9 Ιαν 2014

Πέντε κακουργήματα – επτά εντάλματα σύλληψης – 400 εκατ. ευρώ η ζημιά


Εικοσιπέντε άτομα, πέντε κακουργήματα, επτά εντάλματα σύλληψης και ζημία που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ είναι ο απολογισμός της μεγάλης έρευνας για τα κόκκινα δάνεια του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου που διενήργησε η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου.


Η εισαγγελέας με τη σύμφωνη γνώμη της επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς Ελένης Ράικου άσκησε ποινικές διώξεις για απάτη σε βάρος του Δημοσίου από κοινού με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, απιστία κατ’ εξακολούθηση, άμεση συνέργεια σε απιστία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ’ επάγγελμα και άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα.

Βασικοί πρωταγωνιστές στην υπόθεση φέρονται υψηλόβαθμα στελέχη του ΤΤ και γνωστοί επιχειρηματίες. Για επτά μάλιστα πρόσωπα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. Μεταξύ αυτών ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς και ο πρώην διοικητής του ΤΤ, Άγγελος Φιλιππίδης, αλλά και για τους Κυριάκο Γριβέα, τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα (είναι κάτοικοι εξωτερικού),  τον Μάριο Βαρώτση και δύο ακόμα υπαλλήλους του ΤΤ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κατάλογος των κατηγορουμένων περιλαμβάνει και τον ήδη προφυλακισμένο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Η έρευνα της εισαγγελίας ξεκίνησε με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου και επεκτάθηκε σε όλα τα προβληματικά δάνεια του ΤΤ από 2007 έως το 2012.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης διαβιβάστηκαν την εισαγγελία πέντε πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και της Αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.

Στην πορεία της έρευνάς της η κ. Παπανδρέου εντόπισε περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης και δανεισμού σε σειρά εταιρειών συγκεκριμένων επιχειρηματιών κατά παράβαση της νομοθεσίας. Ενδεικτικό της τεράστιας ζημίας που έχει υποστεί το Δημόσιο είναι το γεγονός ότι από τα «κόκκινα δάνεια» δεν έχει εξοφληθεί ούτε ένα από αυτά. Σε μία μάλιστα περίπτωση υπήρχε ειδική ρήτρα στη δανειακή σύμβαση για μη παρακολούθηση της χρήσης δανείου. Τα μεγαλύτερα δάνεια είναι αυτά του κ.Κοντομηνά με 110 εκατομμύρια και του Λαυρεντιάδη με 100 εκατ. ευρώ.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον ανακριτή κατά της διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη, ο οποίος εξέδωσε και τα επτά εντάλματα σύλληψης.

Από την πλευρά του ο Άγγελος Φιλιππίδης, μέσω του δικηγόρου του διεμήνυσε, ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να απολογηθεί.