15 Ιουλ 2013

Άλλα ζητάμε και άλλα φέρνει στις... βαλίτσες του ο κ. Schaeuble


Του Γιάννη Αγγέλη
Η θερμοκρασία προβλέπεται πολύ υψηλή την Πέμπτη, όταν ο κ. Schaeuble θα φτάνει στην Αθήνα σε επίσημη προεκλογική (για τον ίδιο) επίσκεψη.
Ο λόγος είναι απολύτως σαφής. 

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αφενός θεωρείται και είναι εκ των βασικών σχεδιαστών του ελληνικού...
 
 μνημονίου, με όλες τις γνωστές συνέπειες, και, αφετέρου, είναι εκ των βασικών αρνητών του αιτήματος για νέο πραγματικό "κούρεμα" στο διακρατικό χρέος.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να ποντάρει, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο "φωναχτά", στο ότι η έγκαιρη (δηλαδή πριν από το τέλος του 2013) δρομολόγηση της διαδικασίας περικοπής του διακυβερνητικού χρέους (γιατί θα πάρει αυτή τον χρόνο της), θα δώσει εκείνα τα στοιχεία πολιτικής και οικονομικής σταθεροποίησης, που θα μπορούσαν να της επιτρέψουν μια...ομαλή συνέχεια.

Και ο κ. Schaeuble απαντά, πως αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε μετά, ούτε (πολύ περισσότερο) πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Οι λόγοι που ο κ. Schaeuble είναι τόσο κάθετος στο θέμα αυτό, έχουν να κάνουν με τέσσερα πράγματα:

1. Κανένας ψηφοφόρος δικός του και της κ. Merkel δεν θα τον εμπιστευτεί στις επερχόμενες εκλογές, αν αρχίσει να ψιθυρίζει, πως οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα πρέπει να... ξεχάσουν κάποια τμήματα του δανείου προς την Ελλάδα. Ιδιαίτερα, όσο ο κ. Steinbrueck τους κατηγορεί, ότι κρύβουν το πόσο τελικά θα κοστίσει στο πρόγραμμα στην Ελλάδα.

2. Η αποδοχή "κουρέματος" του διακυβερνητικού χρέους ανοίγει την κερκόπορτα για μια διαδικασία, η οποία έμμεσα "αμοιβαιοποιεί" το χρέος στην Ευρωζώνη και αυτή την στροφή η Γερμανία (και όσοι την ακολουθούν) την αποκλείει.

3. Η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει περάσει (το αντίθετο) και, κατά συνέπεια, καμία από τις πλεονασματικές οικονομίες δεν είναι διατεθειμένη να επιβαρύνει τον ισολογισμό της με επιπλέον απώλειες από τα δάνεια προς τον ευρωπαϊκό νότο.

4. Το Βερολίνο δεν θέλει σε καμία περίπτωση να κάνει πίσω, σε σχέση με την απαίτηση του ΔΝΤ να "σπρώξει" στην δημιουργία ενιαίου τραπεζικού και δημοσιονομικού κορβανά.

Για όλα αυτά, βέβαια, έχει ενημερωθεί ο κ. Σαμαράς από τους εταίρους του στο Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ετοιμάζεται με αρκετές εσωτερικές "τριβές" για τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Άλλωστε, τα θέματα αυτά συζητήθηκαν σε κλίμα απόλυτης ειλικρίνειας στις συναντήσεις του με τον κ. Juncker και κατά πως λέγεται ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάλαβε, ότι πρέπει να κινηθεί σε χαμηλούς τόνους προς το παρόν και να... αρκεσθεί, σε ό,τι το Βερολίνο είναι έτοιμο να δώσει.

Και αυτό, που το Βερολίνο είναι έτοιμο να δώσει, είναι ένας χρηματοδοτικός φορέας (κάτι σαν αναπτυξιακή τράπεζα) με λεφτά του ΕΣΠΑ, της γερμανικής κρατικής KfW και της ΕΤΕπ, με τον οποίο η Αθήνα θα πρέπει να επιχειρήσει να επιβραδύνει κάπως την ύφεση.

Τα νέα, μάλιστα, που δείχνουν, ότι η τουριστική άνοιξη δεν επαρκεί για να συγκρατήσει την ύφεση στην Ελλάδα, έστω στα περσινά επίπεδα, έχουν ανησυχήσει και τους Γερμανούς, οι οποίοι καταλαβαίνουν (όχι όλοι), ότι ένα ποσοστό ύφεσης το 2013 σε επίπεδο πολύ πάνω από το 5% στην Ελλάδα, καθιστά εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στον τρέχοντα Προϋπολογισμό.

Αν η τάση αυτή επιβεβαιωθεί από τον Σεπτέμβριο, τότε η κατάσταση θα οδηγήσει σε οικονομικές και πολιτικές εντάσεις, που θα κάνουν το παιχνίδι της πολιτικής διαχείρισης στης κρίσης στην Ευρωζώνη, συνολικά "μη διαχειρίσιμο" και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Όλα αυτά τα γνωρίζει ο κ. Schaeuble. Όπως και οι συνομιλητές του στην Αθήνα.

Για τον λόγο αυτό, κατά πως λέγεται, ο κ. Schaeuble θα μιλήσει για την συμφωνία επίσπευσης της δημιουργίας (ίσως και μέσα στο φθινόπωρο) αυτού του "αναπτυξιακού εργαλείου", το οποίο όμως μέχρι να αρχίσει να διαχέει δάνεια στην οικονομία θέλει τον χρόνο του.

Άλλωστε είναι προφανές, ότι η λειτουργία του δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις εγχώριες τράπεζες και μέχρι να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ τους, θα έχουμε και άλλες... τριβές.

Κάπου εκεί τελειώνει και η "βοήθεια" από τον κ. Schaeuble.


ΠΗΓΗ: www.capital.gr