9 Μαΐ 2014

Η Ντόρα βάζει όρια και καίει τη... Νέα Ελλάδα


Κάποιους από τους λόγους του εκνευρισμού που επικρατεί, εσχάτως, στο Μαξίμου επιβεβαίωσε χθες η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς λίγο ως πολύ οριοθέτησε και τα... όρια του εκλογικού αποτελέσματος εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί η δικομματική κυβέρνηση.


Η κ. Μπακογιάννη, η οποία απέρριψε το σενάριο των πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας πώς στη Βουλή υπάρχει μία ισχυρή φιλευρωπαϊκή πλειοψηφία που μπορεί να στηρίξει την κυβέρνηση, απέρριψε τον «εκβιασμό» Βενιζέλου, ωστόσο αναγνώρισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα, ενδέχεται, να εγείρει πολιτικό θέμα.

«Εάν αύριο το πρωί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο άθροισμά τους υπολείπονται των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως έχεις μείζον πολιτικό θέμα» επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη (Real) ενώ σε ερώτηση «αν χάσει η ΝΔ με 5,6, 7 μονάδες υπάρχει θέμα» απάντησε: «πολιτικό θέμα μπορεί να υπάρχει και θα υπάρξει αν συμβεί αυτό, το οποίο δεν θα συμβεί, αλλά λέω εάν συμβεί. Από κει και πέρα όμως η σταθερότητα της κυβέρνησης δεν πρέπει να διακυβευτεί. Και είμαι απόλυτη σ’ αυτό, θεωρώ ότι εθνικές εκλογές αυτήν την στιγμή θα μας ρίξουν πίσω από τις προσπάθειες τις οποίες έχουμε κάνει».


Παρά το γεγονός ότι η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για «κυβέρνηση Σαμαρά», τα όσα είπε αναζωπύρωσαν τους ψιθύρους σχετικά με ομάδα στελεχών που, υπό προϋποθέσεις, θα κινούνταν στη λογική ανάδειξης νέας κυβέρνησης από την υπάρχουσα Βουλή, σε συνεργασία πιθανά και με τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η μόνη αναφορά της πρώην Υπουργού που ενόχλησε το Μαξίμου. Η κ. Μπακογιάννη έσπευσε να ακυρώσει, επί της ουσίας, το εγχείρημα Σαμαρά για τη μεταξέλιξη της Ν.Δ. σημειώνοντας ότι αυτό που απαιτείται είναι αλλαγή πολιτικής και όχι ονόματος. «Ως προς την ουσία της διεύρυνσης της θεματολογίας και της προσέγγισης των θεμάτων με μια πιο κεντρώα επιχειρηματολογία, βεβαίως με βρίσκουν σύμφωνη. Ως προς την αλλαγή της ονομασίας είμαι πάρα πολύ επιφυλακτική. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας λόγος να αλλάζουνε ονόματα τα κόμματα. Περιεχόμενο πρέπει να αλλάζουνε, η προσέγγιση της πολιτικής πρέπει να αλλάζει. Και αυτή όταν θα αλλάξει θα είναι σαφής και δεν θα χρειαστεί να αλλάξει το όνομα...», είπε.

Η αναφορά Μπακογιάννη έρχεται στον απόηχο σεναρίων που έφεραν και μερίδα «καραμανλικών» να αντιτίθεται στο σχέδιο του κ. Σαμαρά, εντείνοντας έτσι την καχυποψία στο εσωτερικό του κόμματος. Πάντως, Σαμαράς, Καραμανλής και Μπακογιάννη αναμένεται να βρεθούν και οι τρεις σήμερα, στο ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή. Χωρίς ωστόσο η κοινή παρουσία τους να σημαίνει ότι ξεπεράστηκαν οι διαφορετικές τους προσεγγίσεις. Κάθε άλλο...