17 Οκτ 2013

Εξεταστική για τα υποβρύχια θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ


Εξεταστική επιτροπή, αλλά και διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών από την δικαιοσύνη θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την σύμβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την υπόθεση των υποβρυχίων, όπως δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή κατά την συζήτηση σχετικής ερώτησης που είχε καταθέσει ο ίδιος.
 
  
«Για οσμή σκανδάλου» έκανε λόγω ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζοντας στο ίδιο κάδρο με τον Άκη Τσοχατζόπουλο τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αφού τόνισε, ότι «η σύμβαση του 2010 φέρει τη σφραγίδα τους». Από την πλευρά του ο υπ. Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντώντας στην ερώτηση παραδέχτηκε, ότι «αν κάποιοι κάποτε δεν είχαν λειτουργήσει υποβρυχίως» δεν θα είχε προκύψει πρόβλημα.

«Συντελείται έγκλημα εις βάρος των φορολογούμενων και του δημοσίου. Υπάρχει οσμή σκανδάλου. Η σύμβαση του 2010, που φέρει την σφραγίδα των Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπακωνσταντίνου, πρέπει να εξεταστεί πλήρως ως προς την σκοπιμότητά της. Δεν είναι μόνο ο Τσοχατζόπουλος το πρόβλημα της διαπλοκής και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, δηλώνοντας ότι «θα ζητήσουμε εξεταστική επιτροπή, γιατί είναι μεγάλο σκάνδαλο και θα παραπέμψουμε στον ανακριτή όλα τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας και θα ζητήσουμε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες, όλων όσων εμπλέκονται».

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να παραλάβει, με νόμιμο τρόπο, τα υποβρύχια, «και εκτιμούμε, ότι πολύ σύντομα θα επιτευχθεί», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, που επεσήμανε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «αν δεν είχαν λειτουργήσει κάποιοι κάποτε υποβρυχίως, δεν θα είχε προκύψει πρόβλημα. Σωστά τα είπατε, μόνο που έπρεπε να είχατε αναφερθεί στο τότε».

Μιλώντας αργότερα με κοινοβουλευτικούς συντάκτες και καθώς είχαν δημιουργηθεί εντυπώσεις ότι υπήρχαν αιχμές κατά του Ευ. Βενιζέλου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διευκρίνισε, ότι η αναφορά του ήταν για την περίοδο 2000 – 2010, και στην πραγματικότητα 2000 – 2008, καθώς τότε σταμάτησαν οι πληρωμές. Υπογράμμισε ακόμη, ότι την σύμβαση Βενιζέλου – Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί να την υπερασπιστεί, διότι η ΝΔ δεν την είχε ψηφίσει.

Ο υπουργός επεσήμανε, ότι μέχρι την ψήφιση του νόμου του 2010 είχαν πληρωθεί στα ΕΝΑΕ 2,33 δισ. ευρώ. Μετά την ψήφιση του νόμου καταβλήθηκαν 362 εκατ. ευρώ, αλλά οι πληρωμές σταμάτησαν, από τότε που ανέλαβε το υπουργείο στην κυβέρνηση Παπαδήμου (Νοέμβριος 2011), ενώ είχε καταβληθεί μόνο μία δόση τον Μάιο του 2011 (επί υπουργίας Μπεγλίτη).

Σκοπός της συμφωνίας του 2010 «ήταν να τεθεί τέλος στις αρχικές αμαρτωλές συμβάσεις για τα υποβρύχια, που λειτούργησαν ως αγωγός ύποπτων συναλλαγών», τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος δεσμεύθηκε, ότι «καμία λύση δεν πρόκειται να υπάρξει χωρίς ενημέρωση της Βουλής, που θα κληθεί να κυρώσει τυχόν τροποποίηση της σύμβασης του 2010», ενώ δεν θα υπάρξει και καμία πληρωμή χωρίς ενημέρωση της Βουλής.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε:

*  Να διεκδικήσουμε, όσα οφείλει ο «ψευτοεπενδυτής», όπως τον χαρακτήρισε

*  Να γίνουν λεπτοί χειρισμοί, γιατί η σύμβαση είναι λεόντειος εις βάρος του επενδυτή και υπέρ του ιδιώτη

*  Να γίνουν λεπτοί χειρισμοί και προς την Ε.Ε. για το θέμα της κρατικής χρηματοδότησης

«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γιατί το 2010 υπήρξε μία σύμβαση που δεν διευκόλυνε να φύγουμε από τον βρόμικο αγωγό μεταβιβαστικών πληρωμών, όπως είπατε, αλλά φοβάμαι ότι ο αγωγός αυτός όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά συνέχισε να ρέει», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Δημήτρη Αβραμόπουλο και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να πειστώ, πώς είναι δυνατόν, να ψηφίζεται ένας νόμος, βάσει του οποίου το δημόσιο χάνει αντισταθμιστικά και εγγυητικές επιστολές προς γερμανικές τράπεζες, αναλαμβάνει ένας επενδυτής και στην πορεία αποδεικνύεται, ότι δεν έχει βάλει ούτε 1 ευρώ, αλλά έχει εισπράξει 350 εκατ. και κρατά και ενέχυρο μέσα σε ελληνικό έδαφος 4 ετοιμοπαράδοτα υποβρύχια».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξήγησε, ότι η λειτουργία των ναυπηγείων και τα προβλήματα ιδιοκτησίας είναι αρμοδιότητα των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης με τα οποία συνεργάζεται το ΥΕΘΑ. Διαχώρισε την εκκρεμότητα της προσφυγής στη διαιτησία εκ μέρους των Ναυπηγείων (που ζητούν αποζημίωση από το δημόσιο 1 δις ευρώ) από την παράδοση των υποβρυχίων. Για το μέλλον των ΕΝΑΕ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε, εφόσον υπάρξει πλήρης απεμπλοκή για τα υποβρύχια, θα μπορούσε να ελεγχθεί, να ενταχθούν τα ΕΝΑΕ σε ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης, αλλά επανέλαβε, ότι «προέχει η επίλυση του θέματος των υποβρυχίων».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr