10 Σεπ 2013

Αλλαγές για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Τα δύο ψηφοδέλτια, το όριο του 5% και το bonus των αδιάθετων


Πολλές και μεγάλες αλλαγές θα επιφέρει στο εκλογικό σύστημα των δημοτικών αλλά και των περιφερειακών εκλογών, το σχέδιο που υπάρχει σε κυβερνητικό επίπεδο. Πρόκειται για αλλαγές που αποκαλύπτει το «Έθνος» και οι οποίες εφόσον ισχύσουν θα εφαρμοστούν για την περιοχή μας....

 τόσο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσο και στους Δήμους Βόρειας Κυνουρίας, Γορτυνίας, Μεγαλόπολης, Νότιας Κυνουρίας και Τρίπολης.

Ειδικότερα:

- Για πρώτη φορά οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν με ξεχωριστά ενιαία ψηφοδέλτια δημάρχων και δημοτικών, με απλή αναλογική, για όλους τους δήμους της Αρκαδίας και για την αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου.

- Οι δημοτικοί και οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή.

- Οι υποψήφιοι δήμαρχοι στην Αρκαδία, αλλά και οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες, κατεβάζουν πλήρη συνδυασμό σύμφωνα με τον νόμο. Οι συνδυασμοί δημοσιεύονται στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο, ενώ θα αναρτώνται και σε εμφανή σημεία του δήμου.

- Θα υπάρχουν δύο (2) ψηφοδέλτια, στα οποία οι υποψήφιοι θα αναφέρονται με αλφαβητική σειρά. Το ψηφοδέλτιο όλων των υποψήφιων δημάρχων (ή περιφερειαρχών) και το ψηφοδέλτιο όλων των υποψήφιων δημοτικών (περιφερειακών) συμβούλων.

- Δήμαρχοι και Περιφερειάρχης εκλέγονται, και αυτοί με απλή αναλογική, από την πρώτη Κυριακή, εάν συγκεντρώσουν ποσοστό 42% των ψήφων. Σε αντίθετη περίπτωση θα διεξαχθεί νέος εκλογικός γύρος τη δεύτερη Κυριακή.

- Ο νικητής της δεύτερης Κυριακής ως μπόνους παίρνει τις αδιάθετες έδρες από την πρώτη Κυριακή. Πρόκειται για τη διάταξη που θα διασφαλίζει (όπως εκτιμά το υπουργείο Εσωτερικών) ότι ο εκλεγείς δήμαρχος και Περιφερειάρχης θα έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό – Περιφερειακό Συμβούλιο. Η σχετική ρύθμιση θυμίζει έντονα το bonus των 50 εδρών, που παίρνει το πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές.

- Καθορίζεται το 5% ως όριο για την είσοδο στο Δημοτικό – Περιφερειακό Συμβούλιο του επικεφαλής ενός δημοτικού συνδυασμού. Το υπουργείο Εσωτερικών ανεβάζει τον «πήχη», προκειμένου να ενισχύσει τη δυνατότητα ευρύτερων συνεργασιών είτε αυτοδιοικητικών παραγόντων είτε ακόμη και κομμάτων. Υπενθυμίζεται, ότι στις εθνικές εκλογές το όριο για την είσοδο κόμματος στη Βουλή είναι το 3%.

- Αλλάζει ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών - περιφερειακών συμβούλων λόγω απογραφής. Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο αριθμός των υποψηφίων που εκλέγεται σε κάθε εκλογική περιφέρεια ορίζεται με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών με βάση τον πληθυσμό της τελευταίας απογραφής.



KALIMERA-ARKADIA.GR