19 Δεκ 2012

Τι γυρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λατινική Αμερική;


Να «διεθνοποιήσει» το ελληνικό ζήτημα και να αναζητήσει εναλλακτικά μοντέλα ανάπτυξης, επιχειρεί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο πολυήμερης περιοδείας σε Βραζιλία και Αργεντινή. Οι συγκεκριμένες επαφές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη μία πλευρά...

 προκαλούν θετικές εντυπώσεις ως προς τη ζύμωση με εναλλακτικά κοινωνικά και πολιτικά κινήματα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, από την άλλη πλευρά ενισχύουν τους συνειρμούς όσων επικριτών του κάνουν λόγο για φλερτ της Κουμουνδούρου με «κατώτερες» επιλογές εκτός Ευρώ. 

«Γιατί όχι πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα;», είχε αναρωτηθεί χαρακτηριστικά σε συνέντευξη (Alpha 9.89) πριν από την αναχώρηση της αντιπροσωπείας ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Κώστας Ήσυχος, τασσόμενος υπέρ της ανάπτυξης των σχέσεων της Ελλάδας με χώρες της Λατινικής Αμερικής σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε και χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Μετά από πρόσκληση των κυβερνώντων κομμάτων στις δύο λατινικές χώρες,
η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ  (Αλέξης Τσίπρας, Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Χουντής, Κώστας Ήσυχος, Κώστας Αθανασίου, Ανδρέας Καρίτζης) φέρεται να επιδιώκει τη χάραξη μιας εξωστρεφούς πολιτικής με στόχο την αξιοποίηση κάθε δυνατής εναλλακτικής βοήθειας.  

«Εμείς από την αρχή της κρίσης επιμέναμε στον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της κρίσης και υποστηρίζαμε ότι η έκβασή της θα προσδιοριστεί τελικά σε τρία επίπεδα: το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο», λένε στελέχη του ΣΥΝ, τα οποία διαπιστώνουν «μηδενικό επίπεδο» σχέσεων της Ελλάδας με τις λατινικές χώρες και μιλούν για «εναλλακτική απάντηση στη μονομέρεια και την υποταγή της συγκυβέρνησης Σαμαρά στη στρατηγική Μέρκελ για την Ευρώπη».

Η Αργεντινή είναι χώρα - μέλος της ομάδας G20. Μετά τη χρεοκοπία του 2001, επανήλθε στις αγορές το 2010 και σήμερα δοκιμάζεται εκ νέου, μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης ότι η χώρα οφείλει 1,3 δις δολάρια στους ομολογιούχους που είχαν αρνηθεί τη συμμετοχή στις αναδιαρθρώσεις του χρέους. Το 1991 είχε συνδεθεί με το δολάριο. Κύριο χαρακτηριστικό της οικονομίας της ήταν ο λεγόμενος προστατευτισμός. 

Η Βραζιλία είναι μέλος της πολιτικής οργάνωσης των παγκόσμιων αναδυόμενων οικονομιών (BRICS). Είναι και εκείνη χώρα - μέλος της ομάδας G20 και έχει ενεργό ρόλο στο ΔΝΤ. Εξακολουθεί να τη συνοδεύει το «φάντασμα» της φαβέλας.

Από την πορεία των δύο χωρών, οι οποίες «στο πρόσφατο παρελθόν αντιμετώπισαν τα καταστροφικά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού», στο ΣΥΝ λαμβάνουν υπόψη τις αλλεπάλληλες αναδιαρθρώσεις χρέους τους και τη διαγραφή σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας του, μαζί με την «παράλληλη απόρριψη των πολιτικών λιτότητας». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει θετικά τις περιπτώσεις των δύο λατινικών χωρών:  
«Η Αργεντινή, μετά την χρεοκοπία της περιόδου 2001-2, απέδειξε ότι η λιτότητα είναι η συνταγή της κρίσης και η ανάπτυξη με επενδύσεις – και όχι αποκρατικοποιήσεις μηδενικής προστιθέμενης οικονομικής και κοινωνικής αξίας – και με αποκατάσταση εισοδημάτων και θέσεων εργασίας είναι η συνταγή της λύσης (...) Η Βραζιλία πρωτοστατεί στις προσπάθειες για την αποκατάσταση της συμμετρίας στην οργάνωση του πολυπολικού παγκόσμιου συστήματος».

«Ελπίζουμε στην Αργεντινή ο κ. Τσίπρας να καταλάβει τις συνέπειες μιας α λα ΣΥΡΙΖΑ πολιτικής», αναφέρει χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, καυτηριάζοντας την επιλογή της Κουμουνδούρου. Αλησμόνητη είναι άλλωστε η στιχομυθία στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα:

-Γ.Στ. «Το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού έχει όντως πέσει, αλλά δεν έχουμε γίνει Αργεντινή, δεν έχουμε υποστεί τέτοια καθίζηση.»
-Αλ.Τσ. «Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή, όπως είχατε πει. Πέρασαν δυσκολίες, αλλά κατάφεραν να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους.»

 

Ο ΣΥΝ παραθέτει τις πρώτες συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βραζιλία ως εξής:

1. Συνάντηση με τον Rui Falcão, Εθνικό  Πρόεδρο του  PT, του κυβερνώντος Κόμματος των Εργαζομένων-Partido dos Trabalhadores στην έδρα του  κόμματος και γεύμα εργασίας με την ηγεσία.
Για το κυβερνών κόμμα οι εξελίξεις στην Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους, επιθυμούν τον συντονισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που εκφράζει την ελπίδα για τον ελληνικό λαό και δήλωσαν, ότι στα κεντρικά ζητήματα της κρίσης στηρίζουν τις θέσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς. 

2. Συνάντηση με τον  Joao Felicio, Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της CUT (Central Unica dos Trabalhadores)- Ενοποιημένο Κέντρο Εργατών (Κεντρική συνδικαλιστική οργάνωση).
Ο Felicio δήλωσε την κρίσιμη σημασία του αγώνα στην Ελλάδα για το μέλλον της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο, την ανησυχία του για τη δημοκρατική εκτροπή στην Ελλάδα και τον κίνδυνο για την Λατινική Αμερική όπου η δημοκρατία δεν έχει γερά θεμέλια, ενώ τόνισε, ότι αυτά που γίνονται στην Ελλάδα είναι προάγγελος και πιλοτικό πρόγραμμα για το σύνολο των λαών.

3. Κόμμα Σοσιαλισμού και Ελευθερίας. Είναι ένα κόμμα που κρατά μια κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση της Βραζιλίας, το οποίο έχει διεξάγει μεγάλη καμπάνια στη Βραζιλία υπέρ του αγώνα μας στην Ελλάδα, ενώ έχουν έρθει στη χώρα μας για να βοηθήσουν στις εκλογές. Μας εκδήλωσαν τις ευχές τους για την επιτυχή έκβαση του αγώνα μας και αποφασίσαμε τη σύσφιξη των σχέσεών μας στο μέλλον. Είναι προφανές, ότι το σύνολο του δημοκρατικού και αριστερού φάσματος στη Βραζιλία τάσσεται στο πλευρό μας απέναντι στη μάχη μας εναντίον της μνημονιακής πολιτικής.

4. Επίσκεψη στο MST: Movimento dos Sem Terra, Κίνημα Ακτημόνων.
Τα στελέχη του μεγαλύτερου σε μαζικότητα κινήματος στον κόσμο (5 εκατομμύρια άτομα συμμετέχουν στην κατάληψη γης, την οποία καλλιεργούν σε οργανωμένες συλλογικότητες/χωριά σε ολόκληρη την επικράτεια της Βραζιλίας) δήλωσαν την ενθουσιώδη υποστήριξή τους στον αγώνα που κάνει ο ελληνικός λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για μια αξιοπρεπή ζωή και την αυτοδιάθεση του ελληνικού λαού εναντίον της υποταγής της Ελλάδας στις απαιτήσεις των τραπεζιτών. 

Συζητήσαμε πολλές πλευρές της σημερινής κατάστασης, την ανησυχία για την επέκταση του νεοφιλελεύθερου ολοκληρωτισμού και στην λατινική Αμερική και την ανάγκη συντονισμού των αγώνων. Συγκεκριμένα, μας ενημέρωσαν, ότι σε επικείμενη συνάντηση 22 κινημάτων στις αρχές του 2013 θα προτείνουν τη διοργάνωση μιας καμπάνιας αλληλεγγύης για τους λαούς που πλήττονται σήμερα από την κρίση, όπως ο ελληνικός, πρόταση που θα καταθέσουν στο παγκόσμιο κοινωνικό φόρουμ στην Τυνησία την άνοιξη του 2013. Από τη μεριά μας δεσμευθήκαμε να τους ενημερώνουμε για τις εξελίξεις στον νότο της Ευρώπης, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίζουν τον αγώνα μας με αποτελεσματικό τρόπο. Από τη μεριά τους προσπαθούν να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη αντίστοιχη επίθεση με αυτή που γίνεται στον ελληνικό λαό στον βραζιλιάνικο λαό.

5. Κόμμα ελεύθερης πατρίδας. Πρόκειται για ένα νέο κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση και δήλωσε την αμέριστη αλληλεγγύη του στον αγώνα του ελληνικού λαού και του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του χρηματοπιστωτικού ολοκληρωτικού καπιταλισμού που απειλεί πλέον τη δυνατότητα των λαών να ορίζουν τις τύχες των κοινωνιών τους, γεγονός που αποτελεί έναν κίνδυνο για όλους του λαούς.

6. Εκδήλωση / συζήτηση στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.
Οι συμμετέχοντες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα, γνωρίζουν με μεγάλη ακρίβεια τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και ανησυχούν με την κατάσταση όπως εξελίσσεται στην χώρα μας, ιδιαίτερα στα ζητήματα της κοινωνικής καταστροφής και της περιστολής της δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε.