14 Δεκ 2015

Ταξίδι στο παράλληλο σύμπαν του ΣΥΡΙΖΑ


Κλείνοντας τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμμα­τέας της, Πάνος Ρήγας, ισχυρίστηκε, ότι η κυβέρνηση δέχεται τον "ανελέητο πόλεμο της μονταζιέρας" από τα διαπλεκόμενα μίντια, που "διαστρεβλώνουν" καθημερινά το έργο της. 
Δεν δίστασε, μάλιστα, να συμπεριλάβει στο "γαϊτα­νάκι της...

 παραπληφορόφησης" όσους ασκούν εξ αριστερών κριτική στην κυ­βέρνηση, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, φωτογραφίζοντας ουσια­στικά τη Λαϊκή Ενότητα. 

Περισσότερο "αυτοκριτικός", ο κοινοβουλευτικός εκ­πρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, αναγνώρισε, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με την κυβέρνηση: όχι βέβαια στην πολιτική που ασκεί, αλλά στην αδύναμη “επικοινωνία” της, που αφήνει περιθώρια στους κακόβουλους επι­κριτές της. Αλλά και αυτό θα διορθωθεί σύντομα, μας βεβαιώνει ο κ. Μαντάς, και σύντομα θα λάμψει η αλήθεια για το "παράλληλο", φιλολαϊκό πρόγραμμα αυτής της κυβέρνησης. 

Η περίφημη "επικοινωνία", δηλαδή, το πώς θα "πουλήσουν" (στο λαό και στους ίδιους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) τα νέα, μνημονιακά μέτρα, αποτελεί το μοναδικό μέλημα του κυβερνητικού επιτελείου. Σ' αυτή την προσπάθειά του, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει "ανελέητο πόλεμο" αλλά βρίσκει ευρεία κατα­νόηση από εκείνους που, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, καταγγέλλει. 
Οι δανειστές επέτρεψαν στην κυβέρνηση να "σαλαμοποιήσει" τα νέα μνημο­νιακά μέτρα, αφήνοντας για το Γενάρη τη "μητέρα όλων των μαχών", όπως η ίδια έχει χαρακτηρίσει την εκθεμελίωση του ασφαλιστικού.  
Τον ίδιο στόχο εξυ­πηρετεί, η δίμηνη προθεσμία που της έδωσαν, μέχρι τις 15 Φλεβάρη, για να περάσουν στους γύπες των distress funds ακόμη και τα δάνεια πρώτης κατοι­κίας. 
Όσο για τα συστημικά μίντια, όποιος έχει μάτια και αυτιά βλέπει και ακούει. Είναι εντυπωσιακός, το τελευταίο διάστημα, ο πολλαπλασιασμός άρ­θρων και ρεπορτάζ ναυαρχίδων του συστημικού Τύπου, που εκφράζουν κατα­νόηση, συμπάθεια και κριτική στήριξη στην "ωρίμανση" του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του. 

Ωστόσο, τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να δραπετεύσουν από την πολύ σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν στο "παράλληλο Σύμπαν" της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δρομολογημένος ακρωτηριασμός των συντάξεων δεν θα γίνει πιο "εύπεπτος" με την κακόγουστη, δοκιμασμένη συνταγή "τους απει­λούμε με θανατική ποινή, για να τους έρθουν πιο μαλακά τα ισόβια", που ακο­λουθεί η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των συστημικών μίντια. Η παράδοση του συνόλου των κόκκινων δανείων στο ξένο, αρπακτικό, τοκογλυφικό κεφάλαιο και στους εγχώριους τραπεζίτες δεν θα γίνει αποδεκτή από τους ανθρώπους που θα χάσουν το σπίτι τους ή το μαγαζί τους με μια δίμηνη αναστολή. Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων δεν μπορεί να κρύψει τη στρατηγική ανατροπή που επιβάλλει, μέσω της σύνδεσης μισθού-αξιολόγησης, τη δρο­μολογημένη περικοπή αποδοχών. Και οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί, για δή­θεν διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, δεν μπορούν να συγκα­λύψουν την παράδοση του μάνατζμεντ σε "στρατηγικό επενδυτή" από το εξω­τερικό (μάλλον, από τη Γαλλία), που θα επιφέρει μοιραίο πλήγμα στη ΔΕΗ, φορτώνοντας με νέα βάρη τους καταναλωτές. 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι συναισθάνεται τα κοντά ποδάρια που έχει η όποια "επικοινωνιακή" διαχείριση της πολιτικής του, όχι μόνο στο κοι­νωνικό σώμα, αλλά και στο στενό κύκλο της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Γι αυτό, δεν δίστασε να στιγματίσει εκ των προτέρων, όποιον βουλευτή ήθελε διαφοροποιηθεί από τα ακραία, αντιλαϊκά μέτρα που βρίσκονται στην ημερή­σια διάταξη, χαρακτηρίζοντάς τον ακόμη και "ύποπτο", με μια φρασεολογία που θυμίζει άλλες εποχές. "Αν είναι να υπάρξουν διαφοροποιήσεις, θα είναι εξαιρετικά ύποπτες, διότι δεν μπορείς να κρύβεσαι στις λίστες για να εκλεγείς, όταν γνωρίζεις ποια είναι η συμφωνία και μετά να διαφοροποιείσαι εκ των υστέρων", δήλωσε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του. Λες και δεν ήταν αυτός που προκάλεσε εκλογές- εξπρές με λίστα, υπό το κράτος ενός αφόρητου ψυχολογικού εκβιασμού του εκλογικού σώματος και των στελεχών του. 

Σε κάθε περίπτωση, η απόκρουση των δρομολογημένων, αντιλαϊκών μέτρων, πρωτίστως στο ασφαλιστικό και στους πλειστηριασμούς, δεν θα κριθεί από τις όποιες "επικοινωνικές" ασκήσεις στο τρίγωνο Μαξίμου - Βουλή - Κουμουν­δούρου, αλλά από την κοινωνική δυναμική που θα αναπτυχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και την αγωνιστική αφύπνιση των λαϊκών στρωμάτων. Αυ­τός είναι ο αποφασιστικός παράγοντας, που μπορεί να προκαλέσει ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, ανοίγοντας δρόμους για την ανασύνθεση της Αριστεράς και την επιστροφή της ελπίδας για ένα διαφορετικό μέλλον της χώρας.