29 Δεκ 2015

Πανηγυρίζατε για την δήθεν αριστερή κυβέρνηση στην Πορτογαλία; Σοσιαλιστές και Δεξιοί πέρασαν νόμο διάσωσης τράπεζας


ΚΚ και ΜΠΛΟΚΟ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ “ΔΩΡΟ" ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ
 

Ένα μήνα συμπλήρωσε η νέα κυβέρνηση των σοσιαλιστών (με την ψήφο αριστεράς και κομουνιστών) στην Πορτογαλία και στο νομοσχέδιο για τη διάσωση μιας μικρής τράπεζας, χρειάστηκε η συνδρομή της...

 κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης για να περάσει από τη Βουλή.
 

Το γεγονός αυτό έρχεται να καταδείξει, ότι το πορτογαλικό πείραμα μιας κυβέρνησης σοσιαλιστών, η οποία θα στηρίζεται στην Αριστερά του Μπλόκο και το ΚΚΠ, δεν έχει ιδιαίτερο μέλλον. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται, ότι κυβερνήσεις χωρίς συνεκτικό πολιτικό προσανατολισμό, κατασκευασμένες περισσότερο για λόγους ανάγκης, δεν μπορούν εύκολα να επιβιώσουν, ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους σαν αυτήν που διανύουμε, όπου χρειάζεται να γίνονται σκληρές επιλογές.
 

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο των σοσιαλιστών, που έφτασε στη Βουλή, αφορούσε σε “δώρο” 3 δισ. ευρώ για τη “διάσωση” της τράπεζας Banif, προτού αυτή πουληθεί στην Santander. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού επιχειρηματολόγησε, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτόν θα σωθούν, υποτίθεται, 1.600θέσεις εργασίας. 
Τόσο το ΚΚ όσο και το Μπλοκ της Αριστεράς εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο. Το Μπλοκ εμφανίστηκε πιο πρόθυμο να το συζητήσει, καταθέτοντας προτάσεις που όμως δεν έγιναν δεκτές, οπότε αποχώρησε. 
Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να περάσει το νομοσχέδιο, ήταν, να το ψηφίσει η κεντροδεξιά Αντιπολίτευση. 
Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο κατηγόρησε την Αντιπολίτευση (που κυβέρνησε την Πορτογαλία τα τελευταία 4 χρόνια), ότι δεν έλυσε το πρόβλημα της συγκεκριμένης τράπεζας έγκαιρα. «Εμείς έπρεπε να κάνουμε σε 3 εβδομάδες αυτό που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε δε τέσσερα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά. 
 

Φυσικά μια τέτοια ομιλία στην Βουλή δεν δημιουργούσε προϋποθέσεις συναίνεσης. Η κεντροδεξιά Αντιπολίτευση εμφανίστηκε πάντως διχασμένη. Το κόμμα υπό τον τέως πρωθυπουργό Κοέλιου απείχεαπό την ψηφοφορία, ενώ το μικρότερο δεξιό κόμμα CDS του τέως αντιπροέδρου Πάολο Πόρτας ψήφισε κατά. 
Με τον τρόπο αυτό πέρασε το νομοσχέδιο. Ήταν άλλωστε ο μόνος τρόπος να βγουν τα «κουκιά». Επί συνόλου 230 εδρών, η δεξιά αντιπολίτευση που ήρθε πρώτη στις εκλογές έχει 107 έδρες (89 το κόμμα του Κοέλιου και 18 το CDS). 
To σοσιαλιστικό κόμμα που πλέον κυβερνά με πρωθυπουργό τον Αντόνιο Κόστα έχει 86 έδρες, το Μπλοκ της Αριστεράς 19 και η συμμαχία ΚΚ+Οικολόγοι 17 έδρες. 
Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντιπολίτευση σχολίασε δηκτικά την εξέλιξη: «Με την πρώτη ευκαιρία, οι σύμμαχοι της κυβέρνησης το έσκασαν» είπε η Σεσίλια Μεϊρέλες του CDS. 
 

Για την ιστορία, οι πορτογάλοι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει 17 δισ. ευρώ (!) για διάσωση τραπεζών από το 2008!
 

*Βασική πηγή: in.gr
iskra.gr