Νέα δεδομένα στην κινητικότητα που παρατηρείται στο πολιτικό σύστημα δημιουργεί η δήλωση του Φώτη Κουβέλη στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ότι η ΔΗΜΑΡ θα μείνει στην αντιπολίτευση μέχρι τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Δήλωση που εκ των πραγμάτων...
ανατρέπει την έως τώρα θέση της Αγίου Κωνσταντίνου που απέρριπτε τις εκλογές ως λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας και τασσόταν υπέρ της συγκρότησης μιας νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή με άλλον πρωθυπουργό.
Η νέα τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη ότι θα παραμείνει το κόμμα του στα έδρανα της αντιπολίτευσης «καίει» τις συζητήσεις στο Μαξίμου, αλλά και την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη, για πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά για νέα Προγραμματική Συμφωνία ώστε να επιστρέψει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. «Καίει» δηλαδή την πιο σημαντική εφεδρεία στην οποία στόχευε το Μέγαρο Μαξίμου, όχι απλώς για να διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία λίγο πριν τις ευρωεκλογές, ενόψει της αναμενόμενης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για την τελική συμφωνία απομείωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και να συγκροτήσει -μαζί με ανεξάρτητους και βουλευτές των ΑΝΕΛ- συνθήκες συγκρότησης προεδρικής πλειοψηφίας τον Φεβρουάριο του 2014.
Ο διεμβολισμός των ΑΝΕΛ και η προσέγγιση ανεξάρτητων βουλευτών (ακούγονται τα ονόματα πρωτίστως του Γιάννη Κασαπίδη αλλά και του Νίκου Κουράκου της «Νέας Μέρας») αποτελούν αυτή τη στιγμή-και με τις παρούσες συνθήκες-τη μόνη κοινοβουλευτική εφεδρεία της πλειοψηφίας. Παράλληλα, η τοποθέτηση Κουβέλη συμβάλλει στην ένταση της κινητικότητας στο πολιτικό και κομματικό σύστημα, με σημείο αιχμής το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα το χώρο της κεντροαριστεράς.
«Αρκεί να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές»
Η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μοιάζει με κινούμενη άμμο και δεν είναι τυχαίο ότι σε εφημερίδα που θεωρείται «της παράταξης» κυκλοφόρησαν σενάρια διαδοχής του Ευ. Βενιζέλου! Οι βουλευτές, μάλιστα, εμφανίζονται σφόδρα δυσαρεστημένοι από τις «διαρροές» που αποδίδουν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση, διαρροές που αποδίδουν στην ανασφάλεια μέρους της ηγεσίας, αλλά και σε συγκεκριμένα οικονομικά κέντρα που επιθυμούν διακαώς τη στήριξη της κυβέρνησης. Οι «ύποπτοι» βουλευτές, πάντως, διαμηνύουν πως εφόσον ισχύσουν οι κόκκινες γραμμές που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος προχθές μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν έχουν κανένα λόγο να μην ψηφίσουν πλειστηριασμούς και φόρο ακινήτων - απλώς δεν πιστεύουν ότι οι κόκκινες γραμμές θα τηρηθούν…
«Μουδιάζουν» οι «58»
Η άσχημη κατάσταση που στην παρούσα φάση παρατηρείται στο ΠΑΣΟΚ δημιουργεί προβληματισμό και εντός των «58» που αρχίζουν και διαβλέπουν κίνδυνο αποτυχίας στο εγχείρημά τους για δημιουργία «ελληνικής Ελιάς». Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερα προβληματισμένος φέρεται πλέον για το μέλλον της συγκεκριμένης Κίνησης εμφανίζεται και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που εξαρχής στήριξε την προσπάθεια, ενώ ορισμένοι εκ των «58» συζητούν ήδη εναλλακτικές στρατηγικές, όπως π.χ. να επικαλεστούν την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει και να «ζυμώσουν» την θέση πως οι «58» θα πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα ίδρυσης νέου κόμματος. Και όλα αυτά, παρά την απόφαση για ανοιχτή συγκέντρωση της «Κίνησης των 58» στο θέατρο «Ακροπόλ» στις 9 Δεκεμβρίου, λίγο πριν δηλαδή την έναρξη του Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, με εμφανείς τις πολιτικές σκοπιμότητες.
Μεγάλοι οι κίνδυνοι στη ΔΗΜΑΡ
Το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, στις 15 Δεκεμβρίου, αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις. Όχι μόνο γιατί το κόμμα του Φώτη Κουβέλη θα πρέπει να αποφασίσει την κατεύθυνση που θα κινηθεί, αλλά και για το εάν θα εξέλθει ενωμένο από το Συνέδριο. Αν, δηλαδή, θα μπορεί να υπάρξει σύνθεση, με τη συμμετοχή σε αυτό και της μειοψηφίας, που εκφράζεται σήμερα από τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Σπύρο Λυκούδη, τον εκπρόσωπο τύπου Ανδρέα Παπαδόπουλο, τον βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Βασίλη Οικονόμου και άλλα στελέχη. Μετά το Συνέδριο, πάντως, ο Φώτης Κουβέλης αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία για τον «τρίτο πόλο», απευθύνοντας σύμφωνα με πληροφορίες προτάσεις και σε πρώην ή ανεξαρτητοποιημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ακόμα και στον πρώην Γραμματέα Γιάννη Ραγκούση.
Αν η κινητικότητα αυτή ευοδωθεί, δεν αποκλείεται η ΔΗΜΑΡ να αποτελεί το μεταβατικό σχήμα για ένα νέο κόμμα, στο πλαίσιο της συντελούμενης ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού. Πολύ περισσότερο που θα προωθηθεί και η συνεργασία με τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη Κουβέλη στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην εσωκομματική αντιπολίτευση της Αγίου Κωνσταντίνου, με κορυφαία στελέχη να εκφράζουν τις διαμαρτυρίες τους και τις διαφωνίες τους στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ για την αλλαγή θέσης του κόμματος.