22 Αυγ 2013

Φοβού τη νέα «βοήθεια»


Tα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν το τελευταίο διάστημα να χρησιμοποιούν την περίφημη επικοινωνιακή φράση περί «success story», με την οποία προσπαθούσαν να πείσουν για την επιτυχία των προγραμμάτων που μας επιβλήθηκαν. Εχουν τους λόγους τους. Δεν υπάρχει καμία ιστορία επιτυχίας στα...
 
 μνημονιακά προγράμματα. 
Το δείχνουν τα στοιχεία που κατά καιρούς έρχονται στο φως της δημοσιότητας, οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων, τα εκτενή δημοσιεύματα σημαντικής μερίδας του διεθνούς Τύπου και οι κατ” ιδίαν συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη.  
Οι αποκλίσεις από τους στόχους είναι δεδομένες, η περιβόητη ανάπτυξη δεν είναι ορατή, ο ισχυρισμός περί αγορών στις οποίες θα βγούμε σύντομα για να δανειστούμε έχει μετατραπεί σε ένα άχαρο ανέκδοτο.

Μόλις χθες, αποκαλύφθηκε και επίσημα μια νέα τρύπα στα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού για το πρώτο επτάμηνο της χρονιάς. Μια τρύπα ύψους 1,05 δισ. ευρώ, ενώ σε δεινή κατάσταση εμφανίζονται από πλευράς εσόδων και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία υποχρηματοδοτούνται και θεωρείται βέβαιο, πως θα χρειαστούν νέα οικονομική ένεση.

Μόλις χθες όμως και ο ισχυρός άνδρας της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, ήρθε να αποκαλύψει με χαρακτηριστικό τρόπο, αυτό που αρνούνται οι κυβερνώντες στη χώρα μας να παραδεχτούν δημόσια. Πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη και πέρα από το 2014 και θα πρέπει να υπάρξει νέο πρόγραμμα. Ουσιαστικά, αποδέχεται την κοινά διαπιστωμένη, αλλά όχι και δημόσια ομολογημένη αλήθεια. 

Τα προγράμματα δεν βγαίνουν, οι αποκλίσεις στους στόχους είναι μεγάλες και η χώρα μας θα χρειαστεί νέα βοήθεια. 
Και πίσω από την εύηχη αυτή λέξη κρύβονται νέα επώδυνα μέτρα, τα οποία όλοι (ακόμα και οι θιασώτες των μνημονίων) ομολογούν, ότι δεν υπάρχει περιθώριο να εφαρμοστούν. Η ελληνική κοινωνία ήδη έχει ξεπεράσει τα όρια ανοχής και περιθώρια για νέο «αίμα» δεν υπάρχουν. Το έχουν ομολογήσει άλλωστε πολλά στελέχη της κυβέρνησης. Νέα μέτρα από την παρούσα Βουλή δεν μπορεί να υπάρξουν.

Η δημόσια παραδοχή Σόιμπλε (η οποία συνοδεύτηκε από νέα διάψευση για ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους) ήρθε απλά να επιβεβαιώσει όχι μόνο ανάλογες εκτιμήσεις οικονομικών και πολιτικών παραγόντων στη χώρα μας, αλλά και εκτενή δημοσιεύματα έγκυρων διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία έγκαιρα προέβλεψαν αποτυχία του προγράμματος. Ενδεικτικό το χθεσινό δημοσίευμα των «Νew York Times», το οποίο, με αφορμή το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, επισημαίνει, ότι η Αθήνα βρίσκεται εκτός στόχων.

Η κυβέρνηση προφανώς θα εξακολουθήσει να κρύβει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό. Οπως κάνει καιρό τώρα, προσπαθώντας να πείσει πως το φως στο βάθος του τούνελ είναι ορατό. Ομως και η ίδια γνωρίζει πια, πως μέρα με τη μέρα θα αποκαλύπτεται η αποτυχία των στόχων τους οποίους η ίδια έχει βάλει…


ΠΗΓΗ: efsyn