) 12 απορριμματοφόρα που μαζεύουν τα σκουπίδια. Αυτά δεν θα τα γλυτώσουμε .Το κόστος θα υπάρχει ότι και να γίνει, είτε η μία λύση είτε η άλλη. Είτε και οι δύο.
2ον) Θα έχουμε ένα επιπλέον κόστος από τη λειτουργία του εργοστασίου απορριμμάτων στο Πεδίο Βολής αν λειτουργήσει. Τα λέω τόσο απλά. 15 εργαζόμενους, ΔΕΗ, ενοίκια, συντήρηση, επισκευές. Θα έχουμε και ένα κέρδος που θα πουλάμε τα ανακυκλώσιμα. Το κομπόστ δεν το συζητάω. Ποιό κομπόστ τώρα μην τρελαθούμε ότι θα είμαστε η μεγάλη επιχείρηση για να παράγουμε, να συσκευάζουμε και να πουλάμε λίπασμα από κομπόστ.
3ον) Θα έχουμε ένα πέναλτυ στο ΣΔΙΤ επειδή δεν θα πηγαίνουμε αρκετές ποσότητες σκουπιδιών εφόσον λειτουργήσουμε το εργοστάσιο.
Αυτά είναι τρελά πράγματα. Επειδή δεν θα πηγαίνουμε εκεί πολλά σκουπίδια θα πληρώνουμε και πρόστιμο.
Τελικά συμφέρει να έχουμε αυτό το εργοστάσιο;
Για δείτε το.
Εγώ πάντως διαφωνώ να πληρώσουμε τα μηχανήματα τώρα σε κάθε περίπτωση. Να περιμένει ο προμηθευτής, όπως περίμενε μέχρι τώρα.

Και βέβαια ακούσαμε το οξύμωρο από τον πρώην Δήμαρχο στη σημερινή συνεδρίαση να βάζατε στον προϋπολογισμό πίστωση για το ΦΟΔΣΑ για το εργοστάσιο του ΣΔΙΤ, που θα γίνει, αν γίνει, σε 1 χρόνο. Δηλαδή σήμερα μας πρότεινε να κάναμε αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας, εκτός αν έχουμε κανένα απόθεμα για το ΦΟΔΣΑ, για μελλοντική χρήση αν θα πάμε σκουπίδια, να βάλουμε από σήμερα λεφτά. Αυτό δεν ευσταθεί.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι δεν πρέπει να παραλάβουμε σήμερα τα μηχανήματα 1.894.000 € και πολύ περισσότερο να τα πληρώσουμε. Αν τελικά η οικονομική μελέτη μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι είναι πανάκριβη η λύση του τοπικού εργοστασίου και αν δεν δοθεί άδεια λειτουργίας λόγω της απόφασης του ΣτΕ η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής θα είναι μεγάλη αν πληρωθούν τα μηχανήματα και είναι τελικά άχρηστα".