16 Φεβ 2014

Ραντεβού ...στο κρουαζιερόπλοιο! Της Τζένης Σουκαρά

Πήγα σε μάγισσες, σε καφετζούδες για να διαγνώσω το δημοτικό μέλλον της πρωτευούσης..
Θα ελλιμενιστούν τα κρουαζιερόπλοια άραγες ; Τούτο Μαρτη, τούτο το καλοκαίρι;

Κι άμα δεν είναι αυτόν τον Μάρτη πώς θα....
"εισρεύσει ο πλούτος" που θα επέλθει απο τον αμέριμνο τουρισμό που θα κατέλθει την σκάλα του κρουαζιερόπλοιου;
Το παρκαρισμένο πλοίο, που μονίμως αντικρίζω δια έτη πολλά και  συναπτά, ερωτήθηκε εαν μπορεί να βιώσει δακτύλιο μέσα στον Κορινθιακό και να μας αδειάσει την γωνιά, για να αλλάξει το μέλλον, η εικόνα και το πρεστίζ, και ν'αγκυροβολήσει το κρουαζιερόπλοιο που θα ανεβάσει το ηθικό του εμπόρου, του περιπτερά, του επιχειρηματία, του αγρότη και εισοδηματία αλλά  και του τετράποδου θαμώνα που επιτέλους θα δει κίνηση στην πόλη;

Η καφετζού ήταν σε σύσκεψη όταν ερωτούσα κι έπεσε η αποκλειστικότητα - βόμβα του ονόματος της δεύτερης εταιρίας κρουαζιέρας ..

Η χαρτορίχτρα διέγνωσε εμπλοκή ,ενώ εκείνη την ώρα οι κερασμένοι καφέδες έδιναν κι έπαιρναν έξω απο το λιμενικό ταμείο! Μια γουλιά εις υγείαν του των λιμεναρχών και των συνδαιτημόνων τους , μια απο το άλλο φλιτζανάκι εις υγείαν του προέδρου του επιμελητηρίου , των εφοπλιστών που εκείνη την ώρα μετρούσαν τα βάθη(δίχως τον πρόεδρο)!

Αγωνιώ, συγχωριανέ,  μέχρι να ακούσω την ντουντούκα πως ήλθανε τα κρουαζιερόπλοια και να τρέξουμε όλοι με σημαιάκια στον μόλο!!!
Θα δώσω συγχαρητήρια στον πάσα έναν! Σε μυστακιοφόρους και μη, εαν αυτό προδιαγράφει την έλευσή τους.

Ιστορική ημέρα εκείνη που θα έλθουν. Η πρωτεύουσα, κόρη του Πηγάσου, η κοιτίδα των πεζοδρομων, η ερωμένη των νταλικών, το απάγκιο των τετράποδων αλητών, να στέκει στην προβλήτα του λιμανιού,πίνοντας γάργαρο νερό Στυμφαλίας , ξυπόλητη, σωστό δελφινοκόριτσο και  να αγναντεύει τους πρώτους ξένους...

"Τουρίστες!Τουρίστες!" θα φωνάζει το πλήθοςχαιρετώντας τους νεόφερτους εγκαρδίως!Στρώστε τα καρό τραπεζομάντηλα ,ξεσκονίστε τις καρέκλες ,βάλτε μπρος τα τηγάνια να γιομίσει ο ουρανός ευωδιές απο ολοστρόγγυλο κεφτέ και καλαμαράκι που τελευταίως έλαβε πιστοποιητικό Κορινθιακου!








Τα μπαζώματα ασβεστώνονται κι ο Αλέκος ετοιμάζει "πέργκολες έκπληξη" ενώ ο Βασίλης εκπαιδεύει τα νέα γκαρσόνια σε ειδικά σεμινάρια, με  κοστούμι γραβάτα μώβ ατσαλάκωτη, πώς να προφέρουν το wellcome και να διεκδικούν μια θέση στην καρέκλα του καταστήματος τους .

Τα μίνι μπας επανέρχονται με εντολή της δημοτικής αρχής κάνοντας βόλτα τον κάθε ενδιαφερόμενο μέχρι τον Ποσειδώνα και πρίν τον Γαλαξία, καθώς και μέχρι την Αρχαία Κόρινθο δίχως να μπλεχτούν αδικως και ματαίως οι νεόφερτοι με τις "ευδιάκριτες" σημάνσεις και μας συχτηρίσουν και δεν αγοράσουν τσολιαδάκι για τσολιαδάκι!

Και ξαφνικά ο προεκλογικός αγώνας έχει μετατραπεί σε έγχρωμη ταινία της Φίνος φίλμ κι όλα κινούνται γύρω απο τα κρουαζιερόπλοια ! Ευτυχώς που έχει κάλμες ακόμα γιατί οι δραμαμίνες φέρνουν νύστα!

Ταμπέλες τοποθετούνται, σταθμοί υποδοχής  θα κάνουν ωσονούπω την εμφάνισή τους, ζαρτινιέρες φουντωτές όλο χαρά, οι παραλίες ξεσκονίζονται, οι νταλίκες κρύβονται, ο Άγιος Νικόλας χτυπά καμπάνες ανά προσέλευση υποψηφίου.
 Ο Φλοίσβος φωταγωγείται! Το δημοτικό μέγαρο ενισχύεται με προβολείς, και το Επιμελητήριο βάζει φωτορυθμικά.

 Η πρώτη εξαγγελία σπάει κόκαλα ! Το νερό χρησιμοποιείται αφειδώς τις ημέρες έλευσης των κρουαζιερόπλοιων ακόμα και στα σιντριβάνια για να κάνουν ποδόλουτρο οι τουρίστριες ..Κυρίως στο σύπμλεγμα του Πηγάσου που ενδείκνυται για φωτογραφίες και στις ντουζιέρες στην παραλία Τσακωνίκων για ευθεία προσέγγιση.


Ειδικά εκπαιδευμένοι Κορίνθιοι θα αποπροσανατολίζουν τον επισκέπτη εξυπνα και ευφάνταστα, ώτσε να μην πλησιάσει το Κέντρο Φύλαξης Αλοδαπών Κορίνθου..Για τον σκοπό αυτό οι εξαγγελίες είναι πολλές και ποικίλες!
Μόλις πλησιάσει το κρουαζιερόπλοιο 1 η πόλη ξεχύνεται στους δρόμους και χορεύει συρτάκι (ειδικά μαθήματα απο την "τερψιχόρη") .
Μόλις βγουν οι τουρίστες στην προβλήτα και ξεκινήσουν την ξενάγηση στην πόλη αλλάζουν οι πινακίδες και ο καθείς απο εμάς παίρνει υπο την ευθύνη του έναν επισκέπτη..


  Η Κόρινθος ζει το προεκλογικό όνειρό της. Διχως τουριστικές υποδομές, σηκώνει τον πήχη ψηλά, μέσα στην οικονομική κρίση και ονειρεύεται ..Παριστάνει τη νήσο της άγονης γραμμής που περιμένει πλοία με εφόδια και τουρίστες. Η Κόρινθος , κόρη της υπερβολής,περιμένει να βρεθεί στα σαλίνια του τουρισμού και στος εκθέσεις διαφημίζοντας τα κάλλη και τις ............παροχές της!!!Μακάρι - κάποτε!