19 Νοε 2013

Τελευταία ελπίδα, η Μέρκελ


Της Αγγελικής Σπανού 
Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο την Παρασκευή στο Βερολίνο επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου, αφού οι πιθανότητες συμφωνίας με την Τρόικα τις επόμενες μέρες εξανεμίζονται. 
Την Πέμπτη θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2014...
 
 χωρίς την έγκριση των ελεγκτών, οι οποίοι και θα φύγουν για να επανέλθουν στις αρχές Δεκεμβρίου. 

Τι θα αφήσουν πίσω τους;

- Απαιτήσεις για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

- Αξιώσεις για μείωση συντάξεων των λεγόμενων ευγενών ταμείων, κατάργηση εφάπαξ και επικουρικών, όπως επίσης των πρόωρων συντάξεων.

- Πρόταση για κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων που συνολικά ανέρχονται στα τρία δισ. ευρώ ετησίως.

- Την άρνησή τους να κοπεί και άλλο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα από τις αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και όποιες άλλες τρύπες.

- Την εκτίμησή τους ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 είναι περίπου 2 δισ ευρώ και του 2015 τουλάχιστον 3 δισ ευρώ.

- Τις αμφιβολίες τους για τη βούληση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη συμφωνία για 4.000 απολύσεις ως το τέλος του 2013 και για 11.000 απολύσεις το 2014.

- Τις ανησυχίες τους για την ικανότητα της της κυβέρνησης να πετύχει τους καθορισμένους στόχους για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και μέρους της φοροδιαφυγής.

- Την επιθυμία τους να επιστρέψει ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% παρά το επικοινωνιακό πρόβλημα που θα δημιουργήσει αυτό στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης επεσήμαναν χθες στους Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς, ότι υπάρχει υψηλό πολιτικό ρίσκο στην προώθηση νέων δημοσιονομικών μέτρων και εφόσον γίνει ψηφοφορία για απελευθέρωση των πλειστηριασμών άνευ όρων ή των ομαδικών απολύσεων. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αντίδρασή τους ήταν παγερά αδιάφορη.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει χάσμα ως προς τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2014 και του 2015 αλλά ακόμη και σε σχέση με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για τη δόση του 1,1 δισ ευρώ, που εκκρεμεί από το καλοκαίρι. Το μεγάλο αγκάθι είναι η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ με την Τρόικα να ζητά λουκέτο και απόλυση όλου του προσωπικού και την κυβέρνηση να μιλά για να αναδιάρθρωση εν λειτουργία, χωρίς να προσδιορίζει αριθμό απολύσεων.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι λογικό να δίνεται σημασία από το Μέγαρο Μαξίμου στη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ στο τέλος της εβδομάδας. Μιλούν πάλι για πολιτική διαπραγμάτευση, αφού η διαπραγμάτευση με το κλιμάκιο της Τρόικας δεν προχωρά με τον τρόπο που θα ήθελε η ελληνική πλευρά ή που αντέχει η κυβέρνηση.  

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν, ότι η γερμανική πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τη στάση της για τη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη και εδώ, ενόψει ευρωεκλογών, και ενώ η Ισπανία και η Ιρλανδία βγαίνουν από το μνημόνιο. Παρόλα αυτά, αντιλαμβάνονται, ότι για την ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από το να επιδιώξει μια συνεννόηση κορυφής.

Στο μεταξύ, η σύγκρουση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις καταγγελίες για «προσκλητήριο αποστασίας» από τον Α. Τσίπρα προς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θα κλιμακωθεί. Ο Ευ. Βενιζέλος θα ζητήσει στην αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο του κόμματός του δέσμευση από όλους, ότι δεν θα ακολουθήσουν το δρόμο της Θ. Τζάκρη, ενώ η διάθεση είναι να εγκαλείται έντονα η αξιωματική αντιπολίτευση για πρόθεση μπαχαλοποίησης της πολιτικής ζωής.

Η επίκληση της πολιτικής σταθερότητας είναι το κεντρικό μοτίβο της κυβερνητικής θεωρίας για το καλό του τόπου, ενώ στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων για το πώς μπορεί να σχηματιστεί εδώ μια κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου, αφού θεωρείται από πολλές πλευρές, ότι οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος ζουν ήδη τις δικές τους «Κάννες».


ΠΗΓΗ: tvxs.gr