25 Νοε 2013

Άδωνις: Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπλέει με τις φαρμακοβιομηχανίες ΣΥΡΙΖΑ: Ντίλερ των πολυεθνικών ο υπουργός


Μετωπική σύγκρουση Άδωνι Γεωργιάδη - ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της τιμολόγησης των φαρμάκων, με αφορμή την επίμαχη τροπολογία.Ο υπουργός Υγείας εξαπέλυσε σήμερα νέα σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή άρθρο που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή της Κυριακής»....
με την υπογραφή «ειδικού συνεργάτη», όπου γίνεται λόγος για άνοιγμα της ελληνικής αγοράς φαρμάκων σε πολυεθνικές που παράγουν γενόσημα αμφιβόλου ποιότητας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για άρθρο που διοχετεύτηκε από το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλλοντας λίβελο και υιοθέτηση αιτημάτων των φαρμακοβιομηχανιών.

Προσέθεσε δε ότι δεν είναι τυχαίο ότι το Σάββατο μία οπαδική εφημερίδα είχε πρωτοσέλιδο άρθρο εναντίον του.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι με τροπολογία που θα ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή μειώνονται οι τιμές συνολικά 12.000 φαρμάκων, on patent και των γενοσήμων.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίσει την τροπολογία, «θέλω να ξέρει ο πολίτης ότι το φθηνό φάρμακο είναι τιμή της κυβέρνησης και το ακριβό τιμή του κ. Τσίπρα».

ΣΥΡΙΖΑ: Ντίλερ των πολυεθνικών ο Αδωνις Γεωργιάδης

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για αήθεις επιθέσεις από πλευράς Γεωργιάδη, τις οποίες απέδωσε σε έναν «αποτυχημένο επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, με στόχο να αντιμετωπίσει την κοινωνική κατακραυγή για τις άθλιες πολιτικές στο χώρο της υγείας, για το κλείσιμο υγειονομικών μονάδων και την αυξανόμενη επιβάρυνση των ασφαλισμένων».

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Την ίδια στιγμή που ο ντίλερ των πολυεθνικών κ. Γεωργιάδης παριστάνει τον προστάτη των ασφαλισμένων, η κυβέρνηση απειλεί τη δημόσια υγεία, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Με τη νέα τιμολόγηση και την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση θα πέσει ακόμα περισσότερο, κάτω από τα όρια φαρμακευτικής κάλυψης του πληθυσμού και πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μ.ο, η κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη, ενώ προωθείται παράλληλα η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς φαρμάκου και η επικράτηση μεγάλων πολυεθνικών γενοσήμων φτηνού κόστους μεν, αλλά αμφιβόλου ποιότητας.

Η τραγική πραγματικότητα στο χώρο της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από τη λάσπη του υπουργού Υγείας. Όταν το 28% των ασθενών αναγκάζεται να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή του λόγω οικονομικής αδυναμίας όταν η κυβέρνηση μεταφέρει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης στους ασθενείς (που έχει αυξηθεί από το 12% στο 24%), όταν έχει επιβάλει 25 ευρώ χαράτσι για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία, είναι εξοργιστικό να εγκαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψηφίζει μια τροπολογία, με την οποία ευνοούνται επί της ουσίας μόνο οι πολυεθνικές και όχι οι πολίτες.

Το πάρτι της υπερκοστολόγησης των φαρμάκων για να κερδίζουν οι λίγοι εις βάρος των πολλών πρέπει να τελειώσει. Η μείωση της τιμής των φαρμάκων πρέπει να είναι στόχος ενταγμένος σε ένα συνολικό σχεδιασμό ποιοτικής πρόσβασης όλων των πολιτών στη δημόσια περίθαλψη. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο θεσμοθετώντας μια Επιτροπή Τιμών που θα λειτουργεί με διαφανείς διαδικασίες, σε συνδυασμό με την άσκηση επαρκούς δημόσιου ελέγχου σε όλη την αλυσίδα του φαρμάκου, μέσω της ενίσχυσης του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, που θα εξασφαλίζει ότι το φθηνό, αλλά και συνάμα αξιόπιστο φάρμακο φτάνει τελικά στον ασθενή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει τη στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της αναβάθμισης της δημόσιας φαρμακευτικής πολιτικής.

Η λογική που πρέπει να διέπει τη δημόσια φαρμακευτική πολιτική πρέπει να είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι τα κέρδη των εταιριών».

Αύριο, Τρίτη, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ θαπραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου σχετικά με την τροπολογία για τα φάρμακα και τη φαρμακευτική πολιτική της χώρας.

ΣΥΡΙΖΑ: Άνευ προηγουμένου επίθεση στην Υγεία


Για άνευ προηγουμένου επίθεση της συγκυβέρνησης στο δημόσιο σύστημα υγείας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι μετατρέπει την Υγεία σε ναρκοπέδιο, ανοίγοντας όλα τα μέτωπα και εφαρμόζοντας τη λογική «σοκ και δέος». Στην  ανακοίνωση γίνεται αναφορά στα τεκταινόμενα στον ΕΟΠΥΥ και στην απόφαση ένταξης των εργαζομένων των ψυχιατρικών νοσοκομείων στο μέτρο της κινητικότητας, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια συρρίκνωσης των δημόσιων δομών Υγείας και παράδοσής τους σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, συντελείται ολοκληρωτική καταστροφή στη δημόσια Υγεία, «με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά κυρίως για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους»

Στη συνέχεια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπολύει επίθεση κατά του κ. Γεωργιάδη: «Όσο κι αν προσπαθείτε να εμπλέξετε τον ΣΥΡΙΖΑ στην άθλια τηλεπροπαγάνδα σας, δε θα καταφέρετε να αποπροσανατολίσετε τους πολίτες. Γιατί εσείς είστε αυτός που έχετε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι εκπροσωπείτε τον ιδιωτικό τομέα. Και αυτή η κατάσταση δεν είναι ανεκτή».

Καταλήγοντας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι θα σταθεί εμπόδιο στα «καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης» και εκφράζει τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ και της ψυχικής Υγείας.