Σημάδια ανάκαμψης και εικόνα ομαλοποίησης της οικονομίας καταγράφει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, στο οποίο επισημαίνει τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για αύξηση του ΑΕΠ κατά +1,5%, το 3ο τρίμηνο του 2016, αλλά και τις φθινοπωρινές προβλέψεις της, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΕ εκτιμά, ότι...
η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό +2,7% το 2017 και +3,1%, το 2018.
«Η οικονομία εισέρχεται σταδιακά σε τροχιά σταθεροποίησης από το 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση των δόσεων του προγράμματος προσαρμογής. Πράγματι, οι βασικοί δείκτες οικονομικής δραστηριότητας αποτυπώνουν μία εικόνα ομαλοποίησης, με θετικά μηνύματα, κυρίως, από την εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής, των εξαγωγών και των εισαγωγών, των λιανικών πωλήσεων και της απασχόλησης» τονίζει ο ΣΕΒ. Επισημαίνει, ακόμη, τη θετική εξέλιξη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο, την αύξηση της παραγωγής στη μεταποίηση, πλην πετρελαιοειδών, των εξαγωγών, πλην καυσίμων, καθώς και την υποχώρηση της ανεργίας και του ρυθμού μείωσης του όγκου λιανικών πωλήσεων, πλην καυσίμων.
Στον αντίποδα, καταγράφονται τα προβλήματα ρευστότητας, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, οι προσδοκίες των οποίων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τα νοικοκυριά εξακολουθούν να εκφράζουν απαισιοδοξία όσον αφορά, κυρίως, στην οικονομική τους κατάσταση και την εξέλιξη της ανεργίας.
Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα συνθηκών διαβίωσης της Eurostat, το 2015, η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη τριάδα των χωρών της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (35,7% του πληθυσμού ή 3,8 εκατ. έναντι 28,1% το 2008). Επίσης, η έκθεση Doing Business 2017 καταγράφει για την Ελλάδα στασιμότητα των μεταρρυθμίσεων του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ώρα που άλλες χώρες καταβάλλουν πιο έντονα από ποτέ προσπάθειες ενίσχυσης ενός φιλικού προς τις επενδύσεις πλαισίου λειτουργίας της οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, η συγκριτική θέση της χώρας έχει υποχωρήσει στην προτελευταία θέση της ΕΕ28.
«Οι παραπάνω τάσεις αποτελούν αφενός μεν σημάδια ανάκαμψης, αλλά, ταυτόχρονα, καταδεικνύουν τους κινδύνους, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η οικονομία. Για να είναι, επομένως, διατηρήσιμη η ανάπτυξη που προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς οργανισμοί από το 2017 και μετά, θα πρέπει οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στην ομαλή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, στην αντιστροφή της τάσης υπερφορολόγησης που έχει εδραιωθεί και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επενδυτικού κλίματος. Έτσι, μόνο θα μπορέσει η οικονομία να απορροφήσει την υψηλή ανεργία, να δημιουργήσει εισοδήματα, να καταπολεμήσει τη φτώχεια και να καλύψει τελικά τη μεγάλη απόσταση που μας χωρίζει από τις ανοιχτές και δυναμικές οικονομίες, που συνδυάζουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, υψηλή απασχόληση, αποτελεσματικό κράτος και ισχυρούς θεσμούς» καταλήγει ο ΣΕΒ.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr