14 Νοε 2019

Σκάνδαλο Novartis: «Θάψιμο» με… μοντέλο Siemens


Μαρίνα Αλεξανδρή
Το έργο είχε παιχτεί για πρώτη φορά στο σκάνδαλο της Siemens. Η δικογραφία της υπόθεσης είχε αφαιρεθεί από τον πρωτοδίκη ανακριτή και ανατέθηκε σε εφέτες ανακριτές (με την επίκληση, βεβαίως, και τότε, της «σοβαρότητάς της»), η έρευνα άρχισε από...


την αρχή και χάθηκε στα βάθη του χρόνου, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος έφυγε ανενόχλητος από την χώρα και έκτοτε στέλνει τα… χαιρετίσματά του από το Μόναχο και η ελληνική κοινή γνώμη ουδέποτε έμαθε, ποιοι εισέπραξαν τα εκατομμύρια από τα μαύρα ταμεία.

Η ακριβής επανάληψη αυτού του έργου φαίνεται πως δρομολογείται τώρα στο σκάνδαλο Novartis, με την κορύφωση της επιχείρησης «πολιτική σκευωρία» και με επόμενο βήμα την αφαίρεση της δικογραφίας από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και την ανάθεσή της σε εφέτες-ανακριτές.

Οι τελευταίες πληροφορίες από δικαστικές πηγές αναφέρουν, ότι εκεί οδηγεί η διαδικασία που ήδη κίνησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ζητώντας την ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτες-ανακριτές με το επιχείρημα ότι πρέπει να αποφευχθεί η πολυδιάσπαση της έρευνας. Συγκεκριμένα, η αποφυγή της «πολυδιάσπασης» δεν αφορά την ανάθεση σε εφέτη – ανακριτή μόνον των τμημάτων εκείνων της έρευνας για τα οποία έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις (π.χ. Φρουζής, Μανιαδάκης) και έχουν διαβιβαστεί από την Ελένη Τουλουπάκη στους ανακριτές κατά της Διαφθοράς. Αφορά το σύνολο του φακέλου Novartis, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον χρόνο ολοκλήρωσης της έρευνας αλλά και του σκέλους της υπόθεσης που παραμένει ανοιχτό για πολιτικά πρόσωπα (Άδωνις Γεωργιάδης), καθώς οι εφέτες–ανακριτές θα πρέπει εξετάσουν όλα τα στοιχεία της δικογραφίας από την αρχή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι εισαγγελείς και οι εφέτες που θα αναλάβουν την υπόθεση θα οριστούν είτε στην ήδη προγραμματισμένη για τις 21 Νοεμβρίου συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Εφετών, είτε σε έκτακτη συνεδρίαση που θα συγκληθεί στο τέλος του μήνα.

Νομικοί παράγοντες εκφράζουν έντονες ενστάσεις, για το κατά πόσο είναι νομότυπη η αφαίρεση του φακέλου από την κ. Τουλουπάκη στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ όμως φαίνονται να έχουν ήδη προεξοφλήσει την ακύρωση των έως τώρα ερευνών από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Είναι ενδεικτική η πανηγυρική ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, που συνδέει την αφαίρεση του φακέλου από την Ελένη Τουλουπάκη με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε για το σκάνδαλο κατά του Ανδρέα Λοβέρδου., ενώ είναι εμφανές πλέον, πως τόσο η κυβερνητική πλειοψηφία όσο και το Κίνημα Αλλαγής επενδύουν στην αποδόμηση και ακύρωση της εισαγγελέως Διαφθοράς, προκειμένου να την εμφανίσουν ως αναξιόπιστη και να την εντάξουν στην θεωρία της «πολιτικής σκευωρίας».

Εχει, δε, ιδιαίτερη σημασία το γεγονός, ότι στην επιχείρηση αυτή επιστρατεύουν πλέον και το πιο σαθρό «όπλο» (την θυματοποίηση ακόμη και του Κωνσταντίνου Φρουζή).

Η κατάθεση Φρουζή στην προανακριτική επιτροπή κατά Παπαγγελόπουλου συνεχίζεται σήμερα με ερωτήσεις από τους βουλευτές. Δεν είναι τυχαίο όμως, πως βουλευτές της πλειοψηφίας (ακόμη και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) έσπευσαν να υιοθετήσουν τα όσα είπε ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis περί πιέσεων από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, προκειμένου να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα, την ώρα που ο ίδιος αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για κακουργήματα.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής υποστήριξε στην επιτροπή, ότι, σε συνάντησή τους τον Μάρτιο του 2018, η Ελένη Τουλουπάκη του άσκησε πιέσεις να δώσει στοιχεία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση και ότι επίσης του πρότεινε να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας.

Πηγές της εισαγγελίας διέψευσαν χθες το βράδυ, ότι ασκήθηκε οποιαδήποτε πίεση στον Φρουζή, όπως και το ότι του προτάθηκε να μπει σε καθεστώς προστασίας («δεν ήταν δυνατόν να έγινε τέτοια πρόταση στον Κ. Φρουζή, αφού ήταν ήδη κατηγορούμενος τρεις μήνες νωρίτερα», ανέφεραν χαρακτηριστικά). Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές η συνάντηση της εισαγγελέως Διαφθοράς με τον κατηγορούμενο αφορούσε αίτηση, που είχε κάνει ο ίδιος, για αποδέσμευση τραπεζικών του λογαριασμών.

Ωστόσο, προκαλεί αίσθηση το γεγονός, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε από την πρώτη στιγμή να υιοθετήσει τους ισχυρισμούς Φρουζή. Ο Στέλιος Πέτσας, βασιζόμενος στην κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, μίλησε για ενδείξεις «ύπαρξης κυκλώματος». «Από τα πρώτα στοιχεία που βγαίνουν προς τα έξω, φαίνεται πως εδώ μιλάμε για ένα κύκλωμα, που χρησιμοποιούσε δημοσιεύματα για να προκαλεί το ενδιαφέρον της δικαιοσύνης για πίεση σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ώστε να τα οδηγήσουν σε συγκεκριμένες καταθέσεις», είπε χθες στον Σκάι ο Στέλιος Πέτσας.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr