Της Μαρίνας Βήχου
Δεν γνωρίζω, αν ο Αντώνης Σαμαράς προέρχεται από οικογένεια κοτζαμπάσηδων της Πελοποννήσου και άρα κουβαλάει στο DNA του τον κοτζαμπασισμό, αλλά το βέβαιο είναι, ότι ο τρόπος που λειτουργεί ως Πρωθυπουργός μιας τρικομματικής κυβέρνησης και ως αρχηγός της παράταξής του εκεί παραπέμπουν.
Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο από τότε που ανέλαβε την Πρωθυπουργία, πουλώντας «φούμαρα» στον ελληνικό λαό ότι θα αναδιαπραγματευόταν το μνημόνιο, κυβερνά ούτε καν σύμφωνα με τις ιδεολογικές αρχές του κόμματός του, τουτέστιν του νεοφιλελευθερισμού.
Την Ελλάδα σήμερα κυβερνά το Δίκτυο 21, σύμφωνα με τις επιταγές του ανοίγματος προς την ακροδεξιά (που ήδη έγινε με την υιοθέτηση των βασικότερων στελεχών του ΛΑΟΣ) και το κλείσιμο του ματιού - μέχρις στιγμής - προς τον Μιχαλολιάκο.
Η τρικομματική κυβέρνηση τύποις μόνο υφίσταται, αφού ο φεουδάρχης κύριος Σαμαράς αγνοεί επιδεικτικά πλέον τις απόψεις τους το τελευταίο διάστημα σε πλείστα καίρια ζητήματα (αντιρατσιστικό, πλειστηριασμοί, απολύσεις και τελευταία στην υπόθεση ΕΡΤ).
Εκμεταλλεύεται το γεγονός, ότι οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στην πρώτη θέση το κόμμα του και, παράλληλα, δείχνουν συρρίκνωση των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων. Παράλληλα οι εκ δεξιών (Φαήλος Κρανιδιώτης) και εξ αριστερών (Χρύσανθος Λαζαρίδης) σύμβουλοι του υποδεικνύουν, ότι μόνο χτυπώντας την Αριστερά και ότι αυτή υπερασπίζεται (απεργιακές κινητοποιήσεις, ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, δημόσια περιουσία) μπορεί να ανακόψει το ρεύμα οπαδών της ΝΔ κυρίως προς την ΧΑ.
Την ίδια ώρα οπαδοί της Χρυσής Αυγής, με σχόλιο τους στο «Εθνικισμός», τον «συγχαίρουν», γιατί «έκλεισε επιτέλους το μαγαζάκι των πασοκικών και των κομμουνιστών», που δεν τους έδινε, λέει, το βήμα για να μιλήσουν και να εκθέσουν τις απόψεις τους στον ελληνικό λαό. Αυτά τα «συγχαρητήρια» κύριε Σαμαρά αλήθεια πως θα τα σχολίαζε αν ζούσε η προγιαγιά σας η Πηνελόπη Δέλτα;
Όμως αυτό δεν θα συνέβαινε, αν πρώτα από όλα οι ηγέτες των άλλων δύο κομμάτων της τρικομματικής (τους οποίους μεταχειρίζεστε σαν υπηρέτες σας, πετώντας τους ξεροκόμματα εξουσίας) δεν είχαν τόσο σκύψει το κεφάλι, προσκυνώντας εσάς τον πολυχρονεμένο τους Αφέντη.
Δεν θα συνέβαινε, αν ο Ελληνικός λαός έβγαινε από τον κύκλο της κατάθλιψης, στον οποίο έχει περιπέσει και συνειδητοποιούσε, ότι «το βάθος του πηγαδιού δεν το έχει δει ακόμη», ότι έρχονται και χειρότερα οικονομικά μέτρα, το κλείσιμο και οι απολύσεις στην ΕΡΤ είναι μόνο η αρχή.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει ιδιαίτερη και συμβολική σημασία για την Δημοκρατία σήμερα.
Όπως αναφέρει ο Νίκος Πουλαντζάς στο βιβλίο του «Φασισμός και Δικτατορία». «Στην περίπτωση ενός Κράτους Έκτακτης Ανάγκης - και του φασιστικού κράτους ιδιαίτερα - οι αλλαγές σηματοδοτούν το χαρακτηριστικό περιορισμό (που μπορεί να φθάσει ως την κατάργηση) της σχετικής αυτονομίας των ιδεολογικών μηχανισμών στο πλαίσιο του κράτους, ενώ στις άλλες μορφές κράτους η σχετική αυτονομία διασώζεται πάντα. Ο περιορισμός της σχετικής αυτονομίας σημαίνει, ότι η σχέση του κρατικού μηχανισμού με τους κρατικούς ιδεολογικούς μηχανισμούς τροποποιείται».
Όσο δε αφορά την μεθοδολογία με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ (με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ορισμένων υπουργών, ούτε καν του υπουργικού Συμβουλίου) κι αυτό είναι επίσης χαρακτηριστικό του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης. Γράφει σχετικά ο Πουλαντζάς: «Το δίκαιο δεν ρυθμίζει πλέον: κυβερνά η αυθαιρεσία... Το δίκαιο δεν περιορίζει πλέον: το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης ασκεί «απεριόριστη εξουσία». Τα όρια της εξουσίας δεν είναι από νομική άποψη προσδιορισμένα. Το δίκαιο παίρνει τη μορφή ενός δικαίου που δεν θέτει πλέον όρια αρχής μεταξύ «ιδιωτικού» και «δημοσίου»: «όλα περιέχονται ουσιαστικά στη σφαίρα της κρατικής παρέμβασης».
Ο δε επίλογος του βιβλίου του είναι προφητικός αναφορικά με τα τεκταινόμενα σήμερα στην Ελλάδα: «αν η ιστορία έχει κάποιο σκοπό, είναι ότι μπορεί να δώσει μαθήματα για το παρόν. Να λαθέψουμε σήμερα και να είμαστε ανίκανοι να διαγνώσουμε την πραγματικότητα μίας ενδεχόμενης διαδικασίας εκφασισμού, θα ήταν όσο ποτέ άλλοτε ασύγγνωστο».
Όμως, η μεγάλη ευθύνη βρίσκεται πλέον στις πλάτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πόσο θα κερδίσει μαζί της τον λαό σε αυτή τη μάχη για την σωτηρία της Δημοκρατίας.
Το δίλημμα πλέον έπαψε να είναι Μνημόνιο/Αντιμνημόνιο, το δίλημμα είναι Δημοκρατία/Δικτατορία.
Το Μνημόνιο χρησίμευε σαν Δούρειος Ίππος, για να επιφέρει την διολίσθηση στην Δικτατορία. Χωρίς τον εκφασισμό της δημόσιας ζωής τα οικονομικά μέτρα που έρχονται, δεν μπορούν να περάσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως αλλά και το ΚΚΕ, ακόμα και αυτή η σε σύγχυση τελούσα ΔΗΜΑΡ βρίσκονται μπροστά σε κρίσιμες επιλογές.
Η υπόθεση της ΕΡΤ είναι η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», για όποιον είχε αμφιβολίες ως προς το που οδεύουμε.
Η απάντηση στην καταστρατήγηση της Δημοκρατίας δεν θα δοθεί στη Βουλή - που έτσι κι αλλιώς έχει πλέον καταστεί διακοσμητική - θα δοθεί στους δρόμους και στις πλατείες και θα πρέπει να την δώσει ο ίδιος ο λαός.
Όταν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κάνει λόγο για πραξικόπημα, αυτό που έπεται είναι η άσκηση μομφής κατά της κυβέρνησης και η αποχώρηση από τη Βουλή.
Γιατί σύμφωνα και με τα λόγια του Εθνικού μας ποιητή Ανδρέα Κάλβου: «όσοι βαρύ το χέρι του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας ας έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία».
ΠΗΓΗ: tvxs.gr