15 Σεπ 2013

Τσίπρας: Μαζί θα φύγουν Σαμαράς και Μνημόνιο. Θα επαναπροσληφθούν όσοι απολύθηκαν παράνομα


Κοκτέιλ θέσεων που εκκινούν από το τρίπτυχο «αναστολή πληρωμής τόκων, κούρεμα χρέους και επαναδιαπραγμάτευση» και εξικνούνται στην πιθανότητα μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης, στην εθνικοποίηση των τραπεζών, στις διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο αλλά και τις επαναπροσλήψεις σε αυτό...

 διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 78ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου ανέλυσε τις θέσεις του κόμματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση.


Απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Τσίπρας:

Χαρακτήρισε ζήτημα επιβίωσης και εθνικής κυριαρχίας τις εκλογές: «Η κυβέρνηση Σαμαρά θα πέσει σύντομα και δεν θα πέσει από δολιοφθορά όπως υπονοεί ο πρωθυπουργός, αλλά από την αντίσταση και τη λαϊκή κινητοποίηση», είπε.

Αναφερόμενος στην χρυσαυγίτικη επίθεση εναντίον μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα μίλησε για συμμορία μπράβων, οι οποίοι επιτίθενται όχι μόνο σε ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα αλλά και σε ανθρώπους με διαφορετικές ιδέες.

Επιτέθηκε δε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο λέγοντας πως «παρότι λαλίστατος», όπως τον χαρακτήρισε, δεν βρήκε μία λέξη για να καταδικάσει τη βάναυση επίθεση.


Κατήγγειλε μάλιστα ότι στο μυαλό ορισμένων στην κυβερνητική παράταξη υπάρχουν κρυφές σκέψεις για συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή: «Οποιος παίρνει ίσες αποστάσεις από τον Μανόλη Γλέζο και τον κ. Μιχαλολιάκο» οφείλει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη», σχολίασε.

Απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή
Εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι εάν γίνονταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν με μεγάλη διαφορά πρώτο κόμμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την απολυτη πλειοψηφία στη νεα Βουλή», είπε διαβεβαιώνοντας πάντως ότι επιδίωξη είναι να στηριχθεί η κυβέρνησή του από ευρύτερες δυνάμεις.

«Δεν θα προχωρήσουμε στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά μιας κυβέρνησης που θα είναι όλων των Ελλήνων και θα στελεχωθεί από άξιους και έντιμους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που απηύθυνε κάλεσμα στις δυνάμεις της Αριστεράς, που, όπως είπε, είναι αδιανότητο να προτάσσουν διαφορές σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του σε βουλευτές από άλλα κόμματα θα μπορούσαν, οικειοθελώς, όπως είπε, να στηρίξουν την κυβέρνησή του.

Τρίπτυχο εξόδου από την κρίση

Επανέλαβε ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση με τα προγράμματα λιτότητας και έθεσε ως τρίπτυχο εξόδου την αναστολή πληρωμής τόκων, το κούρεμα του χρέους και την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης.

Σαμαράς και Μνημόνιο θα φύγουν μαζί
«Από το Μνημόνιο δεν θα φύγουμε με τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς θα φύγει μαζί με το Μνημόνιο», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζοντας «οβιδιακές μεταμορφώσεις» στη στάση του πρωθυπουργού έναντι της δανειακής σύμβασης.

Περί χούντας
Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε επίσης, σχετικά ερωτηθείς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή στελέχη του συγκρίνουν τη σημερινή περίοδο με τη χούντα

Για το Burberry..
Κληθείς να σχολιάσει εάν παραδέχεται ως επικοινωνιακό λάθος την εμφάνισή του με το μάρκας Burberry πουκάμισο, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Ο ελληνικός λαός έχει να ασχοληθεί με πολύ πιο σοβαρά πράγματα από το τι χρώμα ή τι μάρκα πουκάμισο φοράω» , είπε ο κ. Τσίπρας που χρέωσε σε μερίδα Μέσων επιθέσεις εναντίον του χωρίς πολιτικά επιχειρήματα. «Δεν αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε αυτού του είδους τη συζήτηση, σε μία σοβαρή, πιστεύω, συνέντευξη Τύπoυ».

Μιλώντας για τις Δημοτικές Εκλογές ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι όλοι οι συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται στον δεύτερο γύρο και στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα κερδίσουν Δήμους και Περιφέρειες.

Για το κατοχικό δάνειο
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε ακόμη να ασχολιάσει την απόρριψη εκ μέρους του Die Linke της πρόθεσης του κ. Τσίπρα για διεκδίκηση του κατοχικού δανείου.

«Δεν ξέρω τη συγκεκριμένη συνέντευξη και σε ποιο πλαίσιο δόθηκε, εγώ ξέρω τις επίσημες θέσεις του συγκεκριμένου κόμματος», είπε ο κ. Τσίπρας που χαρακτήρισε εθνικό θέμα τη συγκεκριμένη διεκδίκηση και χαρακτήρισε «εξαιρετικά θλιβερό το γεγονός» ότι η κυβέρνηση δεν συνεκάλεσε ποτέ τη σχετική συζήτηση στη Βουλή: «Φαίνεται ότι η γραμμή της κυβέρνησης Σαμαρά είναι ότι μόνο οι Ελληνες χρωστάνε».

Δεν πρόκειται να δεχθούμε νέα δάνεια
Περιγράφοντας τους προγραμματικούς άξονες του ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Τσίπρας είπε:

«Δεν εθελοτυφλούμε. Δεν πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που υπάρχου εύκολες και ανώδυνες λύσεις. Υπάρχουν όμως λύσεις. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε το λάθος», είπε ο επικεφλής του ΣΥΡΙΖΑ που ανέφερε ότι ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε σημαντικές διαρθρωτικές τομές, σε νέο φορολογικό σύστημα που θα περάσει επιτέλους τα βάρη στους έχοντες και κατέχοντες».

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε νέα δάνεια», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Θα κάτσουμε απέναντι στους δανειστές μας για να βρούμε μια λύση που να είναι βιώσιμη για όλους».

Θα επαναπροσληφθούν όσοι απολύθηκαν παράνομα
Ερωτηθείς για το Δημόσιο ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε οξύμωρο οι «ίδιοι άνθρωποι που δημιούργησαν τα προβλήματα να έρχονται και να λένε ότι θα τα λύσουν και μάλιστα με οριζόντιες περικοπές».

«Θα φέρουμε τις αναγκαίες αλλαγές για να γίνει το Δημόσιο παραγωγικό και αξιοκρατικό και θα έχουμε σύμμαχο τον ελληνικό λαό», συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποσχόμενος να ξαναστήσει «το Δημόσιο βασιζόμενοι στους δημόσιους υπάλληλους ώστε να αποτελέσουν οι ίδιοι μοχλό αλλαγής».

Εκανε μάλιστα λόγο για προσλήψεις και όχι απολύσεις στον τομέα της Υγείας και της Παιδεία ικαι επανέλαβε την θέση του ότι όσοι «αντισυνταγματικά και παράνομα απολύθηκαν» θα ξαναβρεθούν στις θέσεις εργασίας τους.

Εξεταστική για το Μνημόνιο

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και μίλησε και για αναδρομική ισχύ σε αξιόποινες πράξεις, μιλώντας μάλιστα για ανάγκη αλλαγών στο Σύνταγμα επί του συγκεκριμένου θέματος.

«Δεν είμαστε εμπαθείς. Δεν θέλουμε να δούμε στο σκαμνί τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Αλλά επειδή πολλοί από αυτούς που είχαν κομβικό ρόλο σε πράξεις και πολιτικές, εξακολουθούν να τις διαμορφώνουν, πιστεύουμε ότι η νέα Βουλή πρέπει να επανεξετάσει τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο. Και από εκεί και πέρα, χωρίς να προδικάσω το αποτέλεσμα, να ακολουθηθούν οι θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες» ανέφερε.

Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια

Ερωτηθείς εάν οι υποσχέσεις του ομοιάζουν με το Λεφτά Υπάρχουν του Γιώργου Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε κάθε συσχετιμό και σημείωσε: «Εμείς δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια».

Δεν είμαστε στο τσεπάκι κανενός

Οταν ρωτήθηκε από που σχεδιάζει να δανειστεί η χώρα εάν οι δανειστές αρνηθούν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η απόφαση για το εάν θα δοθεί λύση στο πρόβλημα της ευρωζώνης θα είναι και πολιτική.

Δεν απέκλεισε όμως την προοπτική μονομερούς ενέργειας σε περίπτωση ρήξης: «Εάν πρόκειται για την αξιοπρέπεια της χώρας εμείς δεν θα διστάσουμε», είπε προσθέτοντας: «Εμείς δεν είμαστε ούτε στις λίστες Χριστοφοράκου ούτε στις λίστες Λαγκάρντ. Δεν είμαστε στο τσεπάκι κανενός. Αυτή είναι η βασική αιτία που δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε».

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία χάριν αποφυγής του ενδεχομένου αναρρίχησης της Χρυσής Αυγής σε ρόλο συγκυβέρνησης σημειώνοντας ότι «πίσω από αυτά τα σενάρια βλέπουμε την αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι».

Δεν έχουμε «ταξικό μίσος»
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Εθνους, Χρήστου Τελίδη, εάν το μοντέλο για την αντιμετώπιση της ανεργίας του ΣΥΡΙΖΑ διαπνέεται από τη λογική του «κάτω τα αφεντικά» και από την εν γένει στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ΒΙΟΜΕΤ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η πάταξη της ανεργίας και ότι η πολιτικής της δεν υπαγορεύεται από καμία αίσθηση «ταξικού μίσους».

Αναφερόμενος στην ΕΡΤ ο κ. Τσίπρας μίλησε για δωράκι της τρόικας προς τον ιδιωτικό ανταγωνισμό και υποσχέθηκε την επαναλειτουργία της με όρους ανταγωνιστικούς.

Ακύρωση αποκρατικοποιήσεων, εθνικοποίηση τραπεζών
O κ. Τσίπρας επανέλαβε τις θέσεις του για ακύρωση των αποκρατικοποιήσεων καθώς και για εθνικοποίηση των τραπεζών ενώ ειδικά για τις αμυντικές βιομηχανίες, χαρακτήρισε οξύμωρο την ώρα που οι δανειστές θέλουν να μπει λουκέτο σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ να συνάπτονται συμφωνίες με τη Γαλλία για φρεγάτες και πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρη συνείδηση της θέσης της χώρας, η οποία καθιστά απαραίτητη, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, τόσο τον ενεργό ρόλο της αμυντικής βιομηχανίας όσο και την ανάγκη να υπάρξει αξιόμαχο στράτευμα, «χωρίς εξοπλισμούς που κρύβουν μίζες».