18 Φεβ 2013

Ισπανία: Χιλιάδες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας


Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους δεκαέξι ισπανικών πόλεων την Κυριακή ενάντια στις περικοπές στην Υγεία και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης που προωθούν οι αρχές, αλλά και ενάντια το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Ήταν η τρίτη «λευκή παλίρροια» στη Μαδρίτη, όπως...
 
 ονομάζουν οι διαδηλωτές τις πορείες για την υγεία, λόγω των λευκών ιατρικών ρούχων που φορούν πολλοί διαδηλωτές. Ωστόσο, για πολλές πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, η Μούρθια, η Σαραγόσα, το Τολέδο κ.α., ήταν η πρώτη διαδήλωση για τη δημόσια Υγεία.

«Η Υγεία δεν πωλείται» έγραφαν τα πανό των διαδηλωτών. Σημειώνεται, πως οι δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία είναι ευθύνη των 17 ημιαυτόνομων επαρχιών της Ισπανίας. Μερικές τοπικές κυβερνήσεις, όπως αυτή της Μαδρίτης, έχουν ανακοινώσει ιδιωτικοποίηση ορισμένων υπηρεσιών.

«Το κράτος πρόνοιας διαλύεται, για να παραδοθεί στο ιδιωτικό τομέα», τόνισε ένας διαδηλωτής. «Αυτή η λεηλασία των δημοσίων υπηρεσιών, η λεηλασία των υπηρεσιών που πληρώνουμε εμείς με τους φόρους μας, γίνεται στο όνομα του κέρδους των ιδιωτικών εταιρειών», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για τον τομέα της Υγείας στην τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης χαρακτήρισε τις αντιδράσεις «ανεύθυνες», υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται χρήματα, ώστε να αντιμετωπιστεί το χρέος.
 

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και το Σάββατο σε πολλές πόλεις της Ισπανίας ενάντια στις εξώσεις. Χτυπώντας τύμπανα και ηχώντας κόρνες φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πανό που έγραφαν «στοπ στις εξώσεις». Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη και ακόμα περίπου πενήντα πόλεις της χώρας.

Οι Ισπανοί βουλευτές δέχθηκαν την Τρίτη να αρχίσει ένας διάλογος σχετικά με μια πρωτοβουλία πολιτών εναντίον των εξώσεων υπερχρεωμένων ιδιοκτητών ακινήτων. Η Πλατφόρμα Θυμάτων των Εξώσεων συγκέντρωσε πάνω από 1,4 εκατ. υπογραφές, σχεδόν υπερτριπλάσιες από τις 500.000 που απαιτούνται στην Ισπανία για να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο από πολίτες ενώπιον του κοινοβουλίου.

Η Πλατφόρμα αυτή είχε καλέσει σε νέες διαδηλώσεις στους δρόμους σε όλη την Ισπανία, για να ασκηθεί πίεση στους βουλευτές, ώστε να τεθεί προς ψήφιση το ταχύτερο το νομοσχέδιο αυτό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πλατφόρμας εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν υποστεί έξωση από τα ακίνητά τους εξαιτίας της κρίσης που προκλήθηκε το 2008, από την κατάρρευση της ισπανικής αγοράς ακινήτων, ενώ η αγανάκτηση ενισχύεται και από τις αυτοκτονίες που καταγράφονται σε όλη την Ισπανία λόγω των εξώσεων. Αυτή την εβδομάδα σοκ προκάλεσε στην Ισπανική κοινωνία η αυτοκτονία ενός ζευγαριού συνταξιούχων στην Μαγιόρκα.

Τον Δεκέμβριο του 2012, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ισπανία έφτασε το 11,2% επί του συνόλου του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Το Νοέμβριο, η Ισπανική Ένωση Τραπεζών είχε ανακοινώσει το πάγωμα για δύο χρόνια ενός μέρους των εξώσεων, έπειτα από δύο αυτοκτονίες μέσα σε 15 ημέρες, κίνηση όμως η οποία δεν ανέσχεσε το πρόβλημα. Οι εξώσεις σημείωσαν "ιστορικό ρεκόρ" το 2011 στην Ισπανία, με αύξηση 21,2% σε σχέση με το 2010.


Διαδηλώσεις και στην Πορτογαλία
 

Πλήθος κόσμου κατέβηκε στους δρόμους της Λισαβόνας διαδηλώνοντας ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της ύφεσης, που καταγράφεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Πορτογαλία.