17 Οκτ 2013

Κατασχέσεις ποσών από 50.000 τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη στην Εφορία!


«Χέρι» σε περισσότερους από 50.000 τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων έχει βάλει η εφορία από την αρχή του έτους για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Τα αιτήματα που έχουν δεχθεί και έχουν εκτελέσει οι τράπεζες από τις αρχές του έτους εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 130%, γεγονός που δείχνει, ότι μια καταιγίδα κατασχέσεων βρίσκεται σε
 
 πλήρη εξέλιξη, στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να τονώσει τα δημόσια έσοδα.

Τα κατασχετήρια αφορούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φορολογουμένων, από μια δεξαμενή οφειλών η οποία ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ και το μακρύ χέρι του Δημοσίου, μέσω τραπεζών, αγγίζει από τρεχούμενους λογαριασμούς, λογαριασμούς μισθοδοσίας έως και προθεσμιακές καταθέσεις.

Όσο για το ύψος της κατάθεσης στην οποία μπορεί να γίνει κατάσχεση, ξεκινά από λίγα ευρώ και φτάνει μέχρι χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τα χρήματα που υπάρχουν στον λογαριασμό αλλά και τα συνολικά χρέη προς το Δημόσιο.


Η πολιτική που ακολουθεί το Υπ. Οικονομικών, προκειμένου να εισπράξει οφειλές προς το Δημόσιο, μόνο ως κατάφορα προκλητική, παράνομη και απάνθρωπη μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι κυβερνώντες φτάνουν, δείχνοντας, πλέον ολοφάνερα, τη στόχευση εξαθλίωσης της κοινωνίας και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (που οι ίδιοι και οι νεοφιλελεύθερες , μνημονιακές πολιτικές τους δημιούργησαν και διόγκωσαν) ακόμα και σε κατασχέσεις κοινωνικών επιδομάτων, που καταβάλλονται σε οικονομικά αδύναμους, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και οφειλέτες του Δημοσίου.

Θύματα της πρακτικής είναι ακόμα και οι άνεργοι, οι οποίοι έχουν ως μοναδικό τους εισόδημα τα επιδόματα του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με πρόσφατη αποκάλυψη πολίτης άνεργος, ο οποίος όφειλε στο Δημόσιο 1.300 ευρώ, διαπίστωσε ότι η εφορία προχώρησε σε κατάσχεση του επιδόματος ανεργίας ύψους 362 ευρώ σπό τον τραπεζικό του λογαριασμό.

«Όταν εκδίδεται από την Εφορία μια εντολή για κατάσχεση εις χείρας τρίτων, όπως είναι οι καταθέσεις, το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει αν ο φορολογούμενος έχει χρήματα σε κάποιον λογαριασμό ή αν αυτός ο λογαριασμός προστατεύεται από ακατάσχετο, όπως ισχύει για παράδειγμα με τα επιδόματα ανεργίας», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ορίζει, ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα.

Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους, τραπεζικοί κύκλοι παραδέχονται, ότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις όπου ενδέχεται να έχουν γίνει λάθη.

Πάντως, όπως αναφέρουν τραπεζίτες, οι ΔΟΥ στέλνουν πλέον ομαδικά κατασχετήρια, τα οποία αφορούν 100 ή 150 περιπτώσεις σε όλες τις τράπεζες. Στη συνέχεια, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ελέγχουν, ποιοι από τους φορολογουμένους που περιλαμβάνονται στο κατασχετήριο είναι πελάτες τους και προχωρούν στη δέσμευση των ποσών, ελέγχοντας παράλληλα αν υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. Τα χρήματα δεσμεύονται μέχρι το όριο που προβλέπει ο νόμος και στη συνέχεια αποδίδονται στο Δημόσιο.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ. ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΟΥΝ ΦΕΤΟΣ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές και το 24,5% των «φρέσκων» χρεών, αυτών δηλαδή που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από την αρχή του έτους, θα πρέπει να εισπραχθούν φέτος, σύμφωνα με τους στόχους του Μνημονίου.

Τα παλαιά χρέη ανέρχονται σε 55,78 δισ. ευρώ, ενώ οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αγγίζουν τα 2,17 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο του έτους. Όπως τόνισε ο κ. Μαυραγάνης, το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο ενίσχυσης και εντατικοποίησης του εισπρακτικού μηχανισμού, δίνει συνεχώς οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και τη λήψη όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, με ιδιαίτερη έμφαση στους μεγάλους οφειλέτες.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΓΣΕΕ: ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΟ 65& ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας Καταναλωτή της ΓΣΕΕ.

Στελέχη της Γραμματείας υποστηρίζουν, ότι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, πριν από 2,5 χρόνια ήταν στο 10%, ενώ σήμερα έχουν εκτοξευθεί στο 65%.

Ακόμη εκτιμούν, ότι όσοι έλαβαν στεγαστικό δάνειο από το 2008 και μετά δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν, ενώ αν υπάρξει άρση του προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία, είναι ορατός ο κίνδυνος κατασχέσεων.

Εκφράζουν, επίσης, φόβους για πιθανή απόσυρση του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ( 3869/2010) και αναφέρουν ότι έχει ήδη καταργηθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός οφειλετών με τις τράπεζες, ενώ των ευνοϊκών ρυθμίσεων εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που απασχολούν προσωπικό.

Και τα στοιχεία της Γραμματείας Καταναλωτή της ΓΣΕΕ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά επιβεβαιώνουν, ότι, στο πλαίσιο της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής και με την παρούσα κυβέρνηση, είναι βέβαιη η επιδείνωση και διόγκωση της εξαθλίωσης και της οικονομικής ανασφάλειας του ελληνικού λαού.

Είναι αναγκαία η ανατροπή της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής και η εφαρμογή από μια κυβέρνηση της Αριστεράς ενός προοδευτικού αντιμνημονιακού προγράμματος.

Είναι επιτακτική ανάγκη: 
α) να ληφθούν άμεσα μέτρα ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών με μερική ή και ολική διαγραφή τους και β) να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, προτού το κυβερνητικό success story οδηγήσει δεκάδες ακόμα χιλιάδες νοικοκυριά στο δρόμο και σε ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση.


 ΠΗΓΗ: iskra.gr