8 Μαΐ 2013

Kαταγγελίες αστυνομικών για το Κέντρο Φύλαξης Αλοδαπών Κορίνθου


Από το μήνα Αύγουστο του έτους 2012 , η Ελληνική πολιτεία προχώρησε στην ίδρυση και λειτουργία του κέντρου κλειστής φιλοξενίας αλλοδαπών, στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κόρινθο Κορινθίας.
Από την ξαφνική και πρόχειρη δημιουργία του ανωτέρω κέντρου προέκυψαν δεκάδες προβλήματα...

 

 αφενός μεν με την ομαλή λειτουργία του κέντρου και ειδικότερα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των εγκαταστάσεων, αφετέρου δε, δημιούργησε σωρεία προβλημάτων στην εύρυθμη λειτουργία όλων των Αστυνομικών υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου .
Λόγω της πληθώρας των προβλημάτων και ειδικότερα αυτών που είχαν σχέση με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του κέντρου ,τον χρόνο εργασίας ,τις καθημερινές μετακινήσεις αστυνομικού προσωπικού από και προς την Κόρινθο ,την έλλειψη αστυνόμευσης σε όλη τη Λακωνία , η Ένωσή μας είτε μεμονωμένα ,είτε σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Ενώσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, κατ’ επανάληψη, προσπάθησε να αναδείξει αυτά, επιδιώκοντας συναντήσεις με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Συγκεκριμένα την 23η Οκτωβρίου 2012 , σε συνάντησή μας με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ , Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ εγγράφως , μεταξύ άλλων ,αναφέραμε << …….είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ξαφνική και πρόχειρη δημιουργία του ανωτέρω κέντρου χωρίς μάλιστα τη τήρηση βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής που είχε ως αποτέλεσμα την καθημερινή μετακίνηση και καταπόνηση μεγάλου αριθμού αστυνομικών, την υπεραπασχόλησή τους, την μη τήρηση των διατάξεων χορήγησης των φύλλων πορείας, αλλά και την καθημερινή ανησυχία όλων μας για τυχόν αποδράσεις κρατουμένων
από το συγκεκριμένο χώρο οι οποίες θα οδηγούσαν πολλούς συναδέλφους μας στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όχι βέβαια με δική τους ευθύνη…. >> .

Οχτώ και πλέον μήνες μετά τη λειτουργία του εν λόγω κέντρου , στο οποίο σήμερα φιλοξενούνται συνολικά περίπου χίλιοι αλλοδαποί από διαφορετικές χώρες και έξι μήνες μετά τη συνάντησή μας με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ , πολλά βασικά προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια του κέντρου παραμένουν άλυτα , ήτοι :
δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη η δεύτερη περίφραξη περιμετρικά των κτιρίων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ΄΄ νεκρή ζώνη ΄΄ .
η μοναδική συρμάτινη περίφραξη που υπάρχει τοποθετήθηκε πλάι στις κολώνες φωτισμού οι οποίες
δεν είχαν περιελιχθεί με αγκαθωτό σύρμα .
δεν έχουν εγκατασταθεί καρτοτηλέφωνα στα κτίρια προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κρατούμενοι συγκεκριμένες ώρες της ημέρας . ( Για πιο λόγο έχουν στη διάθεσή τους όλο το 24ωρο τα κινητά τους τηλέφωνα οι κρατούμενοι ;;; )
δεν έχει δοθεί οριστική λύση με τη φύλαξη του στρατοπέδου με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί μας που μεταβαίνουν για υπηρεσία στην Κόρινθο να διανύουν καθημερινά διακόσια ογδόντα ( 280 ) χιλιόμετρα ,
η δε βάρδιά τους διαρκεί το λιγότερο δώδεκα ( 12 ) ώρες .

Λόγω των παραπάνω σοβαρών εκκρεμοτήτων στον τομέα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων του κέντρου κλειστής φιλοξενίας αλλοδαπών Κορίνθου, την 21:30 ώρα της 26ης Απριλίου 2013 διαπιστώθηκε η απόδραση τριών κρατουμένων από τις εγκαταστάσεις ( για πoιο λόγο οι κρατούμενοι προαυλίζονταν μετά τη Δύση του ηλίου;;; ) με αποτέλεσμα η υπηρεσία μας να θέσει σε διαθεσιμότητα με περισσή ευκολία , έναν οικογενειάρχη συνάδελφό μας με τρία παιδιά .
Επειδή, όσα επανειλημμένα είχαμε καταγράψει επιβεβαιώθηκαν, επειδή πλέον το κέντρο φιλοξενίας έχει μετατραπεί σε μία τεράστια ΄΄ φυλακή ΄΄ χιλίων κρατουμένων χωρίς καν να τηρούνται βασικές προδιαγραφές ασφαλείας , σε συνδυασμό ότι τελευταία η Ελληνική πολιτεία το αστυνομικό προσωπικό το αντιμετωπίζει ως απλές αριθμητικές μονάδες, ως στολές χωρίς περιεχόμενο, αδιαφορώντας για τον άνθρωπο αστυνομικό και την οικογένειά του, απαιτούμε όπως :
- γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου καταστεί το κέντρο ασφαλές για όλους τους
εμπλεκόμενους, αν παραμείνει ως έχει σύντομα θα βιώσουμε δυσάρεστες καταστάσεις, πιθανόν με
οδυνηρά αποτελέσματα.
- να στελεχωθεί άμεσα με μόνιμο προσωπικό η υπηρεσία φύλαξης του κέντρου, βάζοντας έτσι τέλος στον
εργασιακό Γολγοθά των συναδέλφων μας, τη ΄΄νέα εργασιακή Μανωλάδα του αστυνομικού προσωπικού΄΄.
- τέλος, να αρθεί άμεσα η διαθεσιμότητα του συναδέλφου μας, διότι η απόδραση των κρατουμένων δεν
οφείλεται σε αμέλεια ή ολιγωρία του συναδέλφου μας, αλλά στην αδράνεια και την αδυναμία της πολιτείας
να κατασκευάσει και παραδώσει έγκαιρα ασφαλές και άκρως λειτουργικό το κέντρο κράτησης βάσει των
Ελληνικών και Διεθνών κανονισμών .
…..αλήθεια πως βρέθηκαν τα χρήματα μία ημέρα μετά την απόδραση και έγινε περιέλιξη των κολόνων φωτισμού με αγκαθωτό σύρμα ;;;


ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ