21 Ιαν 2016

Εθνικό Εγκλημα: Το ΤΑΙΠΕΔ έκανε δεκτό το ξεπούλημα του ΟΛΠ στην COSCO. Τι προβλέπει η συμφωνία πώλησης


Δεκτή έκανε τη νέα προσφορά της COSCO για τον ΟΛΠ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. 

Το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε, να κάνει δεκτή τη μία και μόνο (!) προσφορά της κρατικής (!) κινέζικης εταιρείας COSCO, για να εξαγοράσει έναντι εξευτελιστικού...


τιμήματος μόλις 368 εκατ. ευρώ (το οποίο ήταν και "βελτιωμένο"!) το 67% του ΟΛΠ. 
Στην ουσία η COSCO θα αναλάβει το 51% του ΟΛΠ, δηλαδή, την πλειοψηφία, μόνο με 280 εκατ. ευρώ.  

Η βελτιωτική προσφορά της Cosco Group έγινε στις 20 Ιανουαρίου 2016 στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ. 

Η Cosco Group, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, κατέθεσε  βελτιωτική δεσμευτική προσφορά, για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ, προσφέροντας τίμημα 22 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 368,5 εκατ. ευρώ για το ποσοστό του 67%. 

Η πώληση του ΟΛΠ στην COSCO θα γίνει σε δύο φάσεις. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας και την πλήρωση των όρων της θα γίνει μεταβίβαση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου και το υπόλοιπο 16% θα μεταβιβαστεί στο τέλος της πρώτης πενταετίας, μετά την ολοκλήρωση των συμφωνημένων υποχρεωτικών επενδύσεων, ύψους 300 εκατ. ευρώ σε κρουαζιέρα και ναυπηγοεπισκευή. Επιπλέον, επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν την δεύτερη πενταετία.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η συμφωνία διασφαλίζει τη διατήρηση της έδρας στην Ελλάδα και τη διαπραγμάτευση της μετοχής του ΟΛΠ, στο Χρηματιστήριο των Αθηνών, ενώ πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ διαβεβαιώνουν, ότι δεν πωλούνται λιμενικές εγκαταστάσεις. 

Πωλείται, δηλαδή, η εταιρεία, που λειτουργεί ως παραχωρησιούχος τους μέχρι το 2052. Με την λήξη της σύμβασης παραχώρησης, η διαχείριση όλων των λιμενικών υποδομών, πλήρως λειτουργικών επιστρέφεται στο ελληνικό δημόσιο, μαζί με όλες τις επενδύσεις και υποδομές που έχουν αναπτυχθεί και υλοποιηθεί και απαιτούνται για την λειτουργία τους.

Το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί 23% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και 3 θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο μέχρι την μεταβίβαση του 16%. Μετά την μεταβίβαση του 16%, το Δημόσιο παραμένει με 7% και μία θέση στο ΔΣ.

Το ελληνικό δημόσιο θα συνεχίσει να διαχειρίζεται και να εποπτεύει όλες τις διοικητικές λειτουργίες του λιμανιού, αλλά και τις λιμενικές υποδομές που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες, μέσω της νέας Αρχής Λιμένος.

Επιπλέον το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί δικαίωμα βέτο στα παρακάτω θέματα:

 * Αποχώρηση της εταιρίας από το Χρηματιστήριο Αθηνών

 * Μεταφορά της έδρας της εταιρίας εκτός Ελλάδος

 * Οποιαδήποτε απόφαση που είναι σε παράβαση της Σύμβασης Παραχώρησης

Η απόφαση αυτή του ΤΑΙΠΕΔ, στην πραγματικότητα της κυβέρνησης, η οποία συνάντησε την ενθουσιώδη συναίνεση της ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, αποτελεί μέγα σκάνδαλο και συνάμα μέγα εθνικό έγκλημα.  

Όλοι όσοι αντιστέκονται στο ξεπούλημα της χώρας και ιδιαίτερα όλος ο Πειραιάς, βρίσκονται, μετά την εγκληματική απόφαση για το ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά, σε αναβρασμό.  

Η ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά, του μεγαλύτερου στη χώρα, όπως μας έλεγαν πολιτικοί κύκλοι, επισύρει όχι μόνο πολιτικές αλλά και μεγάλες ποινικές ευθύνες.  

Οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι έλεγαν στην Iskra, ότι η πώληση του λιμανιού του Πειραιά δεν θα περάσει και θα προσκρούσει στις ενωτικές λαϊκές αγωνιστικές αντιδράσεις.  

Κι αυτός ο αγώνας τώρα αρχίζει! 


ΠΗΓΗ: iskra.gr-tvxs.gr