14 Δεκ 2015

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ- Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών Κορίνθου: Αντί να κλείσει επαναλειτουργεί! Στέλνουν άρον άρον οικονομικούς μετανάστες απο το Φάληρο


 Της Τζένης Σουκαρά

Μόλις προχθές γράφαμε το απαράδεκτο γεγονός  30 αστυνομικοί να φυλάσσουν 5 άτομα στο Κέντρο Φυλαξης Μεταναστών Κορίνθου, τονίζοντας πως ο νομός έχει απόλυτη ανάγκη αστυνόμευσης μετά και..

 τις συγχωνεύσεις των αστυνομικών τμημάτων. Εννοείται πως πάγιο αίτημα των Κορινθίων πολιτών είναι η απομάκρυνση του "εκτρωματος" απο τον οικιστικό ιστό της πόλης .Του Κέντρου Φυλαξης Μεταναστων Κορίνθου.

Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι Κορίνθιοι ήλπιζαν τουλάχιστον πως αυτό θα γίνει.Γιατί ήταν στην πρώτη θέση της προεκλογικής ατζέντας των υποψηφίων βουλευτών αλλά και γιατί καλλιέργησαν αυτήν την υπόθεση ('οχι άδικα) την τοπική κοινωνία κάνοντας πολιτική.Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πάντως η καλύτερη των περιπτώσεων θα ήταν το Κέντρο να έκλεινε με δόξα τιμή και ανάθεμα στους προδότες  ή θα γινόταν τόπος φιλοξενίας παιδιών μεταναστών. 

Εν καιρώ ΣΥΡΙΖΑ πλανώμαστε πλάνη οικτρά για μια ακόμα φορά.Σήμερα μαθαίνουμε ότι στα σχεδια της κυβέρνησης είναι η άμεση μεταφορά οικονομικών μεταναστών στο Κέντρο της Κορίνθου.Άρον άρον μάλιστα!
Οι συγκεκριμένοι μετανάστες μάλιστα  μεταφέρθηκαν από το Φάληρο Αττικής και φέρεται να είχαν εμπλακεί στα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Ελληνικό Αττικής, το απόγευμα του Σαββάτου, όταν μετανάστες διαφορετικών εθνοτήτων διαπληκτίστηκαν μεταξύ τους. Βεβαίως, είναι γνωστό πως στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι μετανάστες μαροκινής καταγωγής δεν είναι πρόσφυγες αλλά οικονομικοί μετανάστες για τους οποίους θα πρέπει να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, δηλαδή η επαναπροώθηση στην χώρα καταγωγής τους.
 Χαρακτηριστικά τα όσα ερωτά σε γραπτή του ερώτηση ο βουλευτής Χρήστος Δήμας, ο οποίος εκτός των άλλων τονίζει ότι η πλήρης επαναλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση της αστυνόμευσης του νομού καθώς προκύπτει ότι ήδη ζητήθηκε η συνδρομή περισσότερων αστυνομικών δυνάμεων της Κορινθίας για να συμβάλουν στις προσπάθειες φύλαξης του Κέντρου.
"Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενη πρόσφατη γραπτή ερώτησή μου (αρ. πρ. 1489 – 26.11.2015) καθίστατο σαφές πως τόσο η λειτουργία του Κέντρου φιλοξενίας Κορίνθου όσο και οι αποφάσεις της κυβέρνησης να κλείσουν Αστυνομικά τμήματα στον νομό (Γκούρας και Αγίων Θεοδώρων) δημιουργούν σοβαρές ελλείψεις στις ανάγκες αστυνόμευσης της Κορινθίας. Ειδικά ως προς αυτό, οποιαδήποτε πρόθεση της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει πλήρως το Κέντρο φιλοξενίας Κορίνθου είναι δεδομένο πως θα επιδεινώσει το πρόβλημα της αστυνόμευσης στον νομό. Μάλιστα, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη ζητήθηκε συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων και από την Κορινθία προκειμένου να συσταθούν διμοιρίες υποστήριξης εντός του Κέντρου φιλοξενίας Κορίνθου."

Ο βουλευτής Κορινθίας ζητά να πληροφορηθεί αν, και πόσους επιπλέον οικονομικούς μετανάστες σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να μεταφέρει στο κέντρο καθώς, και για το αν η κυβέρνηση έχει κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις με την πρεσβεία του Μαρόκο και τη μαροκινή κυβέρνηση προκειμένου άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία επαναπροώθησής τους δεδομένου ότι, οι οικονομικοί μετανάστες δεν είναι πρόσφυγες.

Τέλος, ο Χρίστος Δήμας ζητάει διευκρινήσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία αναφορικά με το ποιος έχει αναλάβει την σίτιση των οικονομικών μεταναστών στο κέντρο φιλοξενίας και πόσο αναμένεται αυτό να στοιχίσει στο ελληνικό δημόσιο.

Πριν απαντήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί έχω την αίσθηση πως οι μετανάστες θα καταφθάσουν ..Οι βουλευτές μας τι θα πουν;Οι κυριοι γενικοί γραμματείς ίσως; Αν και καλύτερα να μας πουν τι θα πράξουν!