17 Οκτ 2015

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ "ΣΟΦΩΝ" ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολλών χιλιάδων πολιτών πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή (16/10) έξω από τη Βουλή, η οποία κατέκλυσε την οδό Αμαλίας στο Σύνταγμα.
 
 
Η συγκέντρωση στρεφόταν ενάντια στο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο έκτρωμα που ψηφίστηκε τα μεσάνυκτα στη Βουλή και ενάντια στην πρόταση των κυβερνητικά εγκάθετων ψευδο-"σοφών", η οποία δίνει τη χαριστική βολή στις συντάξεις και διαλύει κάθε ίχνος από το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν, ότι η συγκέντρωση έξω από το Σύνταγμα ήταν η πρώτη αντικυβερνητική συγκέντρωση, η οποία έλαβε χώρα τόσο νωρίς μετά τις εκλογές και από αυτήν την άποψη την χαρακτήριζαν μαζική και πετυχημένη και ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας. Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν, ότι η συγκέντρωση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί αφετηρία ενός νέου μεγάλου αντιμνημονιακού κινήματος, το οποίο θα έχει τώρα νέα ποιοτικά και αγωνιστικά χαρακτηριστικά συνέπειας, σταθερότητας, προσανατολισμού και αποτελεσματικότητας. Αναλυτές, τέλος, σημείωναν, ότι αν από τόσο νωρίς σημειώνονται τόσο μαζικές αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης, τότε είναι βέβαιον ότι σε πολύ λίγο διάστημα, ίσως μηνών, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα γιγάντιο μαζικό κίνημα στη βάση μιας πραγματικής ριζοσπαστικής προοοδευτικής εναλλακτικής λύσης.

Στη συγκέντρωση έξω από το Σύνταγμα έδωσε το παρόν η Λαϊκή Ενότητα με ένα ιδιαίτερα ισχυρό μπλοκ και αρκετά πανώ. Η ιδιαίτερη παρουσία της Λαϊκής Ενότητας, η οποία είναι σημαντική σε όλες τις τελευταίες κινητοποιήσεις (ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ στη Δραπετσώνα, πορεία αλληλεγγύης στους Κούρδους κλπ), δείχνει ένα ζωντανό κινηματικό προσανατολισμό της παράταξης και αποτελεί μια ελπιδοφόρα εξέλιξη, που μπορεί να αποβεί καθοριστική για το λαϊκό κίνημα και συνολικά την Αριστερά και το νικηφόρο μέλλον της, ενώ μπορεί να προσδώσει στην ίδια τη Λαϊκή Ενότητα ένα νέο πρωτοπόρο και ενωτικό ρόλο στον αριστερό, προοδευτικό, πατριωτικό και δημοκρατικό χώρο και μια ιδιαίτερη δυναμική επιρροής στο λαό και τη νεολαία.

Στο μπλοκ της Λαίκής Ενότητας έδινε το παρόν μεγάλη αντιπροσωπεία ηγετικών στελεχών της με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ανάμεσα στα στελέχη που διακρίναμε ήταν ο Δημ. Στρατούλης, ο Στ. Λεουτσάκος, ο Παναγ. Σωτήρης, ο Δημ. Σαραφιανός, η Σόφη Παπαδόγιαννη, ο Νίκος Γαλάνης, η Νάντια Βαλαβάνη, η Μαρία Μπόλαρη, η Αγλαϊα Κυρίτση και πολλοί άλλοι/ες.

Στη διάρκεια της συγκένρωσης ο Παν. Λαφαζάνης έκανε δήλωση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η οποία, ως συνήθως αποσιωπήθηκε από τα περισσότερα, τα οποία παίζουν ένα βρώμικο καθεστωτικό ρόλο, αναγνωρίζοντας στη Λαίκή Ενότητα την κύρια, αν όχι και μοναδική στην πράξη, απειλή του συστήματος. Κύκλοι της Λαικής Ενότητας τόνιζαν, ότι θα ανοίξουν σκληρό μέτωπο ενάντια στα συστημικά μέσα το επόμενο διάστημα.

Ο Παναγ. Λαφαζάνης τόνισε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του, ότι "Η πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα συνοψίζεται στη φράση: Γερνάμε πρόωρα με την ανεργία τη νεολαία, στέλνοντας τα καλύτερα μυαλά της στην ξενιτειά, ενώ σκοτώνουμε τα "άλογα" όταν γεράσουν με συντάξεις εξαθλιώσης. Η χώρα με το τρίτο μνημόνιο δεν έχει παρόν και κυρίως δεν έχει μέλλον. Ζούμε την αφετηρία γιγάντιων μαζικών αγώνων, που θα σαρώσουν πραγματικά τα μνημόνια και θα αποδείξουν ότι η χώρα διαθέτει αληθινή ριζοσπαστική εναλλακτική λύση".

Να τονιστεί, επίσης, ότι ιδιαίτερα μαζική ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και ογκώδης η πορεία του που κατέληξε στο Σύνταγμα. Στη συγκέντρωση του Συντάγματος μαζικό παρών έδωσαν, επίσης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΠΑΜ, το ΑΚΕΠ και άλλες οργανώσεις και κινήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι στο Σύνταγμα επί της οδού Αμαλίας, συνενώθηκαν εκ των πραγμάτων όλα τα μπλοκ που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, από αυτά των συνδικάτων, της ΑΔΕΔΥ και της Λαϊκής Ενότητας μέχρι αυτό του ΠΑΜΕ. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί, χωρίς να "μολυνθεί" καμία πλευρά, να υπάρξει κοινή δράση στην Αριστερά και να προσδώσει νέα αποτελεσματικότητα στους αγώνες.

Τέλος, μαζικές και επιτυχείς συγκεντρώσεις διαμρτυρίας πραγματοπιήθηκαν σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα, όπως στη Θεσ/κη, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Χανιά κ.α.

Να υπογραμμίσουμε, επίσης, τα απαράδεκτα και διαστρεβλωτικά ρεπορτάζ για τις συγκεντρώσεις και πορείες από τις διάφορες συστημικές ιστοσελίδες αλλά και την επιτηδευμένη υποβάθμιση της σημαντικής συμμετοχής της Λαϊκής Ενότητας στις διαμαρτυρίες, κάτι που δεν θα αφήσουμε χωρίς σχολιασμό με αναφορά σε συγκεκριμένα site την επόμενη φορά.