17 Ιαν 2013

Παπακωνσταντίνου: Έχω πολιτικές αλλά όχι ποινικές ευθύνες - Δεν αλλοίωσα εγώ την λίστα - Θα ήταν βλακώδες


Ιδιαίτερα λεπτομερής για όλα όσα έγιναν από την στιγμή που παρέλαβε στα χέρια του την λίστα Λαγκάρντ ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικων Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην ομιλία του στην Βουλή.Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε κάτι το οποίο δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα, ότι δηλαδή τον...
 

 ενημέρωσε στις αρχές του καλοκαιριού του 2010 ο τότε Διοικητής της ΕΥΠ ότι οι Γαλλικές αρχές είχαν στην κατοχή τους στοιχεία που είχαν υποκλαπεί για καταθέσεις Ελλήνων πολιτών σε συγκεκριμένη Ελβετική τράπεζα.
Και μάλιστα ότι θα ήταν διατεθειμένες να στείλουν τις πληροφορίες αυτές στις Ελληνικές αρχές, κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων.


Εξηγώντας με χρονολογική σειρά τα γεγονότα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι

Σε ένα από τα επόμενα συμβούλια Υπουργών Οικονομικών, ζήτησε από τη Γαλλίδα Υπουργό Οικονομικών (Λαγκάρντ) να στείλει στις Ελληνικές Αρχές τα εν λόγω στοιχεία.

Τότε, δεν είχε πάρει απάντηση αλλά σε επόμενη συνάντηση είπε ότι όλα πρέπει να γίνουν μέσω των γ.γ. των δυο υπουργείων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι τα στοιχεία έφτασαν στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2010 αφού προηγουμένως ο Έλληνας Πρέσβης τα είχε παραλάβει από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών.

"Επρόκειτο για πληροφορίες αποθηκευμένες σε ψηφιακό δίσκο - ένα CD χωρίς διακριτικά, με ένα σύνολο περίπου 2.000 αρχείων τύπου Excel, το καθένα από τα οποία αντιστοιχούσε σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, και περιείχε τα στοιχεία του προσώπου αυτού και τα οικονομικά στοιχεία που το αφορούσαν κατά το χρόνο που η πληροφορία υπεκλάπη από την Ελβετική τράπεζα", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ζήτησε από συνεργάτη του να του δώσει μία εικόνα του συνολικού ποσού των καταθέσεων και να καταγράψει τους μεγαλύτερους καταθέτες.

Εδώ λοιπόν προκύπτει ένα επίσης νεο στοιχείο από όσα είπε ο πρώην υπουργός, ότι δηλαδή, ο αριθμός των ατόμων που του δόθηκε ήταν περιπου 20.

"Ο συνεργάτης μου, μου έδωσε σε χαρτί τα 20 περίπου ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις και μου επέστρεψε το CD. Ζήτησα από το γραφείο μου να γίνει ένα αντίτυπο του ηλεκτρονικού φακέλου με τα περίπου 2000 αρχεία σε usb και να φυλαχθεί το CD χωρίς να ενημερώσω για το περιεχόμενό του."

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άδειασε τους κυρίους Διώτη και Καπελέρη αφήνοντας αιχμές ότι και οι δυο δεν αξιοποίησαν τα στοιχεια που τους έδωσε τονίζοντας ότι οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ ΔΕΝ χρειάζονται ειδική εντολή για να επιληφθούν υποθέσεων.


Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν πρωτοκόλλησε τα στοιχεία όταν τα έλαβα από τη Γαλλία είπε:

"Καταρχήν, τι ακριβώς να πρωτοκολλήσω; Να βάλω σφραγίδα πρωτοκόλλου στο CD με τα 2000 αρχεία; Να βάλω σφραγίδα πρωτοκόλλου σε εκτύπωση όλων των αρχείων;
Αλλά υπάρχει κάτι πολύ σοβαρότερο. Πρωτοκόλληση σημαίνει επισημοποίηση κατοχής. Και εγώ εγνώριζα ότι τα στοιχεία αυτά μας είχαν δοθεί ως απόρρητα, και ότι οι ίδιες οι Γαλλικές Αρχές δεν τα είχαν λάβει με επίσημο τρόπο. Δεν ήθελα να διακινδυνεύσω τη διαρροή της έλευσής τους, ακυρώνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα αξιοποίησής τους.
Με όλα τα παραπάνω, ήμουν και είμαι βέβαιος ότι μη δίνοντας επίσημο χαρακτήρα στα εν λόγω στοιχεία έπραξα το καλύτερο δυνατό για να προστατεύσω τη δυνατότητα αξιοποίησής τους χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα με ξένες αρχές."


Απαντώντας γιατί επελέγησαν 20 ονόματα είπε:

"Τα περίπου 20 ονόματα που έδωσα ήταν για μία πρώτη φάση ελέγχου. Αυτό το δείγμα από μόνο του εξάλλου κάλυπτε τις μισές περίπου συνολικές καταθέσεις. Και επέλεξα να ξεκινήσω έτσι και γιατί γνώριζα τη δυσκολία του ΣΔΟΕ σε παρόμοιες πολύπλοκες περιπτώσεις με χρήματα στο εξωτερικό."

Είπε επίσης ότι αντιγράφηκε το cd σε usb γιατί είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης. "Και για να υπάρχει ένα αντίγραφο των στοιχείων που λάβαμε."

Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αναλαμβάνει όλη την πολιτική ευθύνη για ότι έχει συμβεί καλύπτοντας τους συνεργάτες του.

"Αν υπάρχει ευθύνη – όποια ευθύνη – αυτή βαρύνει αποκλειστικά εμένα. Κανέναν άλλο. Τόσο ο συνεργάτης μου που μου έφερε τα 20 ονόματα, όσον και όποιος έκανε το αντίγραφο σε usb, ενήργησαν αυστηρά υπό τις οδηγίες μου", είπε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης ότι δεν είδε τα ονοματα των συγγενών του γιατί πολύ απλά δεν είδε όλη την λίστα, ότι δεν έχασε το CD αλλά το έδωσε για φύλαξη στην γραμματεία του.

"Είναι προφανές ότι αντικειμενικά – πολιτικά – πράγματι φέρω ευθύνη γι αυτό. Είναι προφανές ότι έπρεπε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση και μεγαλύτερη επιμέλεια. Και λυπάμαι πολύ που αυτή η αστοχία μου έχει δώσει λαβή και στο να αμφισβητηθεί συνολικά η μεγάλη προσπάθεια που έκανε εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση."

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκλεισε την ομιλία του σε προσωπικό ύφος:

"Δεν εύχομαι στο χειρότερο εχθρό μου να ζήσει αυτό που βιώνω εγώ και η οικογένειά μου τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν το εύχομαι σε κανέναν. Καταδικαστικοί οι τίτλοι των εφημερίδων: «Ένοχος», «Καταζητείται - απο τ'αφτί στον Κορυδαλλό». Το ίδιο και στα κανάλια - συνοπτική δίκη από αυτόκλητους τηλεοπτικούς εισαγγελείς, και άμεση καταδίκη.
Για ποιο τεκμήριο αθωότητας μιλάμε; Καταδίκη άμεση και συντριπτική, χωρίς να τίθενται ερωτηματικά ούτε καν για τα προσχήματα.  Η πολιτική και προσωπική μου διαδρομή μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει κανένα απολύτως δικαίωμα σε θέματα ηθικής τάξης. Και όσοι με γνωρίζουν προσωπικά γνωρίζουν και την οικονομική μου κατάσταση και τον ηθικό κώδικα με τον οποίο έχω πορευτεί.
Ούτε περιουσία έκανα με την πολιτική, ούτε λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες έχω, ούτε off shore εταιρίες. Έχω μόνο δάνεια. Πόσοι από αυτούς που με εκτέλεσαν δημοσίως με συνοπτικές διαδικασίες μπορούν να πουν το ίδιο;
Είναι φανερό ότι κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο - ο άνθρωπος στον οποίον θα χρεώσουν όλες τις αμαρτίες της μεταπολίτευσης. Την οργή του κόσμου για τις δυσκολίες που περνάει.
Εδώ και αρκετό καιρό, έχω στοχοποιηθεί προσωπικά όπως δεν έχει στοχοποιηθεί κανένας άλλος.
Και αυτή η συστηματική προσπάθεια εις βάρος μου έχει ξεφύγει πλέον από το στόχο της πολιτικής ευθύνης και εδώ και καιρό έχει λάβει χαρακτηριστικά επιδίωξης ποινικής ενοχοποίησης, με προαναγγελία παραπομπής σε Ειδικό Δικαστήριο και φυλάκισης."