5 Ιουν 2016

Το πρόβλημα των Ελλήνων είναι η Ελλάδα

  
Λέμε πολύ συχνά, πως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι Έλληνες. Βέβαια, οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν, πως υπάρχει μια παγκόσμια συνωμοσία σε βάρος της Ελλάδας και των ιδίων (του καθενός ξεχωριστά) αλλά, στις σπάνιες στιγμές αυτοκριτικής, λέγεται από πολλούς, πως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι Έλληνες. Οι άλλοι Έλληνες, βέβαια·

 αυτός που το λέει, εξαιρείται, οπότε εξαιρούμαστε όλοι και η φράση χάνει το νόημά της.

Όσο περνούν τα χρόνια, φτάνω στο συμπέρασμα, πως το πρόβλημα των Ελλήνων είναι η Ελλάδα.

Βέβαια, το ένα δεν αποκλείει το άλλο· μπορεί το πρόβλημα της Ελλάδας να είναι οι Έλληνες, και το πρόβλημα των Ελλήνων να είναι η Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες (περίπου 600 χιλιάδες από το 2008 και μετά) έφυγαν από την Ελλάδα.

Αυτοί οι Έλληνες δεν είναι πια πρόβλημα για την Ελλάδα.

Φυσικά, είναι πρόβλημα για την Ελλάδα, πως ένα μεγάλο κομμάτι των νέων και μορφωμένων ανθρώπων (που θα μπορούσαν να αλλάξουν την χώρα) την εγκαταλείπει, αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και κανένας δημόσιος διάλογος, για να σταματήσει η φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό.

Αντιθέτως, πληθαίνουν οι Έλληνες που φεύγουν, ενώ πάρα πολλοί Έλληνες το σκέφτονται και το προετοιμάζουν.

Κάποιοι θυμώνουν με τους Έλληνες που φεύγουν.

Κάποιοι λένε, «καθίστε στην Ελλάδα να αγωνιστούμε».

Δεν βλέπω κάποιον να αγωνίζεται.

Το να μένεις κάπου δεν σημαίνει ότι αγωνίζεσαι.

Το πουλί που μένει στο κλουβί δεν αγωνίζεται. Φυλακισμένο είναι.

Το να μένεις στη χώρα που γεννήθηκες και να είσαι δούλος με την θέλησή σου, δεν είναι κάποιος αγώνας.

Παραίτηση είναι.

Αποδοχή της δουλείας είναι.

Και βόλεμα. Μέσα σε 10 εκατομμύρια Έλληνες υπάρχουν και αρκετοί βολεμένοι.

Βέβαια, ο κύριος λόγος που ενοχλεί κάποιους η μαζική φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό, είναι ιδιοτελής.

Αντιλαμβάνοντα,ι πως αυτή η φυγή θα έχει άσχημες συνέπειες για τους ίδιους.

Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερο μυαλό για να αντιληφθεί κάποιος, πως, σε μια χώρα που οι κάτοικοί της την εγκαταλείπουν μαζικά, μισθοί, συντάξεις και δικαιώματα πάνε στον διάολο, ενώ, όσο περνούν τα χρόνια, τα πράγματα θα γίνονται όλο χειρότερα, και τα χρήματα όλο και λιγότερα.

Επίσης, δεν χρειάζεται ιδιαίτερο μυαλό, για να αντιληφθεί κάποιος, πως μια χώρα που οι κάτοικοί της την εγκαταλείπουν μαζικά, δεν είναι και το ιδανικό μέρος για να ζεις.

Όταν βλέπεις χιλιάδες ανθρώπους να τρέχουν προς μια κατεύθυνση, καταλαβαίνεις πως κάτι κακό συμβαίνει στην αντίθετη πλευρά και το βάζεις κι εσύ στα πόδια.

Επίσης, η μαζική φυγή των Ελλήνων αφήνει να φανεί ξεκάθαρα το σημερινό πρόσωπο της Ελλάδας.

Λούμπεν, σκυλάδικα, αγένεια, αμορφωσιά, μαφιόζοι ολιγάρχες, πασόκοι, φασίστες, φελλοί, σάκηδες, νότηδες, ρούλες, ελένες, μπουχέσες, σαπιοκοιλιές, γαλότσες, τραγικές μετριότητες με ψυχολογία νομπελίστα ή κατόχου Όσκαρ, και άλλοι τέτοιοι τύποι που είναι όλοι πάρα πολύ Έλληνες.

Η Ελλάδα σήμερα (με τη φυγή των Ελλήνων) μου θυμίζει την Αθήνα τον Αύγουστο των χρόνων πριν την χρεοκοπία, που, επειδή έφευγαν οι Αθηναίοι για διακοπές, έβλεπες όλους τους τρελούς της πόλης στον δρόμο και νόμιζες πως η Αθήνα είναι Δαφνί.

Όσο οι νέοι και ικανοί Έλληνες θα φεύγουν, τόσο πιο έντονη θα γίνεται η παρουσία όλων αυτών.

Όλο το πρόσωπο της χρεοκοπημένης Ελλάδας είναι μπροστά σας.

Όλοι αυτοί που κυριαρχούσαν πριν την χρεοκοπία σε πολιτική, οικονομία, δημοσιογραφία, τηλεόραση, θέατρο, τραγούδι (και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε) είναι εδώ, μπροστά σας.

Θέλετε να πω ονόματα;

Δεν χρειάζεται.

Κοιτάξτε γύρω σας. Όλα τα πρόσωπα σύμβολα της Ελλάδας που χρεοκόπησε (κάπως πιο γηρασμένα) κάνουν καθημερινά παρέλαση μπροστά σας.

Είναι ολοφάνερο, πως η Ελλάδα δεν θέλει (και δεν μπορεί) να αλλάξει.

Και τι νέο γέννησε η Ελλάδα μετά την χρεοκοπία; Τον Παντελή Παντελίδη. Και έφυγε και ο Παντελής, και γλίτωσε και από την Ελλάδα και από τους Έλληνες.

Οπωσδήποτε, η παρουσία στη σκηνή όλων των ζόμπι-συμβόλων της χρεοκοπίας δίνει την εικόνα μιας Ελλάδας που έχει μετατραπεί σε χωματερή.

Θα έρθει και το χωματάκι να τους σκεπάσει όλους αυτούς (οι περισσότεροι είναι και κάποιας ηλικίας), οπότε τουλάχιστον να τους σκεπάσει καλά, για να μην μυρίζουν.

Μυρίζει η Ελλάδα σήμερα. Άσχημα.

Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα που μυρίζει άσχημα, και πήγαν να πάρουν καθαρό αέρα.

Όχι, αυτοί οι Έλληνες δεν είναι πια πρόβλημα για την Ελλάδα.

Μάλλον, αυτοί οι Έλληνες δεν ήταν ποτέ πρόβλημα για την Ελλάδα· γι’ αυτό έφυγαν.

Και τα καταφέρνουν μια χαρά στο εξωτερικό.

Το πρόβλημα για αυτούς τους Έλληνες ήταν η Ελλάδα.

Και τώρα δεν είναι πια.

(Να μην ξεχάσω να αναφέρω, πως η Ελλάδα της χρεοκοπίας θα διαδηλώσει στο Σύνταγμα στις 15 Ιουνίου. Από τη μια οι απατεώνες «αριστεροί», από την άλλη οι φασιστοφιλελέδες. Κάποιοι αναρωτιούνται ακόμα, γιατί οι Έλληνες φεύγουν.)

(Όλο και μεγαλώνει το ποσοστό των αναγνωστών του μπλογκ που διαβάζουν από το εξωτερικό. Πλησιάζει η μέρα που θα είναι η πλειοψηφία. Διαπιστώνω πως οι Έλληνες που φεύγουν από την Ελλάδα έχουν εξαιρετικό γούστο.)
 


 ΠΗΓΗ: pitsirikos.net