9 Δεκ 2015

Η λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1 δις

  
Το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει, προκειμένου να εκταμιευθεί έγκαιρα η δεύτερη υποδόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, γνωστοποίησε η Κομισιόν.
«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», ήταν το μήνυμα που έστειλε το χθεσινό...


Eurogroup. Μετά τη συνεδρίαση, δείχνοντας το ασφαλιστικό, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε με νόημα, ότι «η Ελλάδα έδειξε, ότι μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις», ενώ ο επικεφαλής της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων έως τα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Η λίστα με τις 13 απαιτήσεις περιλαμβάνει:

1) Το σχεδιασμό της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ

Η κυβέρνηση δεσμεύεται, να καταθέσει προτάσεις με τους βασικούς άξονες για την θεσμοθέτηση της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

2) Την υιοθέτηση μέτρων για την εξασφάλιση της είσπραξης φόρων

Υιοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και την καταπολέμηση της αλυσιδωτής απάτης (τύπου carrousel).

3) Τις αποφάσεις για την εφαρμογή του claw back στα νοσοκομεία

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και την μείωση των τιμών των διαγνώσεων από ιδιώτες γιατρούς.

4) Την ενεργοποίηση της ομάδας επιλογής στελεχών από το ΤΧΣ

Τελικές αποφάσεις και συμφωνία για τη  διαδικασία επιλογής της διοίκησης του Ταμείου, για τις αμοιβές των μελών της Επιτροπής Επιλογής και για την ολοκλήρωση των διορισμών έως τα τέλη Δεκεμβρίου

5) Την νομοθεσία για την φερεγγυότητα των νοικοκυριών

Υιοθέτηση παράγωγης νομοθεσίας για το σύστημα οικονομικής βοήθειας των αδύναμων νοικοκυριών ώστε να διευκολυνθούν οι πληρωμές υπό των νόμο για την φερεγγυότητα των νοικοκυριών και έκδοση απόφασης από την Τράπεζα της Ελλάδας για τα κριτήρια που θα καθορίζουν την μέγιστη ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.

Κατάθεση, επίσης του σχεδίου για την δημιουργία περιουσιολογίου εως το τέλος του Ιουνίου του 2016.

6) Την στρατηγική για τα κόκκινα δάνεια

Προετοιμασία του πλαισίου για την τροποποίηση του νόμου που αφορά την εκκαθάριση χρεών εκτός δικαστηρίου και κατάθεση της πρότασης για τον μηχανισμό συντονισμού στην εξέταση και εκκαθάριση μεγάλων δανείων.

Ορισμός ειδικού εκκαθαριστή από την Τράπεζα της Ελλάδος.

7) Υιοθέτηση 10 μέτρων από το toolkit II του ΟΟΣΑ

Υιοθέτηση 10 επιπλέον συστάσεων από την δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για τα αναψυκτικά και τα πετρελαϊκά προϊόντα.

8) Αποφάσεις για κλειστά επαγγέλματα

Έκδοση υπουργικής απόφασης για την επανασύσταση της ενδο-υπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα.

9) Ρυθμίσεις για τα διαρθρωτικά Ταμεία

Εφαρμογή του νόμου 4314/2014 για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και σχέδιο δράσης για  τα συγχρηματοδοτούμενα έργα - τους αυτοκινητόδρομους, το μετρό, τα σχέδια για τα λύματα και τα στερεά απόβλητα.

10) Χωροταξικός σχεδιασμός και δασική νομοθεσία

Κατάθεση από την κυβέρνηση προτάσεων για τη βελτίωση του νόμου 4269 για την χωροταξία και συμφωνία επί προεδρικού διατάγματος για τον ορισμό των δασικών περιοχών.

11) Ενέργεια (ΑΔΜΗΕ)

Η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν παρουσιαστεί εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα.

12) Ιδιωτικοποιήσεις. Σχέδιο για το νέο Ταμείο

Υιοθέτηση σχεδίου για το νέο Tαμείο ιδιωτικοποιήσεων ώστε να γίνει πιο λειτουργικό έως τις αρχές του 2016

13) Μισθολόγιο στο Δημόσιο

Νομοθέτηση ενιαίου συστήματος αμοιβών για το δημόσιο, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και δέσμευση για συνέχιση του κανονισμού για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο και το 2016.