Πρόταση για προσωρινό «λουκέτο» στην ΕΡΤ και επαναλειτουργία κατόπιν με 2.000 λιγότερους υπαλλήλους συζητήθηκε στην πιο πρόσφατη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, στα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News...
Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα Real News, κατά την σύσκεψη ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά ούτε και ο Φώτης Κουβέλης, προέβαλαν αντιρρήσεις, αλλά απλά ανέβαλαν τη συζήτηση για το μέλλον.
Καθώς ο απαιτούμενος από την τρόικα αριθμός απολύσεων από το Δημόσιο δε συμπληρώνεται από τους φορείς που έχει ανακοινωθεί ότι θα κλείσουν, αναζητείται ένας μεγάλος φορέας, όπως είναι η ΕΡΤ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο τραπέζι έπεσε και η περίπτωση του ΟΑΣΑ, αλλά απορρίφθηκε αμέσως, λόγω των αντιδράσεων που σίγουρα θα προκαλέσει και από τους κυβερνητικούς εταίρους.
Πώς, όμως, θα συμμαχήσει η κοινωνία σε μία τέτοια απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ; Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό θα γίνει με την κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους που καταβάλλεται από όλους μέσω της ΔΕΗ και το οποίο υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 50 ευρώ ετησίως.
Συνολικά, το ανταποδοτικό τέλος που εισπράττει η ΕΡΤ είναι 290 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 25% παρακρατείται από πέρυσι για την ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ.
Σημειώνεται, ότι η ΕΡΤ απασχολεί συνολικά 2.911 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 2.780 με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Πέρα από τα τηλεοπτικά κανάλια ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΡΤ3, στη ΕΡΤ ανήκουν και τα ERT World και ΕΡΤ HD, 29 συνολικά ραδιοφωνικοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα, η ιστοσελίδα και το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής.
Το ετήσιο σύνολο μισθοδοσίας ΠΕΘ και ειδικών συμβούλων ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο του προϋπολογισμού των 205,4 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε για το 2013, ένα κονδύλι ύψους 92 εκατ. ευρώ προορίζεται για αμοιβές και έξοδα προσωπικού.