Οι ενεργοί πολίτες : Λεωνίδας Φωτιάδης-Λάμπρος Κωστάρας
Με αφορμή τα διάφορα δημοσιεύματα που αφορούν την πώληση της έκτασης του Πεδίου Βολής του Δήμου Κορινθίων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ , καθώς και θεσμικές ανακοινώσεις που λένε ότι χάθηκε ένα όνειρο για την πόλη, αξίζει να θυμηθούν..
οι συμπολίτες μας ποιο είναι το όνειρο.
Το όνειρο της πόλης για το πεδίο Βολής ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η ομόφωνα ψηφισμένη πρόταση των ενεργών πολιτών Λ.Φωτιάδη και Λ.Κωστάρα, στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κορινθίων από το 2009 για την δημιουργία
Οικολογικού, Ενεργειακού και Εκπαιδευτικού πάρκου στο χώρο της χωματερής στο Πεδίο Βολής
Δείτε στην συνέχεια την πρόταση και τον οδικό χάρτη υλοποίησης της
Το όνειρο λοιπόν είναι αίτημα της πόλης και δεν μπορεί να το εγκαταλείψει αλλά να συνεχίζει να το διεκδικεί, να το παλεύει μέχρι να το δει να υλοποιείται διότι αφορά σε αναπτυξιακό όραμα και όχι σε σημειακό έργο βιτρίνας.
Λαμβάνοντας υπόψιν τις δηλώσεις του κ. δημάρχου ότι ο δήμος έχει πλεόνασμα και ταμειακό απόθεμα, προτείνουμε να αγοραστεί η προς πώληση έκταση και να δρομολογηθεί η αξιοποίησή της σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σημειώνουμε ότι το κόστος μίας τέτοιας επένδυσης (της αγοράς έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ) θα είναι σαφώς μικρότερο από αντίστοιχες μη παραγωγικές επενδύσεις του δήμου όπως π.χ. η αγορά του οικοπέδου 500 μέτρων πάνω στο οποίο υλοποιήθηκε η πλατεία στον Αγιο Γεώργιο.
Επιπλέον, σε περίπτωση πώλησης της περιοχής σε τρίτους με σκοπό την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών όπως προβλέπει το ΤΑΙΠΕΔ, ο δήμος θα βρεθεί μελλοντικά στην ανάγκη να επενδύσει πόρους για τη δημιουργία υποδομών, πιθανότατα υψηλότερου κόστους και μειωμένης αναπτυξιακής αξίας.
Ο δήμος οφείλει να εξηγήσει στους δημότες το λόγο για τον οποίο απαξιώθηκε η επιτροπή που συστάθηκε από το ΔΣ με σκοπό την υλοποίηση της πρότασης. Οφείλει επίσης να εξηγήσει τι έπραξε από το 2009 έως σήμερα ώστε να διεκδικήσει το Πεδίο Βολής σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ.
Η εξέλιξη με το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι απαραίτητα ένα χαμένο όνειρο αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί ως χρυσή ευκαιρία ώστε η ο δήμος Κορινθίων να δρομολογήσει, έστω καθυστερημένα, μία πρώτη ουσιαστική αναπτυξιακή επένδυση που μεταφράζεται σε θέσεις εργασίες, επισκέπτες υψηλού επιπέδου, ενίσχυσης του brand name κλπ
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και όλα τα δημοτικά σχήματα που σκοπεύουν να κατέβουν στις επερχόμενες εκλογές προτείνεται να πάρουν δεσμευτικές θέσεις ώστε να μην υπάρχει μία ακόμα χαμένη ευκαιρία. Η ομόφωνη αποδοχή της πρότασης υπήρξε μία ουσιαστική πράξη συναίνεσης και όλοι οφείλουν να την υποστηρίξουν με κάθε τρόπο. Είναι εύλογο να ζητηθεί νέα ομόφωνη επικαιροποιημένη απόφαση του ΔΣ που θα περιλαμβάνει και την αγορά του χώρου από το ΤΑΙΠΕΔ πριν τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΡΑΜΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
των ενεργών πολιτών: Λεωνίδα Φωτιάδη και Λάμπρου Κωστάρα
Για την ανάπτυξη:
Α. Οικολογικού, Ενεργειακού και Εκπαιδευτικού πάρκου
στο χώρο της χωματερής στο Πεδίο Βολής
και
Β. Αυτόνομης σύγχρονης μονάδας κλειστής (αναερόβιας) λιπασματοποίησης σε χώρο εντός των διοικητικών ορίων
του Δήμου Κορινθίων
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν για συζήτηση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων (αρ.πρ 6252/19-3-2009), αφορούν δύο συγκεκριμένες και ξεχωριστές προτάσεις που αποκαθιστούν ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα και επενδύουν στο περιβάλλον και στην «πράσινη ενέργεια» που θα μετατρέπει εκ νέου τα απόβλητά μας σε αξιοποιήσιμους πόρους.
Οι προτάσεις έχουν επείγοντα χαρακτήρα λόγω :
1. Της οικονομικής κρίσης και της ανάγκης για επενδύσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας
2. Της ανάπλασης της χωματερής στο χώρο του Πεδίου Βολής, που αποτελεί υποχρέωση έναντι της Ε.Ε και έχει ήδη καθυστερήσει
3. Της ανάγκης να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που θα είναι ταυτόχρονα και περιβαλλοντικά ορθολογική.
Διευκρινίζεται ότι οι υποβληθείσες προτάσεις είναι πολιτικού χαρακτήρα και επιδιώκουν τη λήψη απόφασης αντίστοιχης με την πολιτική απόφαση του Δήμου να ξεκινήσει και υλοποιήσει την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, πέρα από τις ενστάσεις που υπάρχουν για την πορεία υλοποίησής της.
Δεν συνιστούν επομένως τεχνοκρατικές προτάσεις και πολύ περισσότερο τεχνοκρατικές μελέτες οι οποίες είναι αναφανδόν απαραίτητες.
Πιο αναλυτικά προτείνεται:
1) Η δημιουργία πρότυπου Οικολογικού, Ενεργειακού και Εκπαιδευτικού πάρκου στο χώρο της χωματερής του Πεδίου Βολής, ταυτόχρονα με την πλήρη ανάπλασή της,
Φωτό 1 : Το οικολογικό πάρκο Δερβενίου στη Βόρεια Ελλάδα
που θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή γύρω από το Πεδίο Βολής και θα αποτελέσει πόλο έλξης τόσο εκπαιδευτικά, όσο και τουριστικά για χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο, αφού δεν υπάρχει ανάλογο πάρκο ούτε στην Κορινθία, ούτε στην Πελοπόννησο.
Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, η επισκεψιμότητα που θα έχει το οικολογικό, ενεργειακό και εκπαιδευτικό πάρκο καθώς και η διαφήμιση που θα γίνει για ένα τέτοιο έργο περιβάλλοντος θα βοηθήσουν την Κόρινθο και την τοπική οικονομία.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο χώρο αυτού του πάρκου θα είναι δυνατό :
• Να οργανώνονται εκδηλώσεις, ημερίδες, διαλέξεις και εκθέσεις για το περιβάλλον.
• Να οργανώνονται προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με σχολεία, πολίτες, φορείς της πόλης, επιχειρήσεις, κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού με σκοπό την συνεχή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργή συμμετοχή τους σε προγράμματα ανακύκλωσης και λιπασματοποίησης .
• Να γίνεται επίδειξη της ανακύκλωσης και της οικιακής λιπασματοποίησης.
• Να γίνεται επίδειξη λειτουργίας φωτοβολταικού συστήματος
• Να γίνεται επίδειξη λειτουργίας μικρής ανεμογεννήτριας
• Να προβάλλονται οι δυνατότητες απασχόλησης που προκύπτουν από την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων αλλά και την εφαρμογή της πράσινης οικονομίας (όπως δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων).
• Να εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου.
• Να οργανώνονται δράσεις και προγράμματα που χρηματοδοτούνται είτε από την Ε.Ε, είτε από την πολιτεία σε συνεργασία με πιστοποιημένους φορείς για την ανακύκλωση και Μ.Κ.Ο
• Να αποτελέσει χώρο περιπάτου και αναψυχής για τους πολίτες με την δημιουργία υψηλής ζώνης πράσινου και αθλητικών εγκαταστάσεων
Φωτό 2 : Προτεινόμενο πάρκο σωματικής διάπλασης
• Να αποτελέσει χώρο εναλλακτικής αναψυχής, άθλησης και απασχόλησης μικρών παιδιών σε ειδικό πάρκο διαχείρισης αισθήσεων και σωματικής διάπλασης
• Το πάρκο θα διαθέτει οικολογική και πρότυπη βιοκλιματική συνεδριακή αίθουσα και θα είναι φυσικά ενεργειακά αυτόνομο.
• Να υπάρχει πρόβλεψη ανοιχτού αμφιθεάτρου και πλατείας για την οργάνωση ανοιχτών πολιτιστικών εκδηλώσεων
• Να διαθέτει μικρό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής σε ποδηλατόδρομους
• Να διαθέτει κέντρο μεσογειακής διατροφής και προώθησης Κορινθιακών προϊόντων
• Τέλος ένας μικρός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φιλοξενία και φροντίδα αδέσποτων και τραυματισμένων ζώων.
Η παραπάνω πρόταση εφόσον γίνει αποδεκτή μπορεί να αποτελέσει το υπόβαθρο μιας δίκαιης διεκδίκησης για απόδοση ή μακρόχρονη παραχώρηση στον Δήμο, της περιοχής από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Το σχετικό κόστος τόσο για την μελέτη, όσο και για την ανάπλαση και τη δημιουργία του οικολογικού πάρκου, χρηματοδοτείται από το 4ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, μέσω της Περιφέρειας.
Επίσης στην κατεύθυνση της πράσινης οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης προτείνεται συγκεκριμένα :
2) Η δημιουργία αυτόνομης σύγχρονης μονάδας κλειστής (αναερόβιας) λιπασματοποίησης για τα βιολογικά απόβλητα, δηλ. ενός σταθμού «πράσινης ενέργειας» που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και δίνει ουσιαστικές λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα.
Τα βιολογικά απόβλητα (απόβλητα από κήπους, κουζίνες και τρόφιμα) αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 των αστικών αποβλήτων. Η διαχείρισή τους επομένως έχει τεράστια σημασία αφού, μαζί με την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, μπαταριών κλπ που αντιπροσωπεύουν περίπου το 50-55% των αστικών αποβλήτων, συνιστούν μια ολοκληρωμένη διαχείριση που μπορεί να ξεπεράσει το 90% του συνόλου των στερεών αποβλήτων και να λύσει το τεράστιο πρόβλημα της διάθεσής τους.
Γιατί από την διάθεση απορριμμάτων και τους Χ.Υ.Τ.Α μπορούμε να περάσουμε στην διάθεση υπολειμμάτων (που είναι αβλαβή για το περιβάλλον) και τους Χ.Υ.Τ.Υ
Το ζήτημα είναι σε ποια κατεύθυνση θα γίνει η διαχείριση των βιολογικών αποβλήτων γιατί η κατεύθυνση συνιστά και πολιτική απόφαση.
Την κατεύθυνση δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από την Πράσινη Βίβλο, για ανάκτηση ενέργειας από βιολογικά απόβλητα με την εφαρμογή της λύσης της κλειστής (αναερόβιας) λιπασματοποίησης.
Φωτό 3 : Μονάδα λιπασματοποίησης και παραγωγής βιοαερίου στη Λίλλη της Γαλλίας
Η κλειστή (αναερόβια) λιπασματοποίηση δίνει παραγωγή (ανάκτηση) ενέργειας από το βιοαέριο.
Το βιοαέριο μπορεί να αξιοποιηθεί για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θερμότητας (μπορεί να ζεστάνει σχολεία, κολυμβητήρια, δημόσια κτίρια), αλλά και ως βιοκαύσιμο στις μεταφορές.
Η αναερόβια ζύμωση συνιστά την πλέον επωφελή τεχνική επεξεργασίας από οικονομική και περιβαλλοντική άποψη.
Πραγματοποιείται σε κλειστούς αντιδραστήρες και επιφέρει σημαντική μείωση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων και ως εκ τούτου συντείνει στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.
Εφόσον γίνει αποδεκτή η παραπάνω πρόταση, ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει σε ανάθεση τεχνοοικονομικής μελέτης και να αποφασίσει τον χώρο που θα δημιουργηθεί η μονάδα κλειστής (αναερόβιας) λιπασματοποίησης. Ο προσδιορισμός του χώρου προϋποθέτει προμελέτη που μπορεί να γίνει σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς φορείς οι οποίοι έχουν ήδη εργαστεί σε αντίστοιχες μελέτες στην Ελλάδα. Στην κατεύθυνση αυτή θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη μία δημόσια εκδήλωση-συζήτηση με συμμετοχή των Πανεπιστημιακών φορέων, του Δήμου Ελευσίνας, του επιτρόπου κ. Δήμα και της Greenpeace.
Σημειώνεται ότι η προμελέτη θα προσδιορίσει τις απαιτήσεις του χώρου και θα αναδείξει όλα τα σχετικά χωροταξικά, πολεοδομικά και άλλα διαδικαστικά ζητήματα που σχετίζονται με το εγχείρημα. Τονίζεται όμως ότι εγκαταστάσεις τέτοιου τύπου είναι περιορισμένης έκτασης, δεν παράγουν οσμές και δεν επιβαρύνουν τον περιβάλλοντα χώρο.
Φωτό 4 : Μονάδα αναερόβιας ζύμωσης στη Γαλλία
Στην μονάδα θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται και οι 9 Δήμοι του Συνδέσμου, κάνοντας ακόμα πιο οικονομικά συμφέρουσα μια τέτοια πράσινη επένδυση
Η πρόταση απευθύνεται στον Δήμο Κορινθίων και όχι στον Σύνδεσμο (που εν δυνάμει θα μπορούσε να κατατεθεί) γιατί σε περίπτωση που η μονάδα δεν δημιουργηθεί σε χώρο του Δήμου, τότε τα οφέλη αυτής της πράσινης επένδυσης δεν θα τα αποκομίζει ο Δήμος Κορινθίων.
Τα έσοδα, από την παραγωγή (ανάκτηση) ενέργειας, θα δίνουν σημαντικό κέρδος για τον δήμο.
Το κόστος μελέτης και επένδυσης μπορεί ο δήμος να το διεκδικήσει κατά 50% από το 4ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, μέσω της Περιφέρειας.
Ταυτόχρονα προτείνεται, να εφαρμόσει πιλοτικά ο Δήμος, μοιράζοντας δωρεάν 200 κάδους (το κόστος δεν είναι μεγάλο) πρόγραμμα οικιακής λιπασματοποίησης που θεωρείται ως ο πλέον επωφελής για το περιβάλλον τρόπος διαχείρισης των οικιακών βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων. Η διανομή των κάδων προτείνεται να γίνει κυρίως στις γειτονιές εκτός κέντρου.
Η παραπάνω πρόταση μαζί με την ανακύκλωση συνιστά ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων και κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση και λογική, με την προωθούμενη προσωρινή λύση της δεματοποίησης και αποθήκευσης όλων των απορριμμάτων που εάν εφαρμοστεί, θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα με τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία και επιπλέον, μαθηματικά, οδηγεί στην καύση με συνέπειες που αναφέρονται σε σχετική έκθεση της Greenpeace.
Μέχρι τότε θα έχει χαθεί η ευκαιρία να μετατρέψουμε 400-450 χιλ τόνους απορριμμάτων σε αξιοποιήσιμους πόρους και να δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.
Φωτό 5 : Εικόνες από το πεδίο βολής όπως είναι σήμερα
ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
για την προώθηση
μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων
και οικολογικού πάρκου
Η εισήγηση Λ. Φωτιάδη – Λ. Κωστάρα στην επιτροπή
που συνέστησε το Δημοτικό Συμβούλιο
1) Εντατικοποίηση/ προώθηση της ανακύκλωσης και πιλοτικού προγράμματος οικιακής λιπασματοποίησης.
Η εντατικοποίηση της ανακύκλωσης σημαίνει άμεσα λιγότερα σκουπίδια που πάνε για θάψιμο, λιγότερα δρομολόγια για τις χωματερές.
Ο στόχος πρέπει να είναι, ότι στο τέλος του 2009, να ανακυκλώνεται με διαλογή στην πηγή το 25-30% των απορριμμάτων του δήμου. Πως;
α) Με αύξηση άλλων 200 μπλε κάδων για το 2009, που ζητάμε από την Ε.Ε.Α.Α
β) Με αύξηση των οχημάτων για τα ανακυκλώσιμα έτσι ώστε στο τέλος του 2009 να έχουν γίνει 4 (το 1 μπορεί να γίνει αγορά με χρήματα του δήμου, αφού πρώτα γίνει αντίστοιχη εγγραφή στον προϋπολογισμό)
γ) Επαφή και συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης για την ανάληψη προγραμμάτων για
• Πιλοτικό πρόγραμμα (διάρκεια μέχρι τέλους 2009), με δωρεάν διάθεση από τον δήμο, 200 κάδων οικιακής λιπασματοποίησης, σε οικογένειες στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου.
• Πρόγραμμα πόρτα-πόρτα, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανακύκλωση (διάρκεια 1 χρόνος)
• Πιλοτικό πρόγραμμα (είναι επιδοτούμενο) LIFE-PAYT, με στόχο την μείωση των αποβλήτων που οδεύουν προς ταφή, αύξηση της ανακύκλωσης και μείωση των δημοτικών τελών στους δημότες που κάνουν ανακύκλωση (αντίστοιχο τρέχει στον δήμο Ελευσίνας).
δ) Με την ευρεία εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης (Ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, συσσωρευτών, μπαταριών, λάστιχων, ογκώδη αντικείμενα κλπ) σε συνεργασία με πιστοποιημένες εταιρείες όπως ΑΦΗΣ, ΣΥΔΕΣΥΣ κλπ που θα μειώσουν ακόμη περαιτέρω τα απόβλητα που οδεύουν προς ταφή.
ε) Επεξεργασία των ογκωδών αντικειμένων (πχ έπιπλα) και κλαδιών με αγορά μηχανήματος που θα τα τεμαχίζει και θα τα κάνει πριονίδι, το οποίο μπορεί να διαθέτει πχ ως εναλλακτική καύσιμο ύλη σε βιομηχανικές μονάδες.
στ) Επεξεργασία των μπαζών με αγορά μηχανήματος που θα τα μετατρέπει σε χώμα και το οποίο μπορεί να διαθέτει σε εργολάβους- κατασκευαστές.
η) Πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης με αφετηρία τα σχολεία της πόλης ως εξής :
• Τοποθετούνται κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών, λαμπτήρων, μελανοταινιών και ηλεκτρικών συσκευών στα σχολεία.
• Οργανώνονται προγράμματα ενημέρωσης μέσα στα σχολεία
• Τα σχολεία που θα επιτύχουν να συλλέξουν το μεγαλύτερο όγκο ανακυκλώσιμων θα βραβεύονται με χρηματοδότηση των ετήσιων εκδρομών των μαθητών απευθείας από το Δήμο.
θ) Πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης συνοικίας με μείωση στο λογαριασμό νερού εφόσον επιτυγχάνονται συγκεκριμένοι στόχοι στις ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών
ι) Τοποθέτηση μικρών κάδων ανακύκλωσης στις πλατείες και τις παραλίες
κ) Πιλοτική τοποθέτηση skippers (κάδων) για την εναπόθεση των κλαδιών και βαρέων απορριμμάτων με ταυτόχρονο πρόγραμμα ενημέρωσης και τροποποίηση του κανονισμού καθαριότητας.
Για να έχουμε όμως μια ολοκληρωμένη διαχείριση στα απορρίμματα εκτός από την εντατικοποίηση της ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή απαιτούνται
• Κ.Δ.Α.Υ (αυστηρά μόνον για τους μπλε κάδους-τις συσκευασίες)
• Μονάδα κλειστής αναερόβιας Λιπασματοποίησης (για παραγωγή ενέργειας και λιπάσματος α΄ ποιότητας)
• Χ.Υ.Τ.Υ ( υπολείμματα που αφορούν το 8-10% και είναι αδρανή προς το περιβάλλον)
Προτείνεται, να γίνει συζήτηση στον Σύνδεσμο Δήμων Ανατολικής Κορινθίας για να αποφασίσει την δημιουργία και χωροθέτηση των παραπάνω.
Με πρόταση για σύσταση διαδημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας στην οποία θα συμμετέχουν οι 9 δήμοι του Συνδέσμου και επιπλέον να γίνει πρόταση συμμετοχής και στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης(ΕΕΑΑ) η οποία έτσι και αλλιώς μπορεί να καταβάλει όλο το κόστος της επένδυσης για το ΚΔΑΥ.
Το κεφάλαιο που θα συνεισφέρει ο κάθε εταίρος(δήμος), άρα και το ποσοστό που θα έχει ο κάθε δήμος, θα συμφωνηθεί ανάλογα των δυνατοτήτων του κάθε δήμου.
Η διαδημοτική Α.Ε θα διαχειρίζεται το ΚΔΑΥ, την μονάδα λιπασματοποίησης, τον ΧΥΤΥ, τα μπάζα και τα ογκώδη αντικείμενα. Τα κέρδη από αυτή την διαχείριση θα μοιράζονται ανάλογα των μεριδίων.
Θα πρέπει να αποφασιστεί ότι θα γίνουν 4 διαφορετικές χωροθετήσεις (δηλ. σε 4 διαφορετικούς δήμους) για
• ΚΔΑΥ,
• Μονάδα Λιπασματοποίησης,
• ΧΥΤΥ,
• Επεξεργασία ογκωδών αντικειμένων με τοποθέτηση ειδικού τεμαχιστή και διαχείριση μπαζών.
Οι διαφορετικές χωροθετήσεις κρίνονται αναγκαίες για τους εξής λόγους
• Απαιτούν πού μικρότερες εκτάσεις σε σχέση με μια υπέρ συγκέντρωση όλων σε μια περιοχή
• Όλοι οι δήμοι του Συνδέσμου θα αναλάβουν συλλογικά τις ευθύνες τους για το μείζον πρόβλημα τις ολοκληρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών
• Δημιουργούνται προϋποθέσεις συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών
• Αν ενδεχομένως σκοντάψει κάποια χωροθέτηση, δεν θα φρενάρει το σύνολο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης αφού θα προχωράνε οι υπόλοιπες
Έτσι 4 δήμοι θα προτείνουν συγκεκριμένη τοποθεσία για την χωροθέτηση και στην συνέχεια ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει στην ανάθεση των απαραίτητων μελετών.
Πρέπει βέβαια πρώτα οι προτάσεις(δήμοι) να έχουν εξασφαλίσει από δασαρχείο και αρχαιολογία ότι δεν υπάρχουν τα σχετικά κωλύματα.
2) Δημιουργία σύγχρονης μονάδας κλειστής αναερόβιας λιπασματοποίησης για τα βιολογικά απόβλητα εκτός του χώρου Πεδίου Βολής
• Επαφή με τον Δήμο Ελευσίνας, με σκοπό την συνεχή ενημέρωση για την επένδυση που προχωράει, δηλ. της μονάδας κλειστής αναερόβιας λιπασματοποίησης για τα βιοαποδομήσιμα, με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το βιοαέριο.
• Διοργάνωση από τον Δήμο ή από τον Σύνδεσμο Δήμων Ανατολικής Κορινθίας δημόσιας εκδήλωσης- συζήτησης (διημερίδας) με θέμα «Πόλη χωρίς σκουπίδια- μια πράσινη επένδυση με την δημιουργία κλειστής αναερόβιας λιπασματοποίησης για τα βιολογικά απόβλητα» με την συμμετοχή του Επίτροπου Περιβάλλοντος της Ε.Ε κ. Δήμα, Πανεπιστημιακών φορέων, του Δήμου Ελευσίνας, Μ.Κ.Ο, Τ.Ε.Δ.Κ κτλ
• Συνεργασία με αντίστοιχα τμήματα Πανεπιστημιακών φορέων για την ανάθεση προμελέτης που θα προσδιορίσει τις απαιτήσεις του χώρου και θα αναδείξει τα σχετικά χωροταξικά, πολεοδομικά και άλλα διαδικαστικά ζητήματα που σχετίζονται με το εγχείρημα.
• Συνεργασία με αντίστοιχα τμήματα Πανεπιστημιακών φορέων για την ανάθεση τεχνοοικονομικής μελέτης της επένδυσης.
• Υποβολή αιτήματος στην Περιφέρεια χρηματοδότησης των μελετών και στην συνέχεια της κατασκευής του έργου
3) Υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για την επέκταση παραχώρησης των δύο χώρων του Πεδίου Βολής, με σκοπό την αποκλειστική χρήση για ανάπτυξη Οικολογικού, Ενεργειακού και Εκπαιδευτικού πάρκου
Η υποβολή του αιτήματος πρέπει να περιλαμβάνει Φάκελο διεκδίκησης/ παραχώρησης
• Σχετική επιστολή του Δημάρχου
• Την Ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι ζητάει την παραχώρηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
• Τοπογραφικό διάγραμμα χώρου πεδίου Βολής (όπου θα φαίνεται ακριβώς η έκταση που ζητάει να του παραχωρηθεί ο Δήμος Κορινθίων)
• Αντίγραφα από τα δύο παραχωρητήρια
• Αεροφωτογραφίες αν είναι δυνατό
• Την δικαστική απόφαση για το κλείσιμο της χωματερής
• Την πρόταση για την δημιουργία Οικολογικού, Ενεργειακού και Εκπαιδευτικού πάρκου
• Την μελέτη αποκατάστασης της χωματερής- που πρέπει να περιλαμβάνει και την μελέτη απορρύπανσης- που έχει κάνει η Περιφέρεια (μαζί με την απόφαση για την ανάθεση της μελέτης)
• Απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων Καλλιθέας και Φιλοθέης-Νεάπολης, με υπογραφές των κατοίκων, ότι ζητάνε την παραχώρηση για την αποκλειστική δημιουργία Οικολογικού, Ενεργειακού και Εκπαιδευτικού πάρκου
Ο φάκελος με όλα τα παραπάνω στοιχεία πρέπει φυσικά να είναι σε γνώση και στην διάθεση της επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου.
Κλείσιμο ραντεβού με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για να υποβληθεί το αίτημα και ο πλήρης φάκελος.
Η προετοιμασία του φακέλου και η υποβολή του αιτήματος έχει επείγοντα χαρακτήρα για την περαιτέρω προώθηση τόσο της ανάπλασης της χωματερής, όσο και της ανάπτυξης του οικολογικού πάρκου.
4) Ανάπλαση χωματερής Πεδίου Βολής με ταυτόχρονη ανάπτυξη στο χώρο Οικολογικού, Ενεργειακού και Εκπαιδευτικού πάρκου
Η προώθηση τους πρέπει να περιλαμβάνει
• Την μελέτη αποκατάστασης της χωματερής- που πρέπει να εμπεριέχει και την μελέτη απορρύπανσης- που έχει κάνει η Περιφέρεια (μαζί με την απόφαση για την ανάθεση της μελέτης)
• Συνεργασία του Δήμου με ειδικό τεχνικό σύμβουλο που θα μπορεί να παρέχει επιστημονική γνωμοδότηση τόσο της μελέτης αποκατάστασης που έχει κάνει η Περιφέρεια, όσο και για την πορεία της πλήρους απορρύπανσης και αποκατάστασης της χωματερής (πρόταση για συνεργασία με τον κ. Ε. Γιδαράκο – καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντή του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων αποβλήτων)
• Σε περίπτωση που δεν υπάρχει μελέτη αποκατάστασης της χωματερής από την Περιφέρεια τότε προτείνεται να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος σε μελέτη σε συνεργασία με τον κ. Γιδαράκο και το κόστος της μελέτης να το διεκδικήσει από την Περιφέρεια.
• Διερεύνηση και Συνεργασία με αντίστοιχα τμήματα Πανεπιστημιακών φορέων για την ανάθεση προμελέτης και στη συνέχεια οριστικής μελέτης για την ανάπτυξη στο χώρο Οικολογικού, Ενεργειακού και Εκπαιδευτικού πάρκου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει βάλει η πρόταση (Παρόμοια μελέτη κατέθεσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μαζί με το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης να γίνει οικολογικό πάρκο η περιοχή της χωματερής Δουρούτη στο Νομό Ιωαννίνων).
• Υποβολή αιτήματος στην Περιφέρεια χρηματοδότησης της κατασκευής του έργου
Κωστάρας Λάμπρος
Φωτιάδης Λεωνίδας