3 Νοε 2013

Πολιτικό μούδιασμα μετά τις δολοφονίες


Της Αγγελικής Σπανού
Το απρόβλεπτο ήταν προβλέψιμο. 
Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις συλλήψεις της ηγεσίας της Χ.Α υπήρχε ο φόβος ότι κάτι πολύ κακό θα συμβεί. Με διαρροές, άλλωστε, από την Κατεχάκη δημοσιοποιείται, ότι οι αρχές περίμεναν...
 
 (γενικώς) τρομοκρατικό χτύπημα. 
 Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα καλό σενάριο: Να βρεθούν οι δράστες, να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους, να υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Εάν αυτό δεν συμβεί, ο τρόμος θα διαχέεται, ποιο θα είναι το επόμενο θύμα;, η σύγχυση θα μεγαλώνει και η αίσθηση της μη κανονονικότητας στην ελληνική πραγματικότητα θα εμπεδώνεται εντός και εκτός συνόρων.

Είναι πολύ νωρίς, για να μετρηθεί ο πολιτικός αντίκτυπος του φοβερού γεγονότος. Η Χ.Α δείχνει ήδη, αποφεύγοντας τις ακρότητες, ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει την εξέλιξη αυτή, για να εξωραίσει την εικόνα της και να απευθυνθεί με νέους όρους στο εκλογικό σώμα. Από εκεί και πέρα, δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς, ποιο θα είναι το τελικό αποτύπωμα.  
Αλλοι λένε, ότι ο φόβος φέρνει ένα ζάρωμα, που ευνοεί τη συσπείρωση γύρω από την εξουσία.

Αλλοι πιστεύουν το αντίθετο, ότι η αίσθηση της διάλυσης και του χάους αποσυσπειρώνει.  Η αμηχανία είναι εύλογη και γι αυτό δεν ειπώθηκαν πολλά από το πολιτικό σύστημα, πέρα από εκφράσεις αποτροπιασμού και καταδίκης. Η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά συγκρατημένη στις διαρροές, εκφράζει αποφασιστικότητα για την διαλεύκανση της σκοτεινής υπόθεσης και εκπέμπει μήνυμα ισχύος και αυτοπεποίθησης, για να πείσει ως δύναμη σταθερότητας/ομαλότητας.

Αυτό το Σαββατοκύριακο η πολιτική επικαιρότητα θα μονοπωλούταν από την άφιξη των επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας εδώ και τις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν την Τρίτη με το οικονομικό επιτελείο. Η ατζέντα άλλαξε με τον πλέον βίαιο τρόπο και το αστυνομικό δελτίο σκεπάζει τα πάντα. Αυτό δεν σημαίνει, ότι όσα δεν φαίνονται δεν υπάρχουν. Το νέο κύμα αρνητικής δημοσιότητας, που σηκώθηκε σε διεθνές επίπεδο, γύρω από όσα συμβαίνουν στην πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, επιβαρύνει μια ατμόσφαιρα που έτσι κι αλλιώς ήταν μουντή. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών, μετά από έναν πόλεμο νεύρων με φημολογία για ενδεχόμενη αναβολή της επίσκεψής τους, έρχονται για να ελέγξουν την εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και για να επιμείνουν στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Η κυβέρνηση ψάχνει να βρει έναν τρόπο, να ισορροπήσει μεταξύ των μνημονιακών δεσμεύσεων και των κοινοβουλευτικών αντοχών που περιορίζονται, όσο αυξάνεται η κοινωνική δυσανεξία απέναντι στην ακολουθούμενη πολιτική. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων έχει γίνει πολύ δύσκολος κόμπος. Ο νόμος ξαναφτιάχνεται από την αρχή, για να χωρέσουν οι παρατηρήσεις των βουλευτών σε σχέση κυρίως με τα αγροτεμάχια, αλλά (όπως συνήθως) δεν βρίσκονται τα δημοσιονομικά ισοδύναμα, ώστε το τελικό κείμενο να γίνει αποδεκτό και από τους βουλευτές και από την Τρόικα.

Η διάρκεια του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, είναι άδηλη. Κανονικά, θα μείνουν μέχρι να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2014 στο τέλος Νοεμβρίου. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού και ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί. 
Δηλαδή, τα νέα μέτρα που η κυβέρνηση αποκλείει γνωρίζοντας πως, εκτός μεγάλου απροόπτου, δεν περνάνε από τη Βουλή.