17 Οκτ 2013

Άρση ασυλίας για τους έξι βουλευτές της Χρυσής Αυγής


Δεκτό έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής το αίτημα άρσης ασυλίας των έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για τους Γ. Γερμενή, Π. Ηλιόπουλο, Στ. Μπούκουρα, Ηλ. Παναγιώταρο, Ηλ. Κασιδιάρη και Χρ. Αλεξόπουλο. 
Αναμένονται να πυροδοτηθούν εξελίξεις σε...
 
 δικαστικό επίπεδο, ειδικά για τους τρεις πρώτους, καθώς το εισαγγελικό αίτημα αφορά στα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια διεξήχθη χωρίς τη συμμετοχή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ενώ 247 ήταν οι βουλευτές που ψήφισαν συνολικά. Από πολιτικούς αρχηγούς ψήφισαν μόνο οι Πάνος Καμμένος και Φώτης Κουβέλης. Ποιοι έριξαν άκυρο και λευκό.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Για την υπόθεση των Π. Ηλιόπουλου, Στ. Μπούκουρα και Γ. Γερμενή υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 246 βουλευτές, ενώ υπήρξε κι ένα άκυρο ψηφοδέλτιο (του ανεξάρτητου Νίκου Νικολόπουλου). Για τους συγκεκριμένους βουλευτές ανοίγει πλέον ο δρόμος, προκειμένου να τους απαγγελθεί η κατηγορία για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και να κληθούν σε απολογία. Ο Νικολόπουλος εξηγώντας τη στάση του ανέφερε, πως ήθελε να ψηφίσει κατά της άρσης της ασυλίας του βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλου, αλλά στο ψηφοδέλτιο που διανεμήθηκε ήταν σε μια ενότητα και τα τρία ονόματα για τη διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα.

Για τον Ηλία Παναγιώταρο στην πρώτη υπόθεση ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας 246 βουλευτές και 1 παρών (ο Βασίλης Καπερνάρος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες), ενώ στη δεύτερη υπόθεση υπέρ της άρσης ασυλίας ήταν και οι 247 βουλευτές που ψήφισαν. Ο Βασίλης Καπερνάρος ανέφερε, πως ψήφισε παρών, καθώς διαφωνεί με την ασάφεια με την οποία οι δικαστικές αρχές περιγράφουν τα αδικήματα.

Για τον Ηλία Κασιδιάρη την άρση της ασυλίας ζήτησαν και οι 247 βουλευτές. Για τον Χρυσοβ. Αλεξόπουλο υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 246 βουλευτές και λευκό 1 βουλευτής. Πρόκειται για τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη, ο οποίος ανέφερε, πως το αδίκημα με το οποίο βαρύνεται (παράνομο ραδιοσταθμό) δεν είναι αδίκημα για να διωχθεί για βία.

Από τη διαδικασία απουσίαζαν οι Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Θανάσης Δαβάκης, οι οποίοι παρακολουθούσαν στρατιωτική άσκηση, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που συμμετείχε σε σύσκεψη στο κτήριο της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η διαδικασία

Για τους Στ. Μπούκουρα, Γ. Γερμενή και Π. Ηλιόπουλο το αίτημα των εισαγγελικών αρχών αφορά τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ για τους Ηλ. Παναγιώταρο, Ηλ. Κασιδιάρη και Χρ. Αλεξόπουλο αφορά αδικήματα σε παλαιότερες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα τα επεισόδιο έξω από το «Χυτήριο».

Στους βουλευτές διανεμήθηκε ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα όλων των βουλευτών, για τους οποίους ζητείται η άρση της ασυλίας τους και δίπλα, οι βουλευτές ψήφισαν «ναι», «όχι», ή «παρών». Διανεμήθηκε επίσης και «λευκό» ψηφοδέλτιο.

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική, αλλά δεν ήταν μυστική, καθώς τα ψηφοδέλτια παραδίδονταν από τους βουλευτές στη γραμματεία και δεν χρησιμοποιήθηκε κάλπη.

Υπενθυμίζεται ότι αρνητική απάντηση έλαβαν από την εισαγγελέα Πειραιά οι προφυλακισμένοι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός στο αίτημά τους να τους δοθεί άδεια προκειμένου να παραστούν στην συνεδρίαση της Βουλής.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών της ΧΑ

«Άθλια σκευωρία» χαρακτήρισε ο Ηλίας Κασιδιάρης τις «άθλιες διώξεις που στήθηκαν κατά της Χρυσής Αυγής». Ενημέρωσε δε: «Δεν θα ψηφίσουμε θα απέχουμε από τη διαδικασία αυτή με σκοπό να μη νομιμοποιήσουμε την απόπειρα κατάλυσης του Συντάγματος και του πολιτεύματος που επιχειρείται από τη κυβέρνηση και από συγκεκριμένους υπουργούς της, δηλαδή από το πρωθυπουργό, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη».

«Οι συγκεκριμένοι εκτελούν εντολές ξένων κέντρων εξουσίας και πιο συγκεκριμένα της Κομισιόν και των Αμερικανών. Αυτά δεν είναι δικά μου λόγια είναι λόγια του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου πρέπει επιτέλους να καθίσουν οι κλέφτες, οι απατεώνες, αυτοί που διέλυσαν τη χώρα, αυτοί που τη ξεπούλησαν στους διεθνούς τοκογλύφους» πρόσθεσε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

«Διώκομαι γι’ αυτά που πιστεύω και όχι για τις πράξεις μου» υποστήριξε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος. «Δεν έχω να απολογηθώ για καμία πράξη μου, γιατί πολύ απλά δεν έχω διαπράξει κάτι που να είναι μεμπτό, κάτι που να εμπίπτει στη δικαιοσύνη. Βρίσκομαι σήμερα εδώ σε αυτή τη θέση και λαμβάνω το λόγο για να πω, ότι υπήρξε μια αναφορά του ονόματος μου από ένα ψευδομάρτυρα με καλυμμένα του όλα τα χαρακτηριστικά με την επωνυμία «Ε», ο οποίος ανέφερε ότι με γνώρισε κάπου, κάποτε σε ένα γραφείο ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος» τόνισε.

«Ο μεγάλος Κωστής Παλαμάς είπε, ότι ‘θα έρθουν θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι νεκροί’. Σε  λίγες μέρες θα γεννηθεί η κόρη μου. Θα έρθει λοιπόν μετά από λίγο καιρό  και θα με ρωτήσει, ‘πατέρα γιατί σε ταλαιπώρησαν τόσο;’ και θα της πω ‘κορίτσι μου, κάποια στιγμή θεωρήθηκε έγκλημα να αγαπάς τη πατρίδα σου ανιδιοτελώς. Θεωρήθηκε κακούργημα να προσφέρεις το μισθό σου σε συνανθρώπους σου που το έχουν ανάγκη. Ακόμα και να δίνει το αίμα σου θεωρήθηκε κακούργημα σε αυτούς που το χρειάζονται. Και τότε έσπευσα να δηλώσω ένοχος. Για όλα τα άλλα δηλώνω κατηγορηματικά αθώος’. Θέλω να αισθάνεται η κόρη μου περήφανη για τον πατέρα της γιατί δεν πρόδωσε ποτέ τις ιδέες του» πρόσθεσε.

«Σχετικά με τις δύο άρσεις ασυλίας μου δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα, θα ήθελα, αν είναι εφικτό, από εδώ και στο εξής να έχω μόνιμη άρση ασυλίας για να μη κουράζεται και το σώμα με επιτροπές και καταναλώνετε χρόνο, χαρτιά και οτιδήποτε άλλο» υποστήριξε από την πλευρά του ο Ηλίας Παναγιώταρος.


«Εμείς θεωρούμε, ότι όταν χρειάστηκε να ερωτηθεί η Βουλή για το σόου που έγινε προ 20 ημερών περίπου με τις συλλήψεις του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και έξι βουλευτών όπου έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια το κοινοβούλιο και τους θεσμούς δεν κάνατε και δεν είπατε απολύτως τίποτα» επισήμανε μεταξύ άλλων και κατέληξε: «Όλο αυτό το σκηνικό ευτυχώς για την κοινή γνώμη και για τους τέως ψηφοφόρους της ΝΔ που καταλαβαίνουν το σόου που γίνεται εδώ και καιρό και αποχωρούν και έρχονται μαζικά στη Χρυσή Αυγή».

«Επιθυμώ την άρση της βουλευτικής μου ασυλίας, για να βρεθώ ενώπιον της δικαιοσύνης και να λάμψει εκεί η αλήθεια» δήλωσε κατά την τοποθέτησή του ο Στάθης Μπούκουρας.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr