Η μεγάλη είδηση που προέκυψε από τις δύο ομιλίες αφορά τη δέσμευση του Γιώργου Δέδε ότι η νέα διοίκηση της Περιφέρειας από τα έργα του δήμου Σικυωνίων θα θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα την υδροδότησή του Κιάτου από την Στυμφαλία. Είπε χαρακτηριστικά, ο υποψήφιος...
περιφερειάρχης:
"Ο απερχόμενος περιφερειάρχης είχε αναλάβει προσωπική δέσμευση για την ύδρευση της πόλης σας. Μάλιστα, στα τέλη του 2013 ήταν εδώ, διοργανώνοντας μια φιέστα, όπου ανακοίνωνε με βαρύγδουπα λόγια την ένταξη αυτού του έργου στο ΕΣΠΑ.
Αλλά χθες, κατά την ομιλία του εδώ, δεν είχε να σας πει καμία εξέλιξη για το έργο. Γιατί, άραγε, σήμερα, πέντε μήνες μετά, υπάρχει άκρα του τάφου σιωπή; Ας μας απαντήσει αν μπορεί.
Εμείς, απλά και ξεκάθαρα, λέμε το εξής: Ένα από τα πρώτα έργα, του οποίου θα προωθήσουμε την δημοπράτηση, αναλαμβάνοντας την διοίκηση της Περιφέρειας, είναι η ύδρευση της πόλης του Κιάτου, ώστε να δοθεί οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει επί δεκαετίες την πόλη και τους κατοίκους της...".
Αυτά τα έργα κάναμε
Στο Κιάτο, ο υποψήφιος περιφερειάρχης υποστήριξε ότι, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν από την αθέτηση των υποχρεώσεων χρηματοδότησης από την κεντρική κυβέρνηση, βρέθηκαν οι απαιτούμενοι πόροι και κονδύλια, για να χρηματοδοτηθούν σημαντικές παρεμβάσεις όχι μόνο στους δυο δήμους, αλλά και σε όλο το νομό. Κι αυτό μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα μέσα από δραστική περικοπή των περιττών εξόδων για δημόσιες σχέσεις, που κατέστησαν την Κορινθία πρωταθλήτρια στην περιστολή της σπατάλης: "Για να δώσω ένα μόνο παράδειγμα, καταφέραμε από τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ την τριετία 2008-2010 να μειώσουμε τα έξοδά μας σε λιγότερα από δύο εκατομμύρια την τριετία 2011-2014. Έτσι βρήκαμε πόρους για αναπτυξιακά έργα και υποδομές".
Ως τέτοια έργα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων την χρηματοδότηση για τις εργασίες ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Σικυώνας με 100 χιλιάδες από την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, “ένα έργο που θα δημιουργήσει μια «Επίδαυρο» στο νομό και ταυτόχρονα ένα μεγάλο πυλώνα πνεύματος, πολιτισμού και τουριστικής ανάπτυξης. Προωθήσαμε το πολύπαθο Λαύκα - Καστανιά, ένα δρόμο που ξεκίνησε το 1982 και ολοκληρώνεται φέτος, ύστερα από δική μας χρηματοδότηση και μελέτη. Δημοπρατήσαμε, τα Κέντρα Υγείας Κιάτου, Γκούρας και Ξυλοκάστρου. Ολοκληρώνεται το έργο αιχμής των τριών εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη συντήρηση και βελτίωση του δρόμου Κιάτο-Σούλι-Καρτέρι. Ολοκληρώσαμε τη μελέτη για την συντήρηση του οδικού δικτύου Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα και τη μελέτη για την ανάδειξη της Ζήρειας και του ορεινού καταφυγίου. Χρηματοδοτήσαμε δεκάδες εγγειοβελτιωτικά έργα στον δήμο Σικυωνίων γιατί υπηρετούμε μια βασική αντίληψη: ότι αιχμή του δόρατος στην έξοδο από την κρίση θα πρέπει να είναι η επιστροφή στον πρωτογενή τομέα. ”
Κλειστό σύστημα εξουσίας από τον Τατούλη
Ο Γιώργος Δέδες έκανε αναφορά στη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και τη δημιουργία της αιρετής περιφερειακής διοίκησης, υποστηρίζοντας ότι, παρά τις όποιες παραλείψεις και αδυναμίες, δικαίωσε ένα αίτημα πολλών δεκαετιών. Παράλληλα, όμως, περιέγραψε με μελανά χρώματα την συγκεντρωτική μορφή εξουσίας και διοίκησης, που άσκησε η απερχόμενη περιφερειακή ηγεσία. Εξηγώντας με τον τρόπο αυτό στους πολίτες, γιατί ο ίδιος και οι συνεργάτες του διέρρηξαν τις σχέσεις τους με τον απερχόμενο περιφερειάρχη:
"Σε αυτό το εγχείρημα (σ.σ. του Καλλικράτη) συστρατευθήκαμε. Το θεωρήσαμε πρόκληση. Και με ανιδιοτέλεια και εντιμότητα ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση για να δώσουμε πνοή στον θεσμό, να στήσουμε την αιρετή περιφέρεια και ταυτόχρονα να οργανώσουμε την περιφερειακή ανάπτυξη με τοπική δημοκρατία.
Όμως τα πράγματα δεν τα πήγαν όπως τα είχαμε ονειρευτεί. Όχι γιατί η πατρίδα μας, την ίδια περίοδο, γνώρισε τη μεγαλύτερη κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση. Όχι γιατί υπήρξε μια ραγδαία ανατροπή του πολιτικού και κοινωνικού τοπίου. Αλλά, κυρίως, γιατί στην Περιφέρεια επιχειρήθηκε να εγκατασταθεί, ένα κλειστό σύστημα εξουσίας που αντικατέστησε την ανάγκη της συλλογικότητας με την «αρχή του ενός ανδρός», που αντικατέστησε την ανάγκη της δημοκρατικής λειτουργίας, με προσωποπαγείς θεσμούς και πρακτικές... Ένα σύστημα, τέλος, που ενδιαφέρθηκε περισσότερο για τα συμφέροντα των μελών που το απαρτίζουν, παρά για τα συμφέροντα των πολιτών της Πελοποννήσου. Αυτή η ανάγκη γέννησε την παράταξή μας", είπε καταχειροκροτούμενος.
Με την Παλιά Πελοπόννησο ή την Πελοπόννησο της Αναγέννησης ;
Στο Ξυλόκαστρο, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Δέδες έθεσε το ερώτημα "ποιες θα είναι οι δυνάμεις που -ηγούμενες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης- μπορούν να εγγυηθούν την ενότητα των πολιτών, στην νέα εποχή που αναπόδραστα έρχεται σε λίγα χρόνια, στην "μετά και έξω από τα μνημόνια εποχή"; Να αναστήσουν και να ανασυστήσουν το δίκτυο της κοινωνικής αλληλεγγύης; Να βάλουν μπροστά την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας; Τέτοιες δυνάμεις είναι ανάγκη να συγκροτηθούν και αυτή η ανάγκη γέννησε την Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία. Γιατί στην Πελοπόννησο δεν έχουμε ανάγκη από ηγεσίες που, αφού επί δεκαετίες υπηρέτησαν το φθαρμένο πολιτικό σύστημα της χώρας, έρχονται τώρα να μεταφέρουν την διαλυτική τους εμπειρία και στην περιφέρεια. Δεν έχουμε ανάγκη από αυτούς που εκφράζουν την παλιά Ελλάδα και την παλιά Πελοπόννησο. Έχουμε ανάγκη από μια νέα κοινωνική συμφωνία, νέων κοινωνικών δυνάμεων. Υγιών και παραγωγικών που μπορούν να εκφράζουν με αυθεντικότητα το αίτημα του πολίτη και της κοινωνίας για ανάπτυξη και προκοπή. Για την Πελοπόννησο της Αναγέννησης".
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι είναι ανάγκη να διαχωριστεί η μάχη των ευρωεκλογών από την μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών: "και οι δύο είναι βαθιά πολιτικές μάχες. Όμως, στις περιφερειακές εκλογές δεν χωρούν οι κομματικές σημαίες. Γι αυτό κι εμείς συστήσαμε ένα μέτωπο, πέρα και έξω από κομματικές αναφορές. Κάθε υποψήφιος του συνδυασμού διατηρεί στο ακέραιο τις ιδεολογικές, πολιτικές του καταβολές. Τις αφήνει έξω από την μάχη των περιφερειακών εκλογών, γιατί θέλουμε οι πολίτες να αποφασίσουν όχι με τη λογική του κομματικού δημοψηφίσματος, αλλά με τη λογική του συμφέροντος του τόπου τους... Με τους πολίτες για τους πολίτες κι όχι με τα κόμματα για τα κομματικά επιτελεία".
Οι δεσμεύσεις
Ο Γιώργος Δέδες αναφέρθηκε στις προγραμματικές δεσμεύσεις της Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας όπως: στο ανοιχτό και συλλογικό σύστημα διακυβέρνησης που θα προωθήσει η παράταξή του, την ενίσχυση της Κοινωνίας των Πολιτών, την ενίσχυση των αμεσοδημοκρατικών θεσμών και τη διενέργεια τοπικών και περιφερειακών δημοψηφισμάτων, την αποκέντρωση των διοικητικών λειτουργιών και την ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειακών Ενοτήτων, την κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων για βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον, τη διαμόρφωση διεκδικητικού πλαισίου με την κεντρική εξουσία και την ενίσχυση των πολιτικών αλληλεγγύης.
"Ακόμα", συνέχισε, "θα επιχειρήσουμε να διορθώσουμε τη διοικητική ανορθογραφία που αποστερεί από την Πελοπόννησο, τα άλλα δύο γεωγραφικά της τμήματα, την Ηλεία και την Αχαΐα. Αυτός θα είναι και ο πρώτος στόχος διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία".
Κλείνοντας τις ομιλίες του ο Γιώργος Δέδες ζήτησε από τους πολίτες "να αποφασίσουν με νου και γνώση για το μέλλον τους. να αποφασίσουν ποιοι άνθρωποι είναι αυτοί που μπορούν να διαχειριστούν τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ, με τρόπο παραγωγικό, αποτελεσματικό και έντιμο. Ποιοι μπορούν να διαχειριστούν τα εγκεκριμένα 60 εκατομμύρια ευρώ για πολιτικές κοινωνικών υποδομών και αλληλεγγύης στην Πελοπόννησο. Αν αυτό μπορούν να το κάνουν οι άνθρωποι που έχουν δώσει δείγματα γραφής στην τοπική και περιφερειακή κοινωνία, ή κάποιοι σωτήρες και μεσσίες που χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να αναδεικνύουν την προσωπική τους προβολή...
Η πρόταση μας είναι μια πρόσκληση για ενεργό συμμετοχή. Σε μια δύσκολη πορεία, σε ένα δύσκολο ταξίδι που έχει προορισμό ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή είναι η πρόσκλησή μας για τις 18 Μαΐου κι αυτή είναι η πρόσκλησή μας και για τις 25 Μαΐου. Μία πρόσκληση ρήξης, ανατροπής αλλά και νέας δημιουργίας".
Σούκουλη: Ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη
Στη σύντομη δική της παρέμβαση η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη: "ο παραγοντισμός και ο οπαδισμός γνωρίζουν πλέον ότι η Κορινθία δεν έχει ανάγκη από ανθρώπους που δεν υπηρετούν την κοινωνία και δεν προέρχονται από αυτήν. Γνωρίζουν ότι στην Κορινθία δεν έχουν θέση γιατί η κοινωνία της εργασίας και της δημιουργίας θα επικρατήσει προς όφελος των πολιτών", ενώ μίλησε για την ανάγκη η πρόοδος και η ανάπτυξη να συνυπάρξουν με την κοινωνική αλληλεγγύη γιατί καμία κοινωνία δεν μπορεί να είναι δίκαιη αν αυτά τα δύο δεν πορεύονται μαζί...".