11 Μαΐ 2013

Αλλάζει η διαδικασία έκδοσης ληξιαρχικών πράξεων - Κυρώσεις απο την εκπρόθεσμη δήλωσή τους


Ο Δήμος Κορινθίων  ενημερώνει τους συμπολίτες μας ότι από 08-05-2013, έχει τροποποιηθεί η διαδικασία έκδοσης Ληξιαρχικών Πράξεων Γεννήσεων, Γάμου, Θανάτου και Συμφώνων Συμβίωσης (πλην των εκθέσεων που παραμένουν όπως έχουν), βάσει της νέας εγκυκλίου αρ. 9 του Ληξιαρχικού Νόμου 344/1976...


Μέχρι σήμερα οι Ληξιαρχικές αυτές πράξεις, συντάσσονταν σε βιβλία  και σε ηλεκτρονική μορφή που είχε δημιουργήσει ο Δήμος Κορινθίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση  των πολιτών  αλλά και την αρτιότερη προστασία από την φθορά.
Με το νέο καθεστώς, η διαχείριση των Ληξιαρχικών Πράξεων εντάσσεται πλέον στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών , το οποίο έχει σαν προτεραιότητα όχι μόνο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των συνδημοτών αλλά  και την  ασφαλέστερη αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική  Ασφάλιση. Ετσι οι  Ληξιαρχικές Πράξεις που θα εκδίδονται από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα απαιτούν επιπλέον υποχρεωτικά  την αναγραφή του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ και χωρίς αυτά, δεν θα μπορεί να εκδοθεί καμία ληξιαρχική πράξη.
Για περισσότερες πληροφορίες  θα ακολουθήσουν  περαιτέρω ανακοινώσεις,  όμως οι ενδιαφερόμενοι  συμπολίτες μας  θα μπορούν  άμεσα να απευθύνονται στα τηλέφωνα της αρμόδιας υπηρεσίας που είναι : 27413/61037-61054.

 ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τροποποιούνται τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται  για την εκπρόθεσμη δήλωση ληξιαρχικών γεγονότων από τον υπόχρεο.

Συγκεκριμένα το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ  αν ο υπόχρεος δηλώσει :
-    τη μεταβολή μετά από ένα  (1) μήνα
-    τη γέννηση έπειτα από δέκα (10) ημέρες
-    τον γάμο μετά από σαράντα (40) ημέρες.

Το παραπάνω ποσό θα ανέρχεται σε τριακόσια ευρώ (300), εάν μετά την πάροδο των  προαναφερθέντων προθεσμιών  παρέλθει επιπλέον ο χρόνος των ενενήντα  (90) ημερών.
Με σκοπό την συνέπεια και την αρτιότερη εξυπηρέτηση  των συμπολιτών μας στις δηλώσεις των ληξιαρχικών γεγονότων, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Κορινθίων θα επανασχεδιάσει τον τρόπο λειτουργίας της και θα μεριμνήσει εγκαίρως ούτως ώστε με ανακοινώσεις να ενημερώσει κατάλληλα το κοινό για όλες τις αλλαγές που έχουν επέλθει.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται  άμεσα στα τηλέφωνα της αρμόδιας υπηρεσίας τα οποία είναι : 27413/61037-61054.